Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

a jak coś się zepsuje i trzeba cały dzień rozkręcać i drugi składać?? to tez 4 godz. pracujesz?? albo jak pole orzesz to tez ci 4 h starcza?? bo praca na gospodarstwie to nie tylko zwierzęta... sorry ale chyba nie wiesz o czym mówisz...

Nie pamiętam awarii co bym 2 dni składał chyba że silnik bizona ale to mechanik mi robił i za bardzo potrzebny nie byłem, zresztą jest urlop :) a orki to ja sobie szanuje więcej jak zwykle 3-4ha dziennie zaorze i wracam.

Opublikowano

Ty jesteś typowy przykład dla miastowych , Leżysz a tam samo się robi i rośnie 😊

Opublikowano
45 minut temu, songo napisał:

Nie pamiętam awarii co bym 2 dni składał chyba że silnik bizona ale to mechanik mi robił i za bardzo potrzebny nie byłem, zresztą jest urlop :) a orki to ja sobie szanuje więcej jak zwykle 3-4ha dziennie zaorze i wracam.

Po zostawię to bez komentarza... Bo jakbyś musiał orac 12, 15 ha na dobę żeby jako tako nadążyć to byś inaczej gadał... 

• Like 1
Opublikowano

To opowiem Wam lepszy myk i nie banujcie mnie zaraz ,że durnoty piszę, bo tak robi mój kuzyn. Po swoich rodzicach , ojciec już nie żyje, dostał ok 20 h pola, dokupił jeszcze ok 4 h, ziemi ,u nas są dobrej klasy ,bo przeważa ll i llla. Nie byłoby  w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że on mieszka i pracuje w Warszawie, a do domu rodziców i tegoż pola ma ok ponad 300 km. Co roku sieje fasolę, pszenicę i buraki. Na razie obrabia to MTZ -etem i małym Fergusonem. Praktycznie nikt jemu nie pomaga, czasami kolega opryska jemu np. jak w tym roku fasolę jak ta gąsienica żerowała, ale to sporadyczny przypadek. Chłopak jak jest robota przyjeżdża tu w każdy weekend, jak jest czas orki to orze w nocy, bo czas go goni. Jak z nim rozmawiamy to on zdaje sobie sprawę z tego, że dopóki daje radę to będzie tak robił, bo to lubi, ale z każdym rokiem człowiek się starzeje i jak to będzie nikt nie wie, jak to mówi, on czuje się rolnikiem , a nie miastowym. Zaznaczę, że z żoną i dwójką dzieci, które mieszkają w Warszawie, rokrocznie jeździ na wczasy. Można? Jak widać można 😊

• Like 5
Opublikowano
Przed chwilą, beata12596 napisał:

To opowiem Wam lepszy myk i nie banujcie mnie zaraz ,że durnoty piszę, bo tak robi mój kuzyn. Po swoich rodzicach , ojciec już nie żyje, dostał ok 20 h pola, dokupił jeszcze ok 4 h, ziemi ,u nas są dobrej klasy ,bo przeważa ll i llla. Nie byłoby  w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że on mieszka i pracuje w Warszawie, a do domu rodziców i tegoż pola ma ok ponad 300 km. Co roku sieje fasolę, pszenicę i buraki. Na razie obrabia to MTZ -etem i małym Fergusonem. Praktycznie nikt jemu nie pomaga, czasami kolega opryska jemu np. jak w tym roku fasolę jak ta gąsienica żerowała, ale to sporadyczny przypadek. Chłopak jak jest robota przyjeżdża tu w każdy weekend, jak jest czas orki to orze w nocy, bo czas go goni. Jak z nim rozmawiamy to on zdaje sobie sprawę z tego, że dopóki daje radę to będzie tak robił, bo to lubi, ale z każdym rokiem człowiek się starzeje i jak to będzie nikt nie wie, jak to mówi, on czuje się rolnikiem , a nie miastowym. Zaznaczę, że z żoną i dwójką dzieci, które mieszkają w Warszawie, rokrocznie jeździ na wczasy. Można? Jak widać można 😊

Można, bo nie ma zwierząt. 

• Like 3
Opublikowano

Jak nie ma hodowli to nawet bardzo duże gospodsrstwo daje możliwości posiadania dużo wolnego czasu...a to jak kto z tego czasu korzysta to już jego indywidualna sprawa bo każdy ma inne potrzeby. Przy hodowli też tak można ale to już trzeba mieć super zaufaną i odpowiedzialną osobę, która zastąpi rolnika...ale trafić na kogoś takiego łatwo nie jest. 

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie się z Wami zgadzam, daje radę , bo nie ma zwierząt, wiem to z własnego doświadczenia gdzie przy prawie 70 szt , 9 h fasoli i 9 buraków, nie licząc pszenicy, owsa i jęczmienia zawsze jest coś do roboty. 

Jutro dzwonię czy odbiorą nam cielaki w czwartek to napiszę jaka cena.

