Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Powiat Opatów, świętokrzyskie dzisiaj pierwsze pszenice skoszone i jest tragedia. 6-7 ton leci, u znajomego 5,  gdzie normalnie było 8-9 a co niektórzy kosili po 10 ton. Ziemie klas 1-3.

Cena w skupach 620 brutto za paszę... śmiech na sali.

• 0
Opublikowano

Wyjaśni mi któryś z kolegów jak to jest z tą pszenicą? Na forum mało kto mniej niż 8 T/ha zbiera, a i 10 to żaden wyczyn, później na skupie wychodzi kilka T mniej, czy wina leży w złym magazynowaniu? Może jakieś wściekłe gryzonie tyle zachomikują? No nie wiem ale to poważny problem. 

• Like 5
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, akmaly napisał:

Wyjaśni mi któryś z kolegów jak to jest z tą pszenicą? Na forum mało kto mniej niż 8 T/ha zbiera, a i 10 to żaden wyczyn, później na skupie wychodzi kilka T mniej, czy wina leży w złym magazynowaniu? Może jakieś wściekłe gryzonie tyle zachomikują? No nie wiem ale to poważny problem. 

Waga jest podawana razem z przyczepami i ciągnikiem i stąd ten fenomen

• Like 3
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

U mnie w rejonie,każdy narzeka na cenę pszenicy- ,,jest bardzo niska jak na taki rok" i zaraz zaczyna się debata na temat importu i lecą gromy... 640pasza- w tamtym roku 730 -a na wiosnę nawet ponad800...nikt nie lubi być okradany! Za co znowu zakupić nawozy i opryski, które znacząco podrożały i nikt nie chce zmniejszyć ich ceny- jak to zrobili na skupach ze zbożem???Chyba trzeba rzeczywiście przekwalifikować się na eko..wtedy Niemcy,Francuzi będą wreszcie zadowoleni...taka polityka...i nikt tego nie ujawnia :/ Na skupach nie ma kolejek ze zbożem jak zazwyczaj- kto może to nie sprzedaje..jedynie z rzepakiem handlujących nie brakuje...z kim nie rozmawiam to mówi,że w rolnictwie ,,jest źle- a będzie jeszcze gorzej"..oby nie :/...🤗😶 

• 0
Opublikowano

niech Ci wszyscy którzy piszą ,, u nas tragedia sypało 6-7 ton/ha,, pókną się w czoło. w Wielkopolsce średnio pszenica sypała 3-5 ton i co my mamy powiedzieć ? kukurydze mają po półtora metra i schną a wy pewnie bedziecie pisac ,, u nas tragedia kukurydza ma tylko 3 metry,,....

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Ograniczenie azotu z wczesnym jego zastosowaniem i w zasadzie jeden zabieg fungicydowy w tym suchym sezonie pozytywnie wpłyneły na wynik finansowy. Pomimo niskiego plonu do lat ubiegłych jak cena wzrośnie z obecnej 570zł/t netto to na chleb i rachunki wystarczy.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, akmaly napisał:

Jest jeszcze jedna tajemnica którą chciałabym poznać w jaki sposób wypracować średnią plonu na poziomie 3,1 t/ha w województwie świętokrzyskim jak nikt poniżej 4 ton nie zbiera i są osobniki jak powyżej że 10 ton z hektara to norma.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Udało mi się zebrać 4t/ha i 10t/ha nawet w jednym roku wjęc w szczególnych ekstremalnych przypadkach wszystko możliwe. W ubiegłym sezonie miałem +20% w stosunku do szacunków na podstawie zbiorników i przyczep. W tym przyczep jakoś mało.

• 0
Opublikowano

U mnie wychodzi podobnie jak w zeszłym roku, może średnio +0,5 t więcej, tylko że obszar zasiewu większy o 70%.

• 0
Opublikowano
57 minut temu, Konrad_Duda napisał:

Jest jeszcze jedna tajemnica którą chciałabym poznać w jaki sposób wypracować średnią plonu na poziomie 3,1 t/ha w województwie świętokrzyskim jak nikt poniżej 4 ton nie zbiera i są osobniki jak powyżej że 10 ton z hektara to norma.

A ile osób ważyło tak na prawdę ziarno? Większość liczy na zbiorniki w bizonie że jak pełny to i 2 tony, a 2 ton to tam w życiu nie było,a w tym roku gęstość słaba i jeszcze większe rozczarowanie, ze spodziewanych 8 ton robi się na skupie 5....

• 0
Opublikowano

U mnie ok HR cena lekko w dół. Pasza była 600 brutto. Zbiory małe czy duże ludzie i tak wiozą. Skup czynny od 8 droga do skupu 6 km a potrafią jechać o 5 żeby załapać się w kolejkę ten co ma mało i dużo. Ogólnie plon podobny do ubiegłego roku ale większe koszty poszły i szczuplejsze ziarno. 

Zakupiona sól po 1512 brutto i polidap po 2019 zł brutto. Następny rok ciężki może być.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, pawel885 napisał:

A ile osób ważyło tak na prawdę ziarno? Większość liczy na zbiorniki w bizonie że jak pełny to i 2 tony, a 2 ton to tam w życiu nie było,a w tym roku gęstość słaba i jeszcze większe rozczarowanie, ze spodziewanych 8 ton robi się na skupie 5....

Po zbiornikach można dosyć dokładnie obliczyć wydajność , bizon od  1400 kg do 1700 w zależności od gatunku,bląd pomiaru +- 100kg/zbiornik,praktykowane od lat nigdy nie było zaskoczenia podczas sprzedaży i ważenia na wadze

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja żniwa oceniam na bardzo dobre względem zeszłego roku gdzie kombajnem objeżdżałem pole 2ha 2 razy na zbiornik to w tym raz ,,mowa o tym samym polu" wydajność wyszła 6t/ha gdzie niektóre działki dały 5 niektóre 7 licząc po przyczepie którą woziłem z działki 3,3 ha sprzedana pszenica wydała 6,74 z ha. sprzedana do elewarr po 660netto jako konsumbcja a woziłem też po 680netto jako wysokobiałkowa ogólnie jestem zadowolony z plonów bo średnio zbierałem po 5,5t/ha w dobrym roku 6 a w takim jak ten udało mi się przekroczyć 6t zwiększając nieco nawożenie azotem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v