Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To Ci co zostaną będą może zarabiać jak się pogłowie zmniejsz , ja narazie czekam jeszcze za wcześnie podejmować takie decyzje 

Byki O klasa 6 brutto

Opublikowano

No u mnie tez ze sloma glupota jak nigdy. Za sprzatniecie oddaja i nikt nie chce. U mleczazy stogi ze gospodarstw nie widac, a byczarze sami slome chca sprzedac

Do tego dzika na asf tydzien temu znalezli i powiad do zoltej strefy.

Opublikowano (edytowane)

U nas tez. Zboza jskims cudem ladnie daly. Deszcze na klos i lisc flagowy poszly. Ale qq nie bedzie miala nawet kolby a burak jak pietruszka.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

Bo bycarze tak jak ja dotuczy to rogate gówno co jest w oborze i zleje hodowle dalszą ciepłym moczem.

A informacja dla jarków i sołtysów  i innych wariatów co do dalszej hodowli byków. Wszedł program azotanowy i trzeba mieć plany nawozowe i nie wiecej jak 170 kg N w czystym składniku na ha dawać. I ci co mają po 100 byków a mało hektarów w Wielkopolsce leją w portki. Kontrole już ruszyły i juz paru bycarzy ma upierdolone część dopłat bezposrednich za zanieczyszczanie środowiska  gnojem od cennych byków. Wiec kupujcie wiecej cielaków. handlarze dadzą wam wór pieniedzy (  5 zł)a potem ARIMR je zabierze w ramach kar.

Opublikowano
Przed chwilą, kanalia36 napisał:

Bo bycarze tak jak ja dotuczy to rogate gówno co jest w oborze i zleje hodowle dalszą ciepłym moczem.

A informacja dla jarków i sołtysów  i innych wariatów co do dalszej hodowli byków. Wszedł program azotanowy i trzeba mieć plany nawozowe i nie wiecej jak 170 kg N w czystym składniku na ha dawać. I ci co mają po 100 byków a mało hektarów w Wielkopolsce leją w portki. Kontrole już ruszyły i juz paru bycarzy ma upierdolone część dopłat bezposrednich za zanieczyszczanie środowiska  gnojem od cennych byków. Wiec kupujcie wiecej cielaków. handlarze dadzą wam wór pieniedzy (  5 zł)a potem ARIMR je zabierze w ramach kar.

Mozna podpisac umowe na sprzedaz obornika i problem z glowy.

• Like 1
Opublikowano

oczywiście ale wtedy kupujący musi miec plan nawozowy i spełniać normy. A z tym planem  nawet odr maja problem.

Ja kupiłem kurzaka bez faktury , umowy  po prostu go zaorze  i ja osobiście z zadnym bycarzem zadnej umowy bym nie podpisał no chyba ze sypnie groszem)))) w końcu ma z czego)))

Opublikowano
7 minut temu, kanalia36 napisał:

kupujący musi mieć plan nawozowy i spełniać normy

Nawet jak ma tylko 12 ha ornego a kupi 250 m3 ?

9 minut temu, kanalia36 napisał:

A z tym planem  nawet odr maja problem

To zmienić ODR i wziąć prywatna firme 

Opublikowano

Pic na wodę.krowiarze leją tu gnojowicę w  milionach m3.do tej pory żaden terminów nie przestrzegał i gówno zrobili i teraz gówno im zrobią.

Opublikowano

Js i ojciec sie wyrabiamy. Tylko zona miala za malo ziemi. Wiec podpisala umowe z wujem. Ktory nie jest rolnikiem i niech mu sprawdza plan i doplaty zabiora. Hehe.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, bobienko napisał:

I co podczas kontroli odkopują gnój i go ważą?

Przyjerzdza kontroler z ARIMR otwiera system IRZ i wklepuje wszystkie zwierzęta jakie przez rok posiadałeś potem wlepuje sposób utrzymania np. głęboka ściółka i system liczy ile masz gnoju i o jakiej wartości N . Tabelki agencyjne zawyżają N  zeby uj***ć. Potem dzieli to przez hektary i mu wychodzi wynik. I dopłaty pa pa

A co do terminów jedno zdjecie z rejestracja twego traktora w nie terminie i po dopłatach

Edytowane przez Gość
Opublikowano
17 minut temu, kanalia36 napisał:

oczywiście ale wtedy kupujący musi miec plan nawozowy i spełniać normy. A z tym planem  nawet odr maja problem.