Opublikowano

A dziwisz się że ciężko znalezć taką osobę? Czasy popegierowskich sierot czyli parobków za michę, winko i paczkę fajek za dzień pracy już się skończyły a żaden odpowiedzialny nie przyjdzie doić krów lub karmić byki bo sobie woli popracować na etacie lub też pojechać na wakacje. A dla tych wszystkich bambrów-hodowców którzy zaprzęgają rodzinę do "pomocy" przy hodowli jest naszykowany specjalny kocioł w piekle.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, turtojs napisał:

KarolGo jednego nie rozumiem splacasz dług za kupno całego gospodarstwa, ok. Ale te pole przeciez piszesz ze dostałeś 25 ha od ojca? No to co Ty od ojca gospodarkę odkupiles czy jak? Co tam kuźwa darowizn u was nie ma czy ojciec taki sknera że chce kasę na starość za gospodarstwo? Chore to coś...

Darowizny są bo małego fergusona 255 dostałem z aktem notarialnym i przyczepę. tu chodzi o to że gospodarstwo było kupione w 2010 roku na kredyt a ja ten kredyt przejąłem i do 2025 go spłacam. zobowiązanie w banku przeszło z aktem z ojca na mnie. ktoś ten kredyt musi spłacić albo ojciec albo ja ale ojciec na emeryturze a ja ciągnę i z roku na rok coraz ciężej. 2 lata temu była u mnie nawałnica (zdjęcia w mojej galerii) w zeszłym roku susza+nędzna cena świń w tym roku susza+nędzna cena bydła. mam już 30 opasów budynki zrobione na małą ładowarkę samoróbkę i obore na rusztach więc obrobienie tego nie zajmuje czasu mi wiele a plany są takie żeby zejść do 20 sztuk byka i tyle. Rozmowy trwają o pracę i mam pracować jako technik weterynarz i inseminator na terenie Sępólno- Tuchola-Chojnice więc daleko nie mam a wolne jest do dogadania bo lekarz weterynarz rozumie sytuacje i jak trzeba było leki do byków albo szczepić psy to bywał u mnie i wie jak to wszystko wygląda.

Edytowane przez KarolGo
Opublikowano

Tu założony temat odnośnie cen bydła czy odnośnie wywodów co kto woli robić i jak to w rolnictwie źle a na etacie zajeb*ście?

Czyli na ten tydzień ceny bez zmian? 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

O takich cenach na wołowinę jak są to szkoda nerwów na pisanie...to i tematy zastępcze się pojawiają...gorszr jest to,że te ceny będą jeszcze spadały i to raczej dość długo...

Opublikowano
Dnia 20.07.2019 o 17:06, juzek89 napisał:

Raz kupiłem karczek wędzony parzony, posiadał skład: 72 procent mięsa, woda dodana, soja, skrobia. Kraj pochodzenia Dania, przetworzono w Polsce.

A po co go kupiłeś? Czy etykietę przeczytałeś dopiero w domu?

Opublikowano

Jak masz rodziców  i w miare ogarniete ze nie tylko rękoma zapierdalasz to można sie zmianować raz  ty jedziesz na wczasy z rodzną raz rodzice no ale musi być ta odpowiedzialna osoba bez tego to kaplica 

Opublikowano
16 minut temu, zkordalski napisał:

Jak masz rodziców  i w miare ogarniete ze nie tylko rękoma zapierdalasz to można sie zmianować raz  ty jedziesz na wczasy z rodzną raz rodzice no ale musi być ta odpowiedzialna osoba bez tego to kaplica 

Za te ceny byków nikt nie będzie jechał na wczasy😜 no chyba że Bocian stawia a potem to się pomyśli😉 z tego co słyszę na moim terenie ludzie sprzedają bydło. Żniwa ceny bardzo na zboże nie ma też sprzedają nikt nie chce magazynować. Słoma droga i jest jej po cenach z kosmosu przeciętna ilość. Popadał deszcz pierwszy solidniejszy od końca maja. Jedni się cieszą bo popadało a inni się obrażają bo im zmokło a miał być kombajn już wczoraj. Wsi spokojna wsi wesoła...🙂😏

• Like 1
Opublikowano

Bardzo się niepokoję i muszę tu zapytać .Gdzie są dwaj najwięksi hodowcy bydła na AF ??  Żadnych zdjęć ani nowych postów od @Sołtys i @jarekbrzęcydło . Gdzie zaginęli ??

Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

Bardzo się niepokoję i muszę tu zapytać .Gdzie są dwaj najwięksi hodowcy bydła na AF ??  Żadnych zdjęć ani nowych postów od @Sołtys i @jarekbrzęcydło . Gdzie zaginęli ??

zalamali sie

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, zetorki12 napisał:

Za Brzęczeniem tego drugiego jakoś nie tęsknie😊

Opublikowano

a może przy tych cenach Internet odłączyli aby obniżyć koszty ,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v