Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?

Opublikowano
Powiem szczerze, że to kiepski pomysł. U mnie od mleka nie przybyło, a jak tylko dostały kiełki, to zaraz zapalenia. A dawałem wiaderko na cztery krowy.
Opublikowano (edytowane)

Tylko ziemniak, nie może mieć kiełków, zgniłych no i warto jakoś rozdrobnić, żeby sobie kłopotów nie narobić...

edit: qq i ziemniak to raczej pasze energetyczne, więc białko jakoś trzeba uzupełnić...

Edytowane przez mszk8

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
    • Przez Janbrach1
      Witam, zastanawiam się nad chowem byczków około 20 sztuk na świeżym powietrzu tj. pastwisko obok domu powierzchnia około 2 ha, wiem mało ale oczywiście robił bym sianokiszonke i siano oraz śrute. Postawił bym wiate około 70m2. Byczki stały by cały rok pod wiatą i na pastwisku. Co o tym myślicie, jak podawać im wodę w zimie? Szukał bym byczków Limuse i Simetal. Do tej pory chowam 5 sztuk w stajni ale chcailbym powiększyć stado tanim kosztem, a na rozbudowę obory potrzeba dżych funduszy.
    • Przez Przemoooo
      Siema nie wiem czy był temat o tej rasie ale nie znalazłem proszę o odpowiedzi i opinie o tej rasie jakieś zdjęcia itp pozdrawiam.
    • Przez Filipson
      Witam. Mam zamiar przerobić garaż na oborę dla opasów i potrzebuję Państwa pomocy jak byłoby najkorzystniej wykorzystać posiadane pomieszczenia. Na chwilę obecną posiadam 17 sztuk byków oraz 4 sztuki jałówek - wszystkie mają około 10-11 miesięcy. W najbliższym czasie zamierzam dokupić około 10 sztuk młodych cielaków (miesięcznych). Dobrze byłoby gdyby udało się wplanować 2,5-3 metrowy korytarz. 
      Załączyłem szkic garażu wraz z jego wymiarami wewnętrznymi.  Na kolor ciemnoczerwony zaznaczyłem drzwi które mają niecałe 4 metry szerokości. Wysokość garażu to 3 metry. Ściana wewnątrz budynku może być zburzona gdy będzie to konieczne. 

• Przez damianoooo
      Witam Planuję zakup przyczepy mianowicie Mengele lub krone titan. Mam pytanie odnośnie która z przyczep jest lepszym wyborem dodam, że oprócz sianokiszonki woziła będzie jeszcze kukurydzę łąk mam około 18 ha. Mam pytanie również na temat rozdawania paszy z pryzmy mam wycinak szczękowy lecz aktualny budynek nie pozwala na wóz paszowy. Jak to jest z rozdawaniem jej ręcznie z wyciętej kostki słyszałem, że lepiej niż z bel ?
  • Dodaj nową pozycję...
v