Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Albercik99 napisał:

2 godziny temu, jarecki napisał:

zobacz kiedy były najdrozsze ceny nawozu , w którym roku  , a było to za czasów PO gdy za polifoske 6 chcieli po 2100 .o mam listopad 2012 r mocznik 1700 zł za tone polifoska 6 -2160 zł za tone .a paliwo  płaciłem tez już poi 6 zł za litr i to też za czasów PO .   sorka ale chyba zapomielisci po ile były nawozy i to niewina ni PO , ani PIS tylko spekulantów na rynkach swiatowych .        a i jeszcze zwiekszono zwrot akcyzy co zrównało opłate paliwową .

Ale pojechales z tym przykladem.... A pszenica w te z zniwa 2012 po ile byla? A rzepak i kukurydza sucha po i ile byly? Odpowiednio 2100, 900, 900 netto. Relacja ceny plodow do nawozow byla o niebo lepsza niz teraz.

Tylko że w 2012 roku wymarzło 60% ozimin w kraju i stąd takie ceny.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

drugi pokos- w okolicach krakowa to nie ma co kosic, na lakach jak na sciernisku-a wg imgw u nas nie ma suszy, ciekawe gdzie jest ??? dzisaj ze dwa razy "padalo" 

Wcześniej płakałeś że nie możesz kukurydzy posiać w maju bo tak dopadało i dopiero w czerwcu siałeś.

U mnie też tak dopadało że nie mogłem jej opryskać i u innych już kukurydze dobrze się zwijały na ten moment a u mnie jako tako. Trzeba umieć zadbać o wodę. Nie mówię o dbaniu na jakimś piachu VI kl. tylko normalna III i IV kl.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Wcześniej płakałeś że nie możesz kukurydzy posiać w maju bo tak dopadało i dopiero w czerwcu siałeś.

U mnie też tak dopadało że nie mogłem jej opryskać i u innych już kukurydze dobrze się zwijały na ten moment a u mnie jako tako. Trzeba umieć zadbać o wodę. Nie mówię o dbaniu na jakimś piachu VI kl. tylko normalna III i IV kl.

Daj przepis na dbanie o wodę .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mysza, uprawa bezorkowa. Utrzymywanie na polu jak najdłużej resztek pożniwnych, ograniczona uprawa do minimum.

widzisz różnicę w odcieniu gleby po lewo a po prawo? tu jest zasiana kukurydza metodą ST.

MMmqo1QeUa0zQzpv2GVPmLMOcp8mqLgAlhSIqIFG

która w okresie długotrwałego braku opadów i afrykańskich upałów wyglądała tak:

IhMAKrYTdaOgaGiljPCID5B8w_iIhI8EuN3PjcJb

czyli górne liście tylko się zwijały w rurkę.

A u inego wyglądała tak:

jlKdWbgtyrPkNqi2MaVjKd6AW5yktKsm47r2PX4D

i co ciekawe ten drugi sto kroć porządniejszy rolnik niż ja. Wszystko na czas wyszykowane, nawiezione uprawione zwapnowane. I mogę se dać rękę uciąć że dużo więcej nawozów stosuje. Odmiany u mnie i u niego pioneer.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Bartek zobacz jak później fajnie rośnie

W0SZLSOx7Dno4x8epoq7rYoJ1VZpm8534e_Lbnuo

O jeszcze jedna fota z oprysku

MEPBMNgvOclgzldLWorqMHFm4Qy3ROydh8LwI8Hl

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Utrzymywanie na polu jak najdłużej resztek pożniwnych, 

Czyli radzisz żeby zrezygnować np. Z uprawy talerzówką zaraz po skoszeniu zboża i dopiero uprawiać przed siewem ? 

• 0
Opublikowano

On sieje większość kuku,pod rzepak musi iść jak najpredzej yprawka żeby wody nie tracić,w tym roku nie pójdzie jesli nie popada

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

U ciebie st u niego bezorka i normalny siew bo nie rozumie

Na ciemniejszym polu bezorka w moim wykonaniu od kilku ładnych lat. Pole jaśniejsze uprawiam od tego roku. A do tej pory koleś sobie orał ale mu się znudziło gospodarzenie.

Całość zasiałem ST ale na obydwu polach ST pierwszy raz zawitał. Tylko ST powszechnie opisywany ni cholery się mi nie sprawdza, więc wprowadziłem modyfikację.

Dla kukurydzy w monokulturze zostawiam ściernisko na zimę a później jak się da wejść w pole wiosną, płytko talerzówką mieszam te resztki, dodatkowo zabieg ten przerywa kapilary i woda przestaje parować gdy już się susza zaczyna wiosną, a później gdy mniszki kwitną sieję kukurydzę ST.

2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Ja? A wg tematy się Wam pomyliły

Daj spokój. Nie ma cen narazie. Jeszcze żniwa nie ruszyły. Tak samo płakał któryś w grudniu w okresie świątecznym że nie na temat.

A o czym miało być pisane 28 grudnia, jak wszystkie skupy wstrzymane i nikt nie myślał o żadnym handlu.

1 godzinę temu, pasio napisał:

Dziki nie niszczą? Widzę dużo lasów

Na szczęście zdechły od ASF, bo nie wierzę że te postkomunistyczne patałachy z naszych kół chciały by to odstrzelić jak minister przykazał. 

56 minut temu, Taurus83 napisał:

Czyli radzisz żeby zrezygnować np. Z uprawy talerzówką zaraz po skoszeniu zboża i dopiero uprawiać przed siewem ? 

O nie nie. Nic nie radzę.

