Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

A było nie trzymać tak długo

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Najciekawsze jest to że skupy posiadające dodatkowo własne ziemie nie mają sraczki i nie boją się aż takich spadków. Tylko mendy co żerują na handelku sieją propagandę że będzie po 500 piszta kontrakty na 510 to zarobita 

Komu po 850 było mało musi się pogodzić ze stratą

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Ja wystawiłem na olx jęczmień i pszenżyto to zainteresowanie bardzo duże, jednak ludzie szukają zbóż na paszę

Tak tak zaintersowanie bardzo duże kolejka z workami stoi

• 0
Opublikowano

No popatrz a u mnie ppo 100 -200 ton mająi nie mogąsprzedać

• 0
Opublikowano

Wcale się nie dziwie jak tam pewnie same janusze co mają chorom córkę kupują....Stasio widziałeś kampanię OLX? A co jak by ten żulik spod sklepu co sprzedał ci tonę zboża za pół darmo żeby mieć na picie miał ciężko chorą matkę i na leki i jedzenie by zabrakło? Masz ty serce czy zwykły cham jesteś?

• 0
Opublikowano

CHłopie zejdz na ziemię każdy płaci realne ceny o których decyduje podaż i popyt anie jakieś wzrosty w PARYŻU zboża będzie do oporu bo ludzie rezygnują ze zwierząt wolą iść do pracy i godnie żyć a nie czekać na zyski z hodowli

7 minut temu, jahooo napisał:

No bo jakby ogłosili, to by sprzedali

Jakoś od dwóch miesięcy ogłoszenia wiszą i chętnych brak

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, piotreku1 napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/rosja-eksperci-rynkowi-koryguja-w-dol-prognoze-zbiorow-zboz,86425.html .

Ludzie  sraczki  teraz dostali A może wcale tak źle nie będzie  😉 

Rosyjski ośrodek konsultacyjno-badawczy ds. ekonomiki rolnictwa (Sovecon) po raz pierwszy obniżył prognozę krajowych zbiorów zbóż w 2019 r.

Tylko jest jedno ale w tej prognozie to jest i tak o 10mln ton więcej od 2018

• 0
Opublikowano

Staszku muszę przyznać Ci rację z tymi zawyżonymi cenami :D  

• 0
Opublikowano
9 minut temu, staszek131415 napisał:

CHłopie zejdz na ziemię każdy płaci realne ceny o których decyduje podaż i popyt anie jakieś wzrosty w PARYŻU zboża będzie do oporu bo ludzie rezygnują ze zwierząt wolą iść do pracy i godnie żyć a nie czekać na zyski z hodowli

Czy było po 850 netto czy po 700 to ty zawsze pisałeś że zboża full i kupiłeś po 700. Czyli u ciebie ani nie tanieje ani nie drożeje czy co?

• 0
Opublikowano

Z informacji rynkowych wynika, iż polskie wylęgarnie pracują „na 120 procent swoich możliwości”. ale kurczaki to chyba nie potrzebują paszy. Na Podkarpaciu kończą siewy kukurydzy rekordowe plony się zapowiadają co prawda do 10 maja siałem kukurydze ale zniżka plonu była widoczna a co dopiero 10 czerwiec, opryski doglebowe po ulewach trzymają kukurydze   w prognozach co najmniej tydzień skwarów dzisiaj 33 w cieniu w słońcu brakło skali

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/drob/16030-10-06-2019-ceny-skupu-kurczaka-i-sprzedazy-tuszki-rekordowe-wyniki-produkcji-drobiu-kolejna-przyczyna-braku-podwyzek

• 0
Opublikowano

A co w tym dziwnego wylęgarnie równo pracują i zużycie paszy wcale nie rośnie kukurydze w zeszłym roku podobno po kolana były a na dziś jest to najtańsze zboże na które chętnych brak

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

ech Stasiek...gdybym nie znał/był pewien Twoich nadprzyrodzonych zdolności analitycznych, to pomyślałbym, Żeś jest biednym, krzykliwym, wiejskim oszołomkiem, który nigdy w życiu zboża więcej niźli metr, czy dwa nie sprzedał, bo gdyby sprzedał, to wiedziałby, że jak na matifie cena na pysk leci, to pierwsze co w słuchawce słyszysz do skupu dzwoniąc, to ta informacja właśnie. Oczywiście jak podwyżki na francuskiej giełdzie, to żaden z handlowców o tym nie wie, bo już od dawna ruchów giełdowych u żabojadów nie śledzi9_9 ale taki gjeńjusz jak Ty, pewnie doskonale  o tym wie, bo przecież tak matif nie ma wpływu na nasz rynek zbóż, jak niemiecka giełda świńska, na ceny żywca wieprzowego w Polsce,,,,prawda Stasiu?xD

ale abstrahując od cen pszenicy i innych pierdów...poopowiadaj, cóżeś tam podczas zasłużonego  urlopu o którym pisałeś, zwiedził, odwiedził, zobaczył, liznął?:D

• 0
Opublikowano

Same filozofy bo matif do gory bo ameryka zalana  cena musi do gory . Agro efekt osadkowski jakby dostal dobra oferte to swoje skupy zaraz sprzeda . Oni po prostu niechca zboza kupowac bo na tym nie zarabiaja.  Rynek jest popierdolony . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, bezbarwny napisał:

ech Stasiek...gdybym nie znał/był pewien Twoich nadprzyrodzonych zdolności analitycznych, to pomyślałbym, Żeś jest biednym, krzykliwym, wiejskim oszołomkiem, który nigdy w życiu zboża więcej niźli metr, czy dwa nie sprzedał, bo gdyby sprzedał, to wiedziałby, że jak na matifie cena na pysk leci, to pierwsze co w słuchawce słyszysz do skupu dzwoniąc, to ta informacja właśnie. Oczywiście jak podwyżki na francuskiej giełdzie, to żaden z handlowców o tym nie wie, bo już od dawna ruchów giełdowych u żabojadów nie śledzi9_9 ale taki gjeńjusz jak Ty, pewnie doskonale  o tym wie, bo przecież tak matif nie ma wpływu na nasz rynek zbóż, jak niemiecka giełda świńska, na ceny żywca wieprzowego w Polsce,,,,prawda Stasiu?xD

ale abstrahując od cen pszenicy i innych pierdów...poopowiadaj, cóżeś tam podczas zasłużonego  urlopu o którym pisałeś, zwiedził, odwiedził, zobaczył, liznął?:D

Kto wozi na skupy / ? Tam gdzie nie ma odbiorców czyli ferm ich nie intersuje cena na Matif tylko popyt i podaż miał być brak wszelkich zbóż a okazało się że jest pod dostatkiem część w obawie o wzrosty porobiła zapasy co zmniejszyło popyt w dłuższym okresie czasu i doprowadziło do spadków

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, bezbarwny napisał:

Obecnie ma miejsce sytuacja że niemiecka giełda cały czas rośnie a u nas cena trzody stoi w miejscu,bądz nieznacznie spada ot taki paradoks i wpływ wszelakich giełd na polski rynek

• 0
Opublikowano

Panowie ja mam dość stawiamy hipermarket w każdym powiecie :D zrzutkę  robimy udziały zyski :D  i wygryziemy biedronki kauflandy  nikt nie będzie nas zalewał żywnością tanią bez jakości.  A apropo pszenicy do żniw musi być tanio żeby można było nakupić.... na zapas a potem już prawo rynku obowiązuje i spekulacji...  I wróżenie staśka z ogona świńskiego nic nie da bo ja stoi to wzrosty a jak w dół to spada rozumiem :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v