Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lokalny składzik saletra pulan 1000 brutto  

Agrolok 990 brutto  24 tonu śmiech na sali czy to jakaś zmowa cenowa wśród tych duzych składów a te małe nie wiedzą co jest grane ?

Opublikowano
17 godzin temu, zkordalski napisał:

lokalny składzik saletra pulan 1000 brutto  

Agrolok 990 brutto  24 tonu śmiech na sali czy to jakaś zmowa cenowa wśród tych duzych składów a te małe nie wiedzą co jest grane ?

chyba netto a nie brutto

• Like 1
Opublikowano

Jakie macie opinie o nawozach Holist ? Holist PK 15-30 1395zł brutto tona w BB na azocie mi nie zależy bo idzie obornik i gnojowica a nawóz tylko na uzupełnienie składników.

Polifoska 6 1640 brutto , polifoska krzem 1555 brutto

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Plus zboże za 500 i gitara... nieźle łupią, trzeba brać zagraniczne to może coś się zmieni

Na to wygląda. Skoro sam jakiś tam prezes mówi że nie ma importu więc oni nie będą obniżać cen bo przeciesz jest i tak tanio. Zrozumieli by chyba dopiero jak nas robio w uja gdybyśmy brali tylko z importu nawet za tą samą cenę co polskie nawozy .

• Like 1
Opublikowano

Ja chyba wezmę z importu, jakiś NITRAM czy coś, dla zasady. On gada, że takie ceny są w Niemczech, Francji, Anglii - niech zrównają nam dopłaty, to nie będzie narzekania rolników na ceny. + u nich MATIF ma większą przełożenie na cenę, a u nas jak sami widzicie po ostatnich tygodniach skupy robią co chcą. Dodatkowo Azoty mają niższe koszty pracownicze  w naszym kraju do zachodnich film nawozowych. Dla mnie te ceny to kpina przy tej cenie zboża i na ten moment kupiłem tylko NPK, wschodnie

• Like 2
Opublikowano

Moim zdaniem powinno tak być, ale to powinien być głośny przekaz w mediach, że rolnicy nie zgadzają się na takie ceny i wstrzymują się z zakupem. Jak my tu na agrofoto sobie napiszemy i parę osób kupi import, to dla Azotów żadna wielka sprawa. Powinno być jakieś zrzeszenie rolników, które ma siłę przebicia, jak we Francji, u nas każdy sobie niestety...

Opublikowano (edytowane)

ja dwa lata tylko import u mnie nie ma cen na polskie nawozy a na całe auta brać mnie nie stać, za rok zejdę z nawożeniem pod pszenice 130n/rzepak 150n i uj im w pupe.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

a na farmer.pl i w topagrar.pl cisza na temat czy to dostępności różnych nawozów, czy też co równie ważne - ich cen. U mnie na lokalnych składach nawozów typu ULTRA już od ponad roku nie uświadczysz.

Opublikowano

maja monopol to sobie robią co chca, wschodnie nawozy jest ciezko dostać, przynajmniej u mnie, agrolok mi ultre 8 proponuje drozej niz poli 6, no z czym do ludzi. Nawet gdybym chciał kupić saletre z GA to jej nie kupie bo nigdzie jej nie ma. Pewnie pozniej bedzie jak jeszcze ze stówke, poltroej na cenie podskoczy

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

U mnie Ultry też od blisko roku nie ma

w Krzesku się zaopatrujesz ? U mnie też ultry nie ma z rok, jest ta litewska chyba NPK ale to nie ultra, i jeszcze ten barter co pakuje, ale to też chyba nie to samo co ultra, tylko jakiś inny producent, choć nie wiadomo, bo też różowe granule, co do azotu to ja kupiłem na wiosnę nitram, był trochę tańszy, ze wschodnim mocznikiem nie ma problemu, bo był i jest teraz dostępny. Ale GA przesadza z cenami, gdzie polifoska za takie ceny ? Dobrze że mam z 1000 ton podkładu to kupie może z tonę NPK i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Ja ograniczam nawozy 

Jedynie odniose się do cen saletry

W kwiecień maj dostępna była saletra z Litwy po 930zl 

Znajomy też mówi że azot będzie tańszy 

Pamiętam jak dziś że Azoty na przedwiośniu puściły artykuł o tym że N tylko drożej . Później staniało jednak ?

Teraz mam stojąc skład saletry Anwill pod wykup ale zastanawiam się ile mogę zaoferować 

W zeszłym roku płaciłem 840 netto

A rok wcześniej 750 netto 

W zeszłym roku polidapu 1635 netto z wolnego rynku kupiony 

Poniżej ceny światowe dla fosforanu amonu 

Oraz mocznika nad morzem Czarnym ( tu trochę nieciekawie 250 dolarów X3,80zł niecały tysiąc plus logistyka ) 

IMG-20190605-WA0001.jpeg

IMG_20190618_102027.png

Edytowane przez read
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v