To nie apteka trzeba obserwować pogodę iglebę. Jak będą podtopienia w żniwa można z tego zrezygnować. Jeśli będzie na 10 cm wilgoć a po wierzchu nie to lepiej stalerzować. Jak będzie skała i pustynia na 30 cm to czy zrobisz uprawę talerzówką czy też nie to bez różnicy ;)

A taka ciekawostka wszystkie ozime jakie u mnie rosną w tym roku są posiane po uprawie płytkiej. Nic nie ryłem gruberem jak do tej pory robiłem, tylko jedne pola nająłem gościa z ciężką talerzówką i zrobił na jakieś 10 cm. A inne pola przejechałem na pusto końcem sierpnia swoim agregatem uprawowo siewnym pokroju horsch pronto, to ile on mógł poskrobać na 4 cm???... A później na przełomie września / października przejechałem tym samy agregatem tylko już wysiewając zboże.

I efekt był taki że jesienią wschody wzorowe, wczesną wiosną tragedia w polu rosło tam wszystko stare zboża z pod kombajnu, nowe zboża z siewnika, zielsko, ale po marcowej dawce 90 N i herbicyd plantacja stanęła na nogi.

Także stwierdzam że rodzaj uprawy nie wiele ma do rzeczy, trzeba się skupić przede wszystkim na momencie wykonania tej uprawy. Dobrać taki moment aby wykonując uprawę nie zniszczyć struktury, a wręcz ją poprawiać. Co jest klucz do sukcesu. Ale niestety zawsze się nie da, np. będzie mokra wiosna 20 maj i co czekać dalej na poprawę warunków czy siać na siłę kukurydzę i przy tym niszczyć strukturę że później ta kukurydza bez powietrza będzie cipieć tak?

• 0
Opublikowano

analitycy we Francji się obudzili i  obniżają swoją prognozę zbiorów pszenicy i kukurydzy w UE o rzepaku już nie wspomnę bo za bardzo niema co obniżać.

Skoro w Polsce były upały przez kilka dni i spaliło większość upraw to we Francji była jeszcze wyższa temperatura i dłużej trwały upały to  niema cudów i pewnie jeszcze w miarę postępu żniw będą obniżać plony

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Także stwierdzam że rodzaj uprawy nie wiele ma do rzeczy, trzeba się skupić przede wszystkim na momencie wykonania tej uprawy. Dobrać taki moment aby wykonując uprawę nie zniszczyć struktury, a wręcz ją poprawiać. Co jest klucz do sukcesu. Ale niestety zawsze się nie da, np. będzie mokra wiosna 20 maj i co czekać dalej na poprawę warunków czy siać na siłę kukurydzę i przy tym niszczyć strukturę że później ta kukurydza bez powietrza będzie cipieć tak?

Ja mam inne spostrzeżenia. Na uwrociach, w dołkach i innych miejscach gdzie talerzówka nie chciała się zgłębiać więcej jak 5 cm to jest słaba pszenica / czy inna roślina. Tam gdzie poszedł gruber na jakieś10-15 cm czy talerzówka na 12 to rośliny wyglądają zupełnie inaczej.  Tam gdzie jest beton to nie chce rosnąć. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Dziś rozmawiałem z sąsiadem - rzepak ma wilgotność 8% , plon do 3t z ha, cena w Krasnymstawie w elewatorze 1460 brutto. Na pszenicę wszyscy coś przebąkują 600 brutto (a potem się  okaże)

• 0
Opublikowano (edytowane)

SMS z paszarni 

Pszenica 670 netto większe ilości negocjacja w górę 

#USDA dokonało znaczącej redukcji światowych zbiorów pszenicy. 
Największe cięcia w Rosji 🇷🇺 i UE🇪🇺.
Światowy bilans pszenicy zdecydowanie mniej komfortowy niż przed miesiącem.
Pokaźne ↗️ notowań pszenicy na #CBOT oraz #MATIF https://t.co/B6NmADD3wY#USDA dokonało znaczącej redukcji światowych zbiorów pszenicy. 
Największe cięcia w Rosji 🇷🇺 i UE🇪🇺.
Światowy bilans pszenicy zdecydowanie mniej komfortowy niż przed miesiącem.
Pokaźne ↗️ notowań pszenicy na #CBOT oraz #MATIF

Edytowane przez read
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

Dziś rozmawiałem z sąsiadem - rzepak ma wilgotność 8% , plon do 3t z ha, cena w Krasnymstawie w elewatorze 1460 brutto. Na pszenicę wszyscy coś przebąkują 600 brutto (a potem się  okaże)

Nosz kur........ 😤😠😠😠😤 Nawet 1500 w tym roku nie dadzą ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Ja mam inne spostrzeżenia. Na uwrociach, w dołkach i innych miejscach gdzie talerzówka nie chciała się zgłębiać więcej jak 5 cm to jest słaba pszenica / czy inna roślina. Tam gdzie poszedł gruber na jakieś10-15 cm czy talerzówka na 12 to rośliny wyglądają zupełnie inaczej.  Tam gdzie jest beton to nie chce rosnąć. 

Kukurydza wbrew temu co się mówi woli wiosenną orkę, u mnie na tym samym polu 50cm wyższa - gleba cieplejsza i od początku miała "buta" a ta na zimowej orce stała w miejscu jak zimno się zrobiło w maju . Dziś uciąłem znajomemu zbiornik pszenicy "na śrutę", nawet ładnie sypała ale chyba przez to że ziarnko mokre i większa objętość :)

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Niech każdy mówi co chce ale w dzisiejszych czasach to tylko co roku głębosz miałem jeden kawałek zrobiony jest różnica szalona w wilgoci i może być orane i broną talerzową robione nie ma znaczenia co robi głębosz woda się magazynuje w ziemi głęboko .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

jedz do teratyna

wczoraj było 1590

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

1460  , może to jest netto ?

państwowa firma zarządzana przez  PIS !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v