Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Największą zaletą silosów to ilość magazynowa  zboża  względem powierzchni. Liczy się przy małej placówce. Mam 70t Bin zdarza się wyspać z 15t wilgotniejszego i dosuszyc idzie nie wiem jak na Full wilgotnego.

Edytowane przez Dariowola
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

Chyba szybciej w stodole zmoknie. Mam 15 lat silosy i nigdy nie zmokło, lejowy 150t postawiłem teraz za 20k, nic mnie nie interesowało. 

Z jakiej firmy taki silos? Kręcę się za jakąś opcją ,w stodole i wiacie mam silosy plaskodenne uzywane takie pod dach , ale przydalby się jeszcze jeden . Czytałem o kontenerach morskich 12mx2.5x 2.9 za 6tys mozna kupic moze w takie pakowac?:) nie sprzedaje w zniwa czysto logistycznie nie mam czasu sterczeć w kolejkach.

5 godzin temu, Agrest napisał:

Płaski magazyn ma jedno ale. W razie kontroli nadgorliwego urzędnika  może być problem. 

Sam mam płaski ale wróble i myszy zawsze wejdą. 

Wróble u mnie taki syf robią ... a jak z wiatrówki chciałem odstrzelic dziady to dziury w dachu porobiłem :)

4 godziny temu, Wicherek napisał:

Jedno jest pewne , zboże w żniwa trzeba przechować obojętnie w czym i każda inwestycja w tym temacie się wraca  !  a w tym roku szczególnie !

Kupilem kolejny silos pod dach w tym roku za 3 tys na 35ton właśnie na siebie zarobił :)

• 0
Opublikowano

Czy silos czy hala na zborze a może strych u każdego coś innego się sprawdza najważniejsze żeby zboże było gdzie trzymać i maszyny pod dachem. U mnie stodoła + plus wiata sprawiają się bardzo dobrze.  Kazdy ma inne warunki i sam decyduje co gdzie i jak ma zrobić.

Sołtys a czy tego bina czasami z okolic tuczna -obornik nie brałeś?

• 0
Opublikowano

można zbić z 18 na 14% zboże silos 90t dmuchawa bin 7.5kW, trzeba dmuchać prawie cały sierpień jak wilgotności powietrza poniżej 70% ale da radę, rzepaki gorzej

tu macie ogólną tabela na zboże, patrzy się jaka temp powietrza i jaka wilgotności i jak byście dmuchali w nieskończoność to na koniec ziarno osiągnie taki %

ta nieskończoność to zależy ile ton zboża i jaka mocna dmuchawa 

unnamed.jpg

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

W silosach temp ziarna może osiągnąć bez problemu 40 stopni i następuje intensywne parowanie ,skraplanie i już są idealne warunki dla robaczków, jako że trochę kupuje zboża [ponad 25 lat] problemów nie ma przeważnie w silosach do 40 ton, to przy silosach 60 i więcej miałem przypadki zimą przy ponad 20 stopniowym mrozie zboże miało + 20 a w nim wszystkie możliwe szkodniki, wilgotność w tym przypadku ma minimalne znaczenie bo w silosach idzie stosunkowo łatwo dosuszyć

Ws, Ty nie ściemniaj i wal prosto z mostu, że się zdarzyło/zdarzało, że wchodzisz po drabinie, właz uchylasz i wytrzeszczu dostajesz, bo tam tydzień do kłoszenia zostało max, taka czapa porosła😄😂

jak nie ma sondy w silosie, a leń jest żeby po drabinie włazić, to z wystąpieniem jesiennych porannych ros, trzeba bacznie dachy silosów obserwować(również kolegów/sąsiadów😉) Jak jeden mokry, a drugi suchy, to albo ten z mokrym pusty, albo w tym z suchym, robaczek w najlepsze żeruje. Z nadejściem przymrozków jeszcze lepiej to widać, a o śniegu, to nie wspomnę nawet, bo nim do śniegu, to pod dachem już żniwa blisko

tak, czy siak, jak masz 40 stopni na silosie, to tam już dawno robal urzęduje w najlepsze, bo te 40, to efekt jego bytowania. Kosząc zboże w upalne dni, jego temperatura oscyluje w granicach 30-32 stopnie i jeśli jest suche, to nie ma prawa temperatura sama z siebie wzrosnąć, bo niby dlaczego miałaby? Warunek, wentylowana strefa pod dachem. 

• 0
Opublikowano

Nie straszcie ludzi ! taki zrost może się pojawić u rolnika który nie szanuje swojej pracy ! zboże trzeba stopniowo schładzać , przedmuchiwać od samych żniw i nie ma szkodników i zrostów  ! najczęściej straszą  właściciele skupów żeby nikt nie stawiał Binów i przywoził prosto z pola po 59 brutto !   Stawiajcie magazyny obojętnie jakie to w żniwa będzie lepsza cena bo będzie brak towaru i będą Was musieli szanować ! Pozdrawiam z Podkarpacia !

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Co dadzą silosy jak ludzie na kombajn i paliwo nie mają dlatego wiozą . Jedni wprost mówią że kasy trzeba więksi czy urodzaj czy nie ale mówią że im się nie mieści. Mało kto stawia magazyny bo coraz mniej mamy kasy 🤷. Teraz chce postawić wiatę taka bez obowiązku wyrabiania planu koszt ok 12 tys . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, Damianek20 napisał:

Co dadzą silosy jak ludzie na kombajn i paliwo nie mają dlatego wiozą . Jedni wprost mówią że kasy trzeba więksi czy urodzaj czy nie ale mówią że im się nie mieści. Mało kto stawia magazyny bo coraz mniej mamy kasy 🤷. Teraz chce postawić wiatę taka bez obowiązku wyrabiania planu koszt ok 12 tys . 

Tacy co to na kombajn nie mają to moim zdaniem lepiej by wyszli na wydzierżawieniu tych swoich hektarów :)

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ja potrzebowałbym jakiejś małej bazy przeładunkowej(około 80 ton) na 4-7 dni żeby leżało zboże zastanawiam się czy nie zrobić wylewki i po prostu trzymać to na dworze, przy jakimś delikatnym deszczu to nakrywać, a nawet jak zapada to dużo się nie zmarnuje, nowy silos to jest koszt 30 tyś a za to kupie przyczepę  

• 0
Opublikowano
56 minut temu, Damianek20 napisał:

Kiedy stawiałem Bina 70 , to sąsiedzi mieli ubaw że takie dziadostwo z blachy kupiłem (coś koło 2002 roku) .Dzisiaj nie wyobrażam sobie gospodarki bez takiej powierzchni magazynowej , a  na pytanie co dadzą silosy to przytoczę tylko, że w maju sprzedałem pełnego pszenicy po 850zł/netto , co przeliczając na dodatkowy zysk jak bym musiał sprzedać w żniwa  wyszło 13600zł/netto.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

4 minuty temu, AndrzejRo napisał:

nie lepiej oddaj ziemie w dzierzawe jak ci radzi przedmówca

Widze Andrzejku vel  Anetko że słabo u ciebie z czytaniem ze zrozumieniem wiec jak masz odpowiadać nie na temat to lepiej pozostań przy swoich uśmieszkach do moich postów. To ci lepiej wychodzi niż odpowiedzi na wiadomości :)

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.