Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, matek89121 napisał:

oczywiście leć 2x po 1 litr moddusa co 7 dni 

dobij pszenice która i tak przez susze dostaje w dupe  Susza lepiej ja  skróci niż latanie z środkami .

Teraz sucho a maj czerwiec może lać i co wtedy. Gdybym nie martwił się że ja położy to bym się nad modusem nie zastanawiał, ogólnie na razie po medax brak efektów ubocznych i jakiegoś rezultatu, jak łączyłem Modus i CCC do efekt był szybko widoczny nie wiem jak działa medax. Pszenica dość duża powyżej 30 cm a mamy jeszcze kwiecień więc jest się o co martwić teraz.

Edytowane przez Damianek20
  • Like 1
Opublikowano

Jak opryskałeś za póżno 30 cm ,to chcesz żeby miała po oprysku 20 cm,po 2 dniach nie może być roznica ,

Opublikowano

Mnie sąsiad juz wykańcza psychicznie, od miesiąca co 5 dni albo i częściej pryska pszenicę czymś , tak się zastanawiam , że może ją podlewa ? Skubany ma zaparcie , mrozy nie mrozy mu nawet niestraszne. 

Opublikowano
13 minut temu, plapla123 napisał:

Jest jeszcze sens podać drugą dawkę azotu w poniedziałek bo dziś spadło trochę deszczu woj. Lubelskie.

Wątpię. Poczekaj aż będą spodziewane prawdziwe opady deszczu

Opublikowano

Witam dziś jechałem trasa Terespol Warszawa i powiem wam że tragedia na polach, zboża żółte, niskie, rzadkie! łąki suche i wystają tylko pojedyncze kępy traw i kwiatkow. Trawy na wiaduktach i zjazdach wyschniete i brązowe, to wszystko wygląda jak w zeszłym roku w lipcu sierpniu a nie koniec kwietnia!

Opublikowano
9 minut temu, rycho30 napisał:

Panowie możecie pomóc co dolega pszenicy.  Odmiana kilimanjaro na T1 poszło Track 1l i Anros 0,4 l a wygląda jakby grzyb ja dalej zrzeral

20200425_132401.jpg

20200425_125635.jpg

susza i przymrozki u mnie w okolicy wszystkie takie poza tymi sianymi  po burakach/qq

Opublikowano (edytowane)

ogólnie to szusowe to jest porażka bo dostają ją tylko Ci co mają słabe gleby u mnie np jak jest spadek plonu o 50% to i tak nie mam na co liczyć

edit a poza tym chyba nie mogą bo wybory..

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Powiem tyle czym większe pszenice na chwilę obecną są marne ale później siane co zaczynają wchodzić etap strzelania w źdźbło trzymają się nieźle .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Przed chwilą, Mich9 napisał:

Tragedia jest ale stanu klęski żywiołowej nie ogłaszą

Według mnie dopiero może być jak popada od środy  to będzie OK

Opublikowano
1 godzinę temu, rycho30 napisał:

Panowie możecie pomóc co dolega pszenicy.  Odmiana kilimanjaro na T1 poszło Track 1l i Anros 0,4 l a wygląda jakby grzyb ja dalej zrzeral

20200425_132401.jpg

20200425_125635.jpg

Tak samo u mnie w kilimanjaro t1 dałem jak tylko zobaczyłem że coś się dzieje(28.03) ale bez skutku teraz czekam aż coś popada i pójdzie t2 też wydaje mi się że to mróz i susza 

Opublikowano
31 minut temu, Jacek123 napisał:

Tak samo u mnie w kilimanjaro t1 dałem jak tylko zobaczyłem że coś się dzieje(28.03) ale bez skutku teraz czekam aż coś popada i pójdzie t2 też wydaje mi się że to mróz i susza 

U mnie tylko czubki ale podobnie, przymrozki, sucho i opryski. Chociaż zostawiłem kawałek niepryskany i też podobnie, więc według mnie ona jest podatna na przymrozki, bo obok Ostroga dostała to samo i wygląda normalnie. 

2 minuty temu, andrzej1988 napisał:

u mnie dzis spadlo 2 litry wody na m2. W sumie narazie w kwietniu spadlo 14 litrow. Marzec 47 litrow a luty prawie 100.

Fajnie, bo nas wszystko minęło jakby jakaś kopuła była, na radarze ogromne chmury deszczowe szły od zachodu, nagle przed Hrubieszowem się rozstępowały a na Ukrainie znowu schodziły. Widać było opady deszczu, smugi po prawej i po lewej. Nie wiem jak to pojąć, co za siła potrafi dwa miesiące spychać deszcze bokami.

A najlepsze jest to, że jak pojadę nad jezioro, piękny suchy dzień, wchodzę do wody, gdzieś jedna chmurką się pojawi i nagle pada, że do auta nie idzie dobiec. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v