Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie. Poludniowy-wschod Polski. Pszenica dobrze rozkrzewiania w fazie kolanka. 3 dni temu dostała moddus 0,3l. Na początku marca n1 210 kg saletry (69N). W poniedziałek nadają opady. Jutro chcialbym wjechać z n2 tylko naprawdę nie wiem czy 260 kg saletry i na tym koniec ? Czy może 160 kg teraz a potem na lisc flagowy 100 kg? Póki co prognozy na kilka tyg w przód mówią o braku opadów.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, kamil255 napisał:

@miwigos mówisz 30lat temu się skracało zboża, u mnie w okolicy ludzie w obecnych czasach nie wiedzą na czym ten zabieg polega 😆

Ja to pamietam ,bo stosowałem ,jako jeden z pierwszych robiłem ścieżki technologiczne ,na egzamienie końcowym szkoły rolniczej miałem temat o uprawie pszenicy ozimej od upraek pożniwnych do zbioru,nauczyciele niedowieżli jak im mówiłem o dolistnym nawożeniu,już wtedy powyżej 6 ton to była normalka

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
tomala611 napisał:

Panowie. Poludniowy-wschod Polski. Pszenica dobrze rozkrzewiania w fazie kolanka. 3 dni temu dostała moddus 0,3l. Na początku marca n1 210 kg saletry (69N). W poniedziałek nadają opady. Jutro chcialbym wjechać z n2 tylko naprawdę nie wiem czy 260 kg saletry i na tym koniec ? Czy może 160 kg teraz a potem na lisc flagowy 100 kg? Póki co prognozy na kilka tyg w przód mówią o braku opadów.

Ja bym nie ryzykowal i sial wszystko na N2 pod zapowiadany najbliższy deszcz ale może się okazać że mam znowu nas zaskoczy ilością opadow więc tu ruletka

Miran napisał:

2 dni od zabiegu T1 do przymrozku wystarczą aby środek zadziałał?

spokojnie, jeśli robisz zabieg t1 w południe i pierwszej nocy będzie bez przymrozku to na 100% zadziala, wiadomo ze osłabia dzialanie ale lepszych warunków nie będziesz miał po świętach

Opublikowano
45 minut temu, Matey napisał:

Zależy jaką obsada, 120 kg N u mnie zawsze stało bez skracania

Obsady nie podam bo nie wiem. Siałem 175kg/ha, pod koniec września. Bardzo mocno rozkrzewiona, dostała 350kg saletry w dwóch dawkach. 

Co raz bardziej się zastanawiam, czy sobie nie darować tego skracania. Nadają największą suszę od 50 lat i wątpię czy w kwietniu będzie jakiś deszcz.

Może wypowie się ktoś jeszcze, do jakich dawek N nie stosował skracania i pszenica się nie kładła

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Co wy sie boicie tego CCC ,0,7-1 litr nie może zaszkodzić ,ani skrucić korzeni,30 lat temu dawalo sie 3-3,5 litra CCC ,na Żuławach dawali nawet 5 litrów ,bo nie było innego antywylegacza

@miwigos sam sobie odpowiedziałeś... jak wysoko jest poziom wody w rowach obok pól na Żuławach?? 70cm czy metr poniżej powierzchni gruntu, co drugi rolnik stosuje nawadnianie, tam bez skrócenia pszenicy się nie obejdzie,  pamiętam czasy, gdzie podczas roztopów poziom wody w studni była równo z ziemią, ale takich roztopów nie ma 15 lat i prawdopodobnie już nie będzie

Opublikowano
18 minut temu, Papkin napisał:

Obsady nie podam bo nie wiem. Siałem 175kg/ha, pod koniec września. Bardzo mocno rozkrzewiona, dostała 350kg saletry w dwóch dawkach. 

Co raz bardziej się zastanawiam, czy sobie nie darować tego skracania. Nadają największą suszę od 50 lat i wątpię czy w kwietniu będzie jakiś deszcz.