Ja kupiłem kurzaka bez faktury , umowy  po prostu go zaorze  i ja osobiście z zadnym bycarzem zadnej umowy bym nie podpisał no chyba ze sypnie groszem)))) w końcu ma z czego)))

Ty taki inteligent i k**wa łamiesz prawo kupując na lewo kurzaka😀

8 minut temu, kanalia36 napisał:

Przyjerzdza kontroler z ARIMR otwiera system IRZ i wklepuje wszystkie zwierzęta jakie przez rok posiadałeś potem wlepuje sposób utrzymania np. głęboka ściółka i system liczy ile masz gnoju i o jakiej wartości N . Tabelki agencyjne zawyżają N  zeby uj***ć. Potem dzieli to przez hektary i mu wychodzi wynik. I dopłty pa pa

Ci co mają chlewnie i kawałek pola pod nią też są w takiej samej lub nawet gorszej sytuacji

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, debrzyna napisał:

To znaczy ile liczą procent czystego azotu

Tona obornika na płytkiej ściółce ma mniej azotu niż tona na głebokiej. System to liczy i wie ile ton obornika mogłes dać na pole jeden rolnik moze dać 30 inny 40 na ha. system to potwierdza . Gnój od 6 miesiecznego zwierzaka ma inny azot niz taki od 8 miesiecznego. To jak totolotek   i te umowy z wujkiem to w buty można wsadzić bo sprzedasz wójkowi 200 ton a system na kontroli powie ze masz jeszcze 80 ton za dużo i dopłaty część utracone. Nawet ODR planów nie potrafią zrobić

Ale spoko w zeszłym roku kotrolowani byli tylko krowiarze i bydlarze powyżej 300 sztuk

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ja plan mam i wszystko policzone W oborniku z głębokiej ściółki jest 2,7 kg N w 1 tonie Wyszło ze mam 500 ton obornika z zawartością własnie 2,7 250 poszło na moje 12 ha a 250 oddane nieodpłatnie na 12 ha   Gdybym nawet cały sam zagospodarował to wyszło by po 112 kg/ha 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

koledzy super ze spełniacie ale Ci co maja po 100,200 sztuk będą mieli z tym problem, do tego brak karmy wiec mówienie ze ci co maja 130 sztuk to zwiekszą do 200 jest abstrakcją. Po prostu taka drobnica jak ja  wypadna z hodowli  i zostana się tylko tacy powyżej 100 sztuk na stanie( o ile cena wróci do normy)

Myśle ze za rok Ci co maja 100 sztuk będą sprzedawać wprost do ubojni a handlarze złodzieje będą pojedyńcze sztuki kupować od niedobitków  tak jak u świń

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

rolnictwo  jest  tylko dla ludzi z pasją   dobrze  niech uciekaja na te etaty   moze prawdziwy rolnicy  cos wiecej  zarobia .

Edytowane przez strsw33
  • Thanks 2
Opublikowano
4 minuty temu, strsw33 napisał:

0rolnictwo  jest  tylko dla ludzi z pasją   dobrze  niech uciekaja na te etaty   moze prawdziwy rolnicy  cos wiecej  zarobia .

pasją i poczuciem humoru))))

To samo mówili swiniarze jak było 15 mln świń  ze jak będzie mniej to zarobią ( 20 lat temu) teraz  jest 4 mln i cena dalej 5 zł, hehehe Myślisz ze z bykami bedzie inaczej????

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Przyjerzdza kontroler z ARIMR otwiera system IRZ i wklepuje wszystkie zwierzęta jakie przez rok posiadałeś potem wlepuje sposób utrzymania np. głęboka ściółka i system liczy ile masz gnoju i o jakiej wartości N . Tabelki agencyjne zawyżają N  zeby uj***ć. Potem dzieli to przez hektary i mu wychodzi wynik. I dopłaty pa pa

A co do terminów jedno zdjecie z rejestracja twego traktora w nie terminie i po dopłatach

A jak nie ściele i gnoju mam 1/3 tego co wszyscy to co ? 😂 Dodadzą sobie żeby im się zgadzało ? Bo nie zapominaj że oni to też przeliczają na kilogramy obornika od sztuki na rok ;) i co ? Dowalą się że za mało ściele ? 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Przepraszam kolego, ale bajki bajki bajki... 

• Like 1
Opublikowano

wszystko dobrze prawisz ale wystarczy miec mniej niż 60 djp i h*j cie interesuje program azotowy i mniej jak 15 chyba ha :D wiec ja mam gdzieś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v