Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/co-bedzie-sie-dzialo-na-rynku-zboz-cena-prognoza-analiza,95004.html      Stasiu !  dla ciebie  analityk się wypowiada ! 

szukaj na Farmerze bo tutaj blokują dobre informacje i nie można otworzyć ! 

Mi analityk niepotrzebny a ceny na giełdach nie ma co porównywać do cen na lokalnych rynkach to dwa różne sprawy rolnik ma 50 ton zmiotek i chce cenę giełdową dostać 😛

• 0
Opublikowano
PWskup napisał:

15 godzin temu, kodzi napisał:

okolice Piaski 78 netto. zostało około 30-40 ton. sprzedawać czy czekać🤔

Jakie parametry?

jak leci paszowa

• 0
Opublikowano
39 minut temu, staszek131415 napisał:

Mi analityk niepotrzebny a ceny na giełdach nie ma co porównywać do cen na lokalnych rynkach to dwa różne sprawy rolnik ma 50 ton zmiotek i chce cenę giełdową dostać 😛

A ty ile masz swińskich łbów cwaniaku? 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, staszek131415 napisał:

A możesz mi wskazać różnice czym różnie się pszenica skoszona powiedzmy z 8 hektarów czyli te 50 ton, od pszenicy z 80 hektarów czyli 500 ton?

Oba pola koszone Classem  Lexion 430 rocznik 2002 .

Technologia uprawy taka sama , zboże przechowywane w magazynie płaskim , badana wilgotność i temperatura w czasie przechowywania.

Edytowane przez Vitasem
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenica 207,5 euro więc nadal drożeje i drożeć będzie . Na złotówki będzie ponad 940 zł netto brutto ponad 1000 zł więc myślę że wszyscy którzy twierdzili że 1000 nie będzie to teraz zamilknął . W zaistniałej sytuacji trochę śmiesznie wygląda cena z 7 z przodu ale jeśli komuż odpowiada to nie mam nic przeciwko , udanych zakupów .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

11.05 koniec tego kontraktu, następny wrześniowy na tę chwilę ok 188 €

mnie to wygląda na wyciąganie ostatnich  starych ziarenek z pyska , a to sie może nie skończyć na 300 E przed żniwami !!!

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Vitasem napisał:

A możesz mi wskazać różnice czym różnie się pszenica skoszona powiedzmy z 8 hektarów czyli te 50 ton, od pszenicy z 80 hektarów czyli 500 ton?

Oba pola koszone Classem  Lexion 430 rocznik 2002 .

Technologia uprawy taka sama , zboże przechowywane w magazynie płaskim , badana wilgotność i temperatura w czasie przechowywania.

Różnica taka że przy 50 tonach to ty kłaniasz się skupnikowi ,a przy 500 ton to skupnik kłania sie tobie!

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Pszenica 207,5 euro więc nadal drożeje i drożeć będzie . Na złotówki będzie ponad 940 zł netto brutto ponad 1000 zł więc myślę że wszyscy którzy twierdzili że 1000 nie będzie to teraz zamilknął . W zaistniałej sytuacji trochę śmiesznie wygląda cena z 7 z przodu ale jeśli komuż odpowiada to nie mam nic przeciwko , udanych zakupów .

Jeżeli dobrze kombinuje to we wtorek bedzie 187 czy dalej ponad 200 ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Jeżeli dobrze kombinuje to we wtorek bedzie 187 czy dalej ponad 200 ?

Może i bedzie ale jak zniknie kontrakt z maja to zaraz zrobi się 200 eurasów.  Bo handel trwać będzie  nadal.

Edytowane przez mtz55
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

ws

we wtorek kontrakt majowy zniknie , a wrześniowy  [ nowe zbiory ] nie wykluczone że będzie ponad 200 E

ci hodowcy trzody tacy tępi ??????????  😄

być może chcecie ze staskiem sobie samopoczucie poprawić ale na razie nie ma podstaw ku temu

za tucznika tony ziarna  nie będzie , max tyle co zje  o ile w kolejne środy - 10 nie będzie

pewnie to sobie odbijecie ale trzeba najpierw przeżyć

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Na razie to cena pszenicy dla trzody praktycznie nie ma żadnego znaczenia, zyto 600,kuku 700,pszenżyto ok670, mnie wlaśnie zaintrygowalo jak sprawa przy zmianie kontraktow , i jak zachowa sie nasz rynek bo obecnie wygląda na to że skupujacy stosują już obniżki pod ten kontrakt[wrześniowy],co do przeżycia wytrzymałem 1,70 za kg; 2,80; 3,80 przy cenie jeczmienia i kuku po 900 zł to i to przepękam , jedynie skutecznie na pewno mnie zalatwi ASF😉

• 0
Opublikowano

Nabijajcie się z hodowców, za rok sami będziemy jeść tę pszenicę na śniadanie, obiad i kolację. Obecna cena to efekt wiadomo czego, normalnie byłoby 700 netto. Kpijcie sobie z hodowców. Minie korona, to odbiją sobie na rolnikach i będziemy po 650 wozić. Opieranie biznesu na eksporcie już jednym wyszło bokiem- chów opasów padł i nie powstanie. W normalnym roku przy normalnym eksporcie i braku hodowli zawalimy się zbożem. Echh, ta krótkowzroczność... :(

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marijusz napisał:

Różnica taka że przy 50 tonach to ty kłaniasz się skupnikowi ,a przy 500 ton to skupnik kłania sie tobie!

