Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Ursus932 napisał:

Cena do d*py i w łódzkim brak chętnych na byki 😏 nawet handlarze już nie chcą . dopóki nie spadnie pogłowie albo znajdzie konkretny rynek zbytu to czarno widać hodowle

Susza zmusza co niektórych do sprzedaży. A posłowie duże bo cały czas rosło 

Opublikowano

Mówił że oni mają z O klase byka 11.20 netto  ile w tym prawdy nie wiem .  Sprzedałem tylko krowę mieli pełne auto od wója wzieli byka czarnego ładny taki MM waga 750 cena 7.6 brutto 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby mieli za o klase 11.20 za hf nie dali by Ci 6.5netto tylko ponizej 6zl chyba ze to  nie byl hf :) badz waga byla magiczna ;)

Edytowane przez Kamilek1
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Mówił że oni mają z O klase byka 11.20 netto  ile w tym prawdy nie wiem .  Sprzedałem tylko krowę mieli pełne auto od wója wzieli byka czarnego ładny taki MM waga 750 cena 7.6 brutto 

Ceny  bardzo dobre kasa raczej napewno będzie tylko pewnie waga nie pewna

Opublikowano

Przeliczylem sobie ta cene 7,6 brutto przy miesie 11.20. Wzialem pod uwage, ze brud brany 7% a byk faktycznie do zakladu zgubil 5%, zalozylem wybicie 54% (to nawet za duzo jak na HF) i wychodzi mi 500 dokladki do takiej sztuki takze no...

• Like 1
Opublikowano

Nie sprzedałem Byka ! kurde mówię to jego wycena może na zachętę... sprzedałem tylko tą krowę i ledwo weszła bo i kulawa i mieli naprawdę na fuuuul auto . Wzieli od wója byka i cena dobra za ta krowę która wyglądała bardzo słabo tez mi się wydaje że ok .  Wagę mam razem z wójem wszystko ważone zawsze mamy  . Przyznam się tej kulawej nie ważyłem ale od razu powiedziałem że jak 500nie ma idziemy do mnie na wagę a on to powiedz ile ma i nie ważymy wierze ci na słowo ....  wiec kg sie zgadzają  bo byk wója idealnie a ta krówka ja jej dawałem 500  a on 470  . Mi nic nie śmierdzi cena widocznie wraca po malutku ale wraca 

Z sprzed chwili kolega sprzedaŁ( zostały sprzedane 10 ) 11 sztuk Sm jałowic w wadze (dziwne niskiej) od 480 do 520 kg po 7.6 brutto  firma o nazwie Ur...

1 godzinę temu, Kentar napisał:

Przeliczylem sobie ta cene 7,6 brutto przy miesie 11.20. Wzialem pod uwage, ze brud brany 7% a byk faktycznie do zakladu zgubil 5%, zalozylem wybicie 54% (to nawet za duzo jak na HF) i wychodzi mi 500 dokladki do takiej sztuki takze no...

11.2 za o klase nie za r wiec policz sobie jeszcze raz nie znam ich zobacze czy kasa bedzie na koncie  a jeśli bedzie i cena też to sprzedam 2 raz coś 

Opublikowano
6 godzin temu, zkordalski napisał:

Sprzedana kulawa krowa 523kg  4.5 waga i cena brutto  skita 8% Mierzejewski . Wycena krowa 650 kg 5.7 brutto  ,byk hf 880 kg 7 brutto  mieszaniec z belgiem waga 900 cena 8 brutto  płatność niby 14 dni . Pierwszy raz sprzedałem do nich brali dziś od wója i pogoniłem przy okazji tą krowę . 

Śmiech na sali 5,7 brutto za krowę przy cenie mięsa 10 zł za 320 kg na haku coś mi tu nie pasuje...

• Like 1
Opublikowano

Jeśli jest pewien wagi to albo kolega leje wode😏 lub ten handlarz pierwszy raz w życiu kupił bydło i się tak mocno jebnoł😀 w co wątpie

Opublikowano
10 godzin temu, Kentar napisał:

Juz tu był taki co liczył jak Ty i tez nic mu sie nie opłacało i chyba też nie opłacało mu się pisać na tamtym koncie bo od dawna go nie widac...

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

dzisiaj zrobiłem interes zycia !!! byki mieszance ponad 2 lata litwiny poszły po 5.75zł i wyszło niecałe 4500zł za sztuke... cielaki  kupiłem po 1400zł.  czyli wyszło ok 3000zł zarobku na 2 lata minus pasza którą zjadły ( powiedzmy ok 3500zł) i prad paliwo itp czyli została mi kupa gnoju i te 500zł mysle ze dołożyłem do sztuki dokładnie nie jestem w stanie policzyc ... A najlepsze jest to ze w marcu jak na chwile była cena mogłem je opierdolic po 7,7!!!!! ale nie bo jesce troche urosna i cena moze podskoczy... i tak w kwietniu sprzedałem po mm 6,9 w maju hfy po 6.5 w czerwcu jałowki po 7,2 byki mm po 7 i w lipcu kur...a po 5,75

• Sad 2
Opublikowano
57 minut temu, Sokol2 napisał:

dzisiaj zrobiłem interes zycia !!! byki mieszance ponad 2 lata litwiny poszły po 5.75zł i wyszło niecałe 4500zł za sztuke... cielaki  kupiłem po 1400zł.  czyli wyszło ok 3000zł zarobku na 2 lata minus pasza którą zjadły ( powiedzmy ok 3500zł) i prad paliwo itp czyli została mi kupa gnoju i te 500zł mysle ze dołożyłem do sztuki dokładnie nie jestem w stanie policzyc ... A najlepsze jest to ze w marcu jak na chwile była cena mogłem je opierdolic po 7,7!!!!! ale nie bo jesce troche urosna i cena moze podskoczy... i tak w kwietniu sprzedałem po mm 6,9 w maju hfy po 6.5 w czerwcu jałowki po 7,2 byki mm po 7 i w lipcu kur...a po 5,75

pazerny 2 razy traci

• Confused 2
Opublikowano

Ja też tak zrobiłem w maju sprzedawałem jałówki po 7.20 za byki dawali 6.70 za mało mi się widziało a teraz 5 i będziecie trzeba sprzedać k**wa chore to wszystko 

• Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, 101010 napisał:

A na wzrost cen niestety nie zanosi się .

Zanosi się zanosi... 😁😉😋 Panowie trzeba być optymistami!!! Alleluja i do przodu jakoś to będzie 🤣😂🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v