Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Jaro70 napisał:

Nie chodzi o kredyty dla rolnika tylko o to ze banki trzymają całą finanserie i oni są głównym graczem na giełdach i to od nich zależy cała ta koniunktura a teraz znowu będą zarabiać 

Ja bardziej stawialbym na duże koncerny handlowe nie ma podstaw do podwyżek cen artykułów  to trzeba uwalic ceny zakupu zastanawia mnie tylko to gdzie jest Pan prezes kzsm albo prezes izb rolniczych  oni są wtedy jak można se selfi z ministrem zrobić  albo wstęgę przeciąć  a tak to mają chłopa w .......no i tyle,a i jeszcze mądrą gadke do gazety jeb.....ć 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Mlekpol i tak ma z 800-900tyś   litrów dziennie nadwyżki mleka. Także za mlekiem raczej płakać nie będą. Niedługo będą otwierać jednąz nowych linii w Mrągowie ale tylko na 600tys litrów. 

Opublikowano

Kolejna obnizka? Po tych 8groszach kwietniowych?? Bez jaj...🙄

Opublikowano

To coś mało mu wyszło w spolmeku bo mi tyle wyszło przy kazeinie 2,65. A co do Sierpc był przedstawiciel ze  środkami i mówił ale żadne to pewne informacje dlatego pytam tutaj. 

Opublikowano
6 godzin temu, karol091193 napisał:

Mlekpol i tak ma z 800-900tyś   litrów dziennie nadwyżki mleka. Także za mlekiem raczej płakać nie będą. Niedługo będą otwierać jednąz nowych linii w Mrągowie ale tylko na 600tys litrów. 

Niestety polmlek tez twierdzi , ze jest nadwyżka mleka na rynku i stąd te obniżki. A dochodzi jeszcze to , że ciągną dużo tańsze mleko ze wschodu i maja gdzieś Polskiego rolnika.

Ostatnio znajomy był po coś w Piątnicy, to slyszal jak jeden pracownik pytał sie drugiego, czy juz przyszło mleko z Łotwy... ale czy faktycznie ciągną stamtąd mleko to nie wiem.

Opublikowano
7 godzin temu, karol091193 napisał:

Gdyby nie chcieli więcej mleka to nie ogladaliby u nas mleczarni do przejęcia... Płd Wlkp. 

Opublikowano
chuck00 napisał:

7 godzin temu, karol091193 napisał: Mlekpol i tak ma z 800-900tyś   litrów dziennie nadwyżki mleka. Także za mlekiem raczej płakać nie będą. Niedługo będą otwierać jednąz nowych linii w Mrągowie ale tylko na 600tys litrów.  Gdyby nie chcieli więcej mleka to nie ogladaliby u nas mleczarni do przejęcia... Płd Wlkp.

mania wielkości dla tego oglądają, a my dostawcy to sfinansujemy.

Primula94 napisał:

6 godzin temu, karol091193 napisał:

Niestety polmlek tez twierdzi , ze jest nadwyżka mleka na rynku i stąd te obniżki. A dochodzi jeszcze to , że ciągną dużo tańsze mleko ze wschodu i maja gdzieś Polskiego rolnika.

Ostatnio znajomy był po coś w Piątnicy, to slyszal jak jeden pracownik pytał sie drugiego, czy juz przyszło mleko z Łotwy... ale czy faktycznie ciągną stamtąd mleko to nie wiem.

podejrzewam, że chodziło im o mleko ekologiczne, a podobno bardzo duże właśnie takiego mleka ciągną od sąsiadów.

krzysieek napisał:

Nie będą? A proszkownia co przerabiać będzie? Przecież rusza w tym roku.

spokojnie. wystarczy że dadzą dobrą cenę albo podpuszczą ludzi, że sąsiad powiększył stado razy 2/3/4 to ty nie bądź gorszy i też buduj nową oborę. a potem płacz, że podpisali cyrograf z bankiem na kilka milionów.

Opublikowano

Grzesiu może się zaśmiać, że manię wielkości ma nasz lyder a Mlekpol musi być duży, bo duży może więcej. 😉 

Tak na poważnie to Mlekovita, Mlekpol są zbyt małe, żeby osobno wejść np na chiński rynek. Tam trzeba mieć stałe ogromne ilości towaru. Powinni się dogadać i stworzyć kilka wspólnych produktów na export. Koncerny jakoś się dogadują, łączą i nikomu monopol nie przeszkadza.

Opublikowano
Dnia 9.05.2019 o 19:16, zetorr6441 napisał:

Mlekovita oddział Kalisz tl 4,2 bi 3,4 pow 30 tys l 1,42 netto

Opublikowano
7 godzin temu, Dominiik napisał:

To coś mało mu wyszło w spolmeku bo mi tyle wyszło przy kazeinie 2,65. A co do Sierpc był przedstawiciel ze  środkami i mówił ale żadne to pewne informacje dlatego pytam tutaj. 

A od kiedy Sierpc środki rozwozi  . Rozwozi prywatna firma na T z sierpca a z mleczarnią ma tylko umowę ze ci potrącają za mleko ,ale ten chłopak to wodolejca ze ho ho .

Opublikowano

Sm Ryki 11269 l. tł. 4,74 bo.3,20 cena 1,43 zł. brutto, ryczałt.

Kupce bele nie dają białka niestety.

Opublikowano
22 minuty temu, karol6130 napisał:

Jeśli masz na mysli białko w mleku to niskie jest od zbyt malej dawki pasz energetycznych badz ich slabej wartosci, takze sianokiszonka ma raczej z tym niewiele wspólnego 

Opublikowano

raczej od bel, trafiło się całkowite dziadostwo, wcześniej jadły to samo a białko było trochę lepsze

Opublikowano

Lyder niestety u mnie w oddziale nie potrafił tłuszczu nawet zbliżyć do tłuszczu z federacji... ilośc 10-15tyś tł 4.14 (federacja 5.11) bi 3.40  cena brutto non gmo 1.459zł

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

22 minuty temu, karol6130 napisał:

Jeśli masz na mysli białko w mleku to niskie jest od zbyt malej dawki pasz energetycznych badz ich slabej wartosci, takze sianokiszonka ma raczej z tym niewiele wspólnego 

Jeszcze warto by znać mocznik w mleku

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.05.2019 o 12:52, Piotrass napisał:

Spomlek 1,50zl netto wyszlo znajomemu przy kazeinie 2,80. czyli obecnie Spomlek placi bardzo dobrze 

Tak wysoka kazeina jest zadkością. Ja mam od kilku lat 2,6 może kiedyś 2.7 srednia z calej mleczarni jest około 2.6 także to że on ma 1.5 netto nie oznacza że każdy tam ma. Właściwe jest jednym z niewielu. Przy tym białku w mlekovicie na pewno nie miałby mniej. Zawsze jesteśmy kilka groszy za mlekovitą. Od czerwca obniżka ceny a od maja potrącenia na udział. 

Edytowane przez PrzemekSokolow
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v