Różnicy już nie ma żadnej czy to 1 samochód czy 500 ton kłaniają się i łykają wszystko. jeśli chodzi o pszenicę

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

żeby nie ta zaraza z chin to po ile by była, na pewno ją przewidziałeś.

My rolnicy na przetrzymaniu to jak na loterii zagrać raz zarobimy raz stracimy

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Rolnik ma 100ton super pszenicy , a ty chcesz kupić dwa bigbagi i zapłacić jak za plewy.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Skoro cię @ws71 interesuje kontrakt wrześniowy czy jak wcześniej omyłkowo twierdziłeś sierpniowy :) to myślę że honorowo powinieneś poczekać do tego terminu i nie udzielać się na forum a dopiero we wrześniu kupować po te 187 € , może Ci wtedy po tyle sprzedam ale na chwilę obecną ceny są już jak powyżej kolega podał więc jesteś za cienki w uszach ze swoimi 188 € :) . Ale jeśli koniecznie chcesz kupić to może pytaj u kierowców na ukraińskich blachach które widujesz to Ci sprzedadzą :) , tak namiętnie się rozpisywałeś o nich wiec kontakt masz tylko kurcze u nich jest już po 220 € więc to kłuci się z twoją logiką kupowania po 188 € :)

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Kolejna podwyżka było 840 zł jest 860 zł ( ta najwyższa to pewnie wymiana), pow. hrubieszowski, skup w Teptiukowie.

to Hrubieszów równa się cenowo z centralna Polską?

Zawsze najniższa cena tutaj była

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, WiesławZetor napisał:

Nabijajcie się z hodowców, za rok sami będziemy jeść tę pszenicę na śniadanie, obiad i kolację. Obecna cena to efekt wiadomo czego, normalnie byłoby 700 netto. Kpijcie sobie z hodowców. Minie korona, to odbiją sobie na rolnikach i będziemy po 650 wozić. Opieranie biznesu na eksporcie już jednym wyszło bokiem- chów opasów padł i nie powstanie. W normalnym roku przy normalnym eksporcie i braku hodowli zawalimy się zbożem. Echh, ta krótkowzroczność... :(

Przecież Ty niedawno nawoływałeś do likwidacji hodowli, bo to nieopłacalne... Co do pszenicy, to zawsze ktoś kupi, tyle że trzeba mieć tani i dobry towar.  Trzeba nauczyć się minimalizować koszty, tyle że jak to zrobić, skoro tyle drogiego sprzętu stoi w polskich garażach, a półki w magazynach rolników uginają się pod naporem baniek z chemią.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

Skoro cię @ws71 interesuje kontrakt wrześniowy czy jak wcześniej omyłkowo twierdziłeś sierpniowy :) to myślę że honorowo powinieneś poczekać do tego terminu i nie udzielać się na forum a dopiero we wrześniu kupować po te 187 € , może Ci wtedy po tyle sprzedam ale na chwilę obecną ceny są już jak powyżej kolega podał więc jesteś za cienki w uszach ze swoimi 188 € :) . Ale jeśli koniecznie chcesz kupić to może pytaj u kierowców na ukraińskich blachach które widujesz to Ci sprzedadzą :) , tak namiętnie się rozpisywałeś o nich wiec kontakt masz tylko kurcze u nich jest już po 220 € więc to kłuci się z twoją logiką kupowania po 188 € :)

Ponawiam pytanie ile masz lat że obce jest  ci czytanie tekstu ze zrozumieniem,gdzie napisałem o kontrakcie sierpniowym proszę o konkretny cytat,po ,po drugie od kiedy kontrakty eksportowe zbóż Ukraina zbóż rozlicza w €? a nie w $ a to jest spora różnica w obecnej sytuacji,pare tygodni temu też zarzucałeś mi opowiadanie bajek i bzdur w moich postach prosiłem grzecznie o konkretne cytaty moich wypocin do dziś żadnego nie przytoczyłeś, dalej piszesz różne pierdoły , ale dalej nie wyjaśniłeś jaki wpływ na notowania będzie to miało w najbliższej przyszłości, coś piszesz o honorze to może doczekam się przeprosin jeżeli  nie znajdziesz żadnego cytatu ,które mi wmawiasz

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, lonoh napisał:

A ty ile masz swińskich łbów cwaniaku? 

jeden - swój własny a stara maciora co była to jeszcze psy po podwórzu ciągają i rozerwać nie mogą taka młoda była...

• 0
Opublikowano (edytowane)

A jednak Fdw  pszenica dzisiaj podwyżka z 790  na 820 zł tyle ile było dwa tygodnie temu na górce na matif.  

Coraz to ciekawiej...

Edytowane przez mtz55
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.