Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Te bajki o rogach to widzę wszyscy powtarzają. Ch w Polsce kiepski bo ludzie się nie znają, byle jak karmią, byle czym kryją i układają bajki że to wina rogów😂 tam gdzie bralem jalowki hereforda mieli też szarolezy. Odsady 10 miesięcy 450kg. Zootechnik tego stada powiedział że owszem, bardzo wymagające ale jak dostaną porządnie w koryto rosną 2kg dziennie. A reszta kupi CH i karmią jak Hereforda i zdziwienie że nie ma ani płodności ani przyrostów.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Wiem że z Francji to inny kaliber i tak dalej. Ale niedawno kolega chciał sprowadzać z Litwy jalowki CH zresztą na początek hodowli nie brał bym CH bo to jednak wymagająca rasa.

Oglądałem te z Litwy i krajowe pod oceną i litewskie były dużo ładniejsze(szeroki zad, gruba noga, długi grzbiet) tylko koledzy odradzili że względu na choroby. Na wschodzie Polski mało jest hodowli szaroleza i jak mam szukać w drugim końcu Polski to lepiej było by sprowadzić konkretny towar tylko potrzebuje namiary na firmy zajmujące się importem z Francji. 

Jarku przepatrzyłem różne rasy i tylko charolaise mi odpowiada. Mam trochę takich sztuk ale nie 100%. Chciałem kupić jałówek pod oceną związku ale jest problem dostać coś konkretnego. Wstawiam zdjęcie jałóweczki 75%

DSC_0168.JPG

Opublikowano (edytowane)

Czyli nikt nie kupuje z luzu, że nie wychyla się z odpowiedzią? 🧐

Soltys48 , Kentar kupujecie takie bydło? I jak za nie płacicie?

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
10 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Szczerze dla nie ma uczciwej partii w Polsce która by dobrze rządziła. A pewna kobieta mnie poprosiła żebym wystartował bo nie ma komu a ona musi kogoś zgłosić. Na swój rejon zgłosiła swoich synów bo też nie miała kogo a na mój mnie bo mnie prosila i tyle.

A jakby paluszek w dupcie kazala włożyć,to tez bys to zrobil z usmiechem? 

A może to ta Pani o ktorej ostatnio pisałeś i nazwiskami rzucales😉

Dobry z Ciebie farmazon

Opublikowano
Daro20 napisał:

Jarku przepatrzyłem różne rasy i tylko charolaise mi odpowiada. Mam trochę takich sztuk ale nie 100%. Chciałem kupić jałówek pod oceną związku ale jest problem dostać coś konkretnego. Wstawiam zdjęcie jałóweczki 75% 

@Armand, zobacz co na stogu. tu przydałby się fliz. :)

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Yoda napisał:

Te bajki o rogach to widzę wszyscy powtarzają. Ch w Polsce kiepski bo ludzie się nie znają, byle jak karmią, byle czym kryją i układają bajki że to wina rogów😂 tam gdzie bralem jalowki hereforda mieli też szarolezy. Odsady 10 miesięcy 450kg. Zootechnik tego stada powiedział że owszem, bardzo wymagające ale jak dostaną porządnie w koryto rosną 2kg dziennie. A reszta kupi CH i karmią jak Hereforda i zdziwienie że nie ma ani płodności ani przyrostów.

To nie bajki ... Dla mnie np. to ma duże znaczenie . Bo ja stawiam na stado hodowlane 100 % czystej rasy z dobrą genetyka z kartami itp . Łatwiej sprzedać odsadka , jalowke , buhaja .. dosłownie wszystko .. Jak komuś pasuje mieć sztuki które rosną aby rosnąć i sprzedawać je po 7,5 za byka i 10 zł za odsadka to niech sobie je trzyma .. Ja mam takie Mieszance i już prawdopodobnie na wiosnę je sprzedam . Chcialem CH kupić bo mi naprawdę by pasowały aczkolwiek poziom genetyki w Polsce tej rasy jest slaby.. Nawet sztuki z Francji wyglądają słabo bo sa to odpady ..Widziałem piękne mamki CH w dobrej cenie ale były bez kart co dla mnie je przekreśla .. Chętnie kupię odsadki jałówki z dobrego stada .. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Obyś mial racje. Obok mnie facet ma czystorasowe szarolezy. W tamtym roku miał wystawione 10 sztuk z licencją do krycia, za 8 tys. Nie sprzedał ani sztuki. Prawda jest taka, że ludzie zamiast inwestować w dobre byki do krycia wola kupić odsada "aby kolor był".