Może wypowie się ktoś jeszcze, do jakich dawek N nie stosował skracania i pszenica się nie kładła

zawsze mozesz pojechac samym moddusem jesli warunki sie zmienią i w maju bedzie ciagle padać

Opublikowano

Ja zrobiłem tak Zamiast czekać na idealna fazę pierwszego kolanka  na początku tygodnia dałem medax  gdy kolanko było mniej więcej na 0.5 cm od węzła. Teraz się nie muszę głowic czy przed przymrozkiem czy po. A w sumie medax ma chyba rejestrację od fazy końca krzewienia więc po co czekac zostawiłem pasek kontrony zobaczymy czy będzie różnica 

Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Pytasz do jakich dawek pszenica się nie kładła  na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi wszystko zależy od stanowiska od zasobności gleby  jak nasypiesz azotu a nie dasz wieloskładnikowych nawozów  od gęstości od chorób podstawy  no i od opadów itd. itp. ps. jak masz mocno rozkrzewioną pszenicę  to skracaj  nawet się nie zastanawiaj takie jest moje zdanie  a zrobisz jak zechcesz.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ja to pamietam ,bo stosowałem ,jako jeden z pierwszych robiłem ścieżki technologiczne ,na egzamienie końcowym szkoły rolniczej miałem temat o uprawie pszenicy ozimej od upraek pożniwnych do zbioru,nauczyciele niedowieżli jak im mówiłem o dolistnym nawożeniu,już wtedy powyżej 6 ton to była normalka

W którym roku tak po 6 ton kosiłes? To teraz pewnie koło 12

Opublikowano
4 minuty temu, Mikua napisał:

Ile trzeba czekać po opryskaniu na chwasty, aby wjechać ze skracaniem, odżywką i czymś na grzyba ? 

mysle ze wystarczy 1 doba. Ja w tym roku wszystko oddzielnie robie. w tamtym roku laczylem regulacje z t1 i pożółkła mi pszenica. Musiałem ratować Ashashi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomala611 napisał:

Rozważanie bezsens. Dajesz teraz 250 kg a potem ewentualnie na flagowy 100-150. .  

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Rozważanie bezsens. Dajesz teraz 250 kg a potem ewentualnie na flagowy 100-150. .  

w sumie to mam jeszcze 260 kg saletry do wykorzystania i zastanawiam się jak to rozłożyć,czy jednorazowo teraz 260 czy rozłożyć na 2 (160 +100). w sumie na wiosnę dostanie 470 kg (155 N). 

Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

1 godzinę temu, Papkin napisał:

Pytasz do jakich dawek pszenica się nie kładła  na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi wszystko zależy od stanowiska od zasobności gleby  jak nasypiesz azotu a nie dasz wieloskładnikowych nawozów  od gęstości od chorób podstawy  no i od opadów itd. itp. ps. jak masz mocno rozkrzewioną pszenicę  to skracaj  nawet się nie zastanawiaj takie jest moje zdanie  a zrobisz jak zechcesz.

O najważniejszym nikt nie wspomni... ODMIANA !!!

luki08 napisał:

Ja zrobiłem tak Zamiast czekać na idealna fazę pierwszego kolanka  na początku tygodnia dałem medax  gdy kolanko było mniej więcej na 0.5 cm od węzła. Teraz się nie muszę głowic czy przed przymrozkiem czy po. A w sumie medax ma chyba rejestrację od fazy końca krzewienia więc po co czekac zostawiłem pasek kontrony zobaczymy czy będzie różnica 

Będzie spora różnica. Nie wiem co się tak wszyscy uczepili tego kolanka 1cm nad ziemią... 😋

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mraukot napisał:

Będzie spora różnica. Nie wiem co się tak wszyscy uczepili tego kolanka 1cm nad ziemią... 😋

lepiej zapodać wcześniej niż za pozno

Edytowane przez tomala611
Opublikowano
16 minut temu, Pawelek998 napisał:

To jakie propozycje

użytkownik @losktos zrobił konkretny przegląd możliwości -wielkie dzięki,  a TY  kliknij link poniżej i wybierz rozwiązanie dla siebie

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mraukot napisał:

Odmiana Arkadia, wieloskładnikowe w zależnosci od działki od 250 do 400kg na ha. Na rewelację z wodą raczej bym nie liczył.

Na t1 poszedł Artemis 1,5l, t2 jak na razie też planuję

Edytowane przez Papkin
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, artur1910 napisał:

Tak myślałem, czyli jak miotła, czym tą stokłosę teraz skasować? Axial?

Edytowane przez Minkes
Opublikowano

Powiem Wam, że czytam najnowsze prognozy długoterminowe i to jest jakas tragedia. Teraz w pon jakieś skromne deszcze mają być, a później 4-6 tyg bez deszczu. 3 rok z rzędu, przy tych stanach wody po takim czasie to nie będzie co zbierać. Ale jak to się mówi - pożyjemy zobaczymy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v