Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jak opier.. z 10 groszy to wyjdzie mi 1,27 brutto. Żałosna zapłata przy kosztach produkcji w naszym regionie, gdzie są dostawcy z Piątnicy.

Rozmawiałem z instruktorem z mleczarni , to mówił, że dużo wypowiedzen rolnicy naskładali i to tacy więksi 

Opublikowano

Mlekovita nie ma za bardzo z czego obniżać Mlekpol po tej obnizce i tak będzie o 2 grosze więcej płacić niż MLEKOVITA 

Opublikowano

@czareczek85 Odpowiedziałbyś mi jakie warunki macie na Eko mleko? Nie bardzo rozumiem co  z tą kukurydzą. Chodzi o to, że wszystko mamy tu droższe a konkurencja firm jest niewielka. Taka zmowa. 

@alfa skąd ta obniżka? Piątnica obniżyła to Mlekpol też?

Opublikowano
7 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Trochę to wygląda jakby wszyscy sie dogadali i nam owalaja cene 🤨🤨

Czas chyba było przywyknąć,jest susza,jest obniżka,tak naprawdę krzyk na forum o obniżkach był już zeszłego roku. No wzięli i wysłuchali,😐:S. Może być suszy ciąg dalszy,tak jak i obniżek😕

Opublikowano

Na polach masakra. Nie wiem jak u was ale w moim regionie sytuacja jest dużo gorsza niż w zeszłym roku. Zupełnie bezśnieżna zima i brak opadów. Obawiam się o moją sytuację paszową. I to poważnie

Opublikowano
Przed chwilą, komizmo napisał:

Na polach masakra. Nie wiem jak u was ale w moim regionie sytuacja jest dużo gorsza niż w zeszłym roku. Zupełnie bezśnieżna zima i brak opadów. Obawiam się o moją sytuację paszową. I to poważnie

A skąd jesteś ?

Opublikowano

Powiat toruński

1 godzinę temu, alfa napisał:

Prawie 30 mln wiecej za prad. Ceny z gdt nie odzwierciedlaja cen na polkach w sklepie co widac

Najlepiej przerzucić na głupiego chłopka. Niech doi dalej

• Like 3
Opublikowano
59 minut temu, komizmo napisał:

A co mają powiedzieć Ci co gospodarzą tylko na 5 i 6 klasie. Nie ma maja, a wszystko wypalone.

Opublikowano

@grzesiuJak wytłumaczysz, że najlepsza i jedyna prawilna mleczarnia w Polsce - Mlekpol - pomimo wzrostów na GDT oraz dobrej koniunktury obniża cenę mleka w skupie? Co się stało, że ten wzór spółdzielczości tak leci sobie z rolnikami w ch***

• Thanks 1
Opublikowano

SM Ryki przed chwilą sms o jakże bogatej treści "w związku z trudną sytuacją rynkową obniżamy mleko o 8 gr od kwietnia" , ta trudna sytuacja to trwający nieprzerwanie wzrost na giełdzie, zmowa jak ... ja pier....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, subiektywny napisał:

SM Ryki przed chwilą sms o jakże bogatej treści "w związku z trudną sytuacją rynkową obniżamy mleko o 8 gr od kwietnia" , ta trudna sytuacja to trwający nieprzerwanie wzrost na giełdzie, zmowa jak ... ja pier....

W gazecie czytalem , że planują inwestycje na 14mln s chwilę później o obniżeniu ceny mleka, ze względu na trudną sytuację na rynku...

Ta a 14mln to z nieba zleci.

A ceny prądu i wody w górę.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

OSM Pszczyna obniżyła o 7 groszy, to tak po sąsiedzku. Sms z ceną OSM Włoszczowa dostanę pewnie za tydzień, ale dzisiaj jest zebranie delegatów, zapewne w sprawie obniżki.

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał:

Prawie 30 mln wiecej za prad. Ceny z gdt nie odzwierciedlaja cen na polkach w sklepie co widac

Miesięcznie? Jakby przemnożyć 8 gr i miesięczny skup da to 30 mln?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, pawelol1905 napisał:

@grzesiuJak wytłumaczysz, że najlepsza i jedyna prawilna mleczarnia w Polsce - Mlekpol - pomimo wzrostów na GDT oraz dobrej koniunktury obniża cenę mleka w skupie? Co się stało, że ten wzór spółdzielczości tak leci sobie z rolnikami w ch***

Najlepsza to może była tak 18-20 lat temu .Potem robili takie cyrki ,że prawie mnie puścili z torbami złodzieje .Kilka lat temu zmuszony byłem zlikwidować stado ,bo inaczej chyba w psychiatryku bym wylądował,a prędzej na drugim świecie.Z takim podejściem do uczciwego dostawcy to niech sobie sami doją i gnój przerzucają .A na udziały czekałem 6,5 roku.

Edytowane przez rocknrollnik1
Opublikowano

Nie jeden już tak zrobił i to nadal trwa. Krów na razie przybywa i wydajność rośnie ale wszystko do czasu. U mnie w okolicy najbliższej okolicy jeden z nową obora wolnostaniwiskowa tylko co splacona przechodzi na roślinna kolejny przerabia na mięsne i mnóstwo jest gospodarstw gdzie kończą się ludzie do pracy.

Opublikowano

Gorzej jak półtorej bańki na karku i debilne  wganianie ceny za ziemię żeby pokazać innym. Żonka ze 120kg spadła o połowę, on już też wynędzniały, dzieci zapieprzają po szkole i czasami o północy paszowoz miesza. Ja bym ocipiał z myślą, że na 30lat cyrograf w banku leży

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v