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Yoda napisał:

Obyś mial racje. Obok mnie facet ma czystorasowe szarolezy. W tamtym roku miał wystawione 10 sztuk z licencją do krycia, za 8 tys. Nie sprzedał ani sztuki. Prawda jest taka, że ludzie zamiast inwestować w dobre byki do krycia wola kupić odsada "aby kolor był".

8 tys to nie dużo za buhaja . Raczej chodzi o to że jest malo stad Charolaise i nie ma popytu na buhaje..

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Po rozmowie z zootechnikiem ze związku wiem, że ludzie idą mocno w angusy i herefordy.Dlaczego? Bo każdy liczyć powoli potrafi i na dobre mięso w przyszłości będzie zbyt.

Opublikowano
49 minut temu, Szu15000 napisał:

Yoda a jak ze zbytem odsadkow hh i an? opasa to ktoś ? w jakiej cenie skupują? bo na Liban itd nie biora

Tego na Liban nie biorą bo to mieso dla gastronomi a nie dla arabów. Kilka stad opasa samemu i to duże stada a nie paproki po 20-30 sztuk. Konsumpcja w Polsce rośnie. Z 1,5 kg mamy ponad 3 na osobę i to dobrego mięsa. Liban na dzisiaj dobry temat. Wszyscy co mają LM na tym korzystają, ale na tym forum raczej niewielu bo ceny 9,5 netto uważają za bajeczki. Gotowali się z bykami najbardziej ci co mają hf, bo tego miesa ani na export ani do gastronomi nikt nie chce. Temat wolcow to też oznaka, że rynek chce dobrego, tłustego miesa bo go brakuje. Arab wolca nie kupi . A export żywego bydła to stapanie po lodzie, już zaczynają majstrować w parlamencie europejskim zeby żywego bydła zakazać wozić.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Yoda napisał:

Tego na Liban nie biorą bo to mieso dla gastronomi a nie dla arabów. Kilka stad opasa samemu i to duże stada a nie paproki po 20-30 sztuk. Konsumpcja w Polsce rośnie. Z 1,5 kg mamy ponad 3 na osobę i to dobrego mięsa. Liban na dzisiaj dobry temat. Wszyscy co mają LM na tym korzystają, ale na tym forum raczej niewielu bo ceny 9,5 netto uważają za bajeczki. Gotowali się z bykami najbardziej ci co mają hf, bo tego miesa ani na export ani do gastronomi nikt nie chce. Temat wolcow to też oznaka, że rynek chce dobrego, tłustego miesa bo go brakuje. Arab wolca nie kupi . A export żywego bydła to stapanie po lodzie, już zaczynają majstrować w parlamencie europejskim zeby żywego bydła zakazać wozić.

To co się dzieje z tymi sportowymi sztukami? Jak nikt tego nie chce to co się z tego robi? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, damian007 napisał:

To co się dzieje z tymi sportowymi sztukami? Jak nikt tego nie chce to co się z tego robi? 

Idą za granice w cenie adekwatnej do jakości :) polski handlarz do Czech opychał leżaki jako argentyńskie mięso także jak to mówi przysłowie Polak potrafi.

Edytowane przez Yoda
Opublikowano
24 minuty temu, Szu15000 napisał:

a co z tym zbytem odsadkow i ich cen?

Ja sprzedałem po 10, pewnie dzisiaj i 11 bym dostał bo ceny rosną. Na dzisiaj LM spokojnie 12zł tylko za ile zrobisz jednego a za ile drugiego. Wszyscy się podniecają ceną zbytu ale o kosztach niewielu mówi.

Opublikowano
2 godziny temu, Yoda napisał:

zmienia się  sposób konsumcji miesa przede wszystkim  dobrego miesa się nie gotuje w rosole jak kiedyś . sam stałem w kolejce po hamburgera w warszawskim miedzylesiu prawie 1 godzine . jak ktoś bedzie w centrum zdrowia dziecka w miedzylesiu to to jest niedaleko , przynajmiej raz  warto sprubować .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v