Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Jakby na serio byli tacy mądrzy ale poszkodowani to by dzisiaj pracowali żeby się spłacić i wyjść na prostą a nie brali kolejna modernizację i narzekali że kredyty takie drogie a w ogóle to wszystkich wokół wina bo nas traktują jak murzynow albo upominaja się o swoje zamiast pożyczyc następna przyczepę pieniędzy. Jeśli kogoś z nich miałoby mi być szkoda to tego pana ale znowu... Wychodzi na to że jednak wziął za dużo, jak ktoś ogląda 3 razy złotówkę zanim ja wyda albo woli poczekać, prsecierpiec 2 lata zamiast się zapozyczac to go to nie rusza, mnie w sumie też

Chodzi o restrukturyzację, a nie o modernizację. Czyli coś na zasadzie kredytu konsolidacyjnego z dopłatą ARiMR. Problem polega na tym, że mówią o tym w ten sposób jakby zaraz po konsolidacji chcieli się zadłużać dalej.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy zauważyliście że w tych ludziach nie widać jakiegoś zastanowienia czy pokory tylko pretensje i roszczenia, taki przykład u nas chłopakowi spaliła się  obora i część inwentarza na drugi dzień z okolicy ludzie ruszyli z pomocą jedni zwozili zboże inni slome ,siano porządkowali zgliszcza przynosili pieniądze ,tym raczej nikt nie okaże współczucia 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mogli produkować tyle ile mieli limitu, zrobili za dużo na własne życzenie, od tego się zaczęło jak to rozumiem. Inni taki przeskok ilości bydła robią pokoleniami, a oni chcieli w parę lat świat zawojować. 

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 4
Opublikowano

Życie jest krótkie,i by się chciało na już. Ale do emerytury o zdrowiu ciężko dociągnąć. Byłem na spędzie,na 6 chłopa ,pięć kosiory za sobą ciągało,nawet nie było jak dłużej zażartować,bo ja w tej piątce,  Tyle mamy z ,,hektarów''😐

Opublikowano

te 0,06 tyczy sie osob ponizej 100 litrow srednio dziennie. doplaty do ilosci nie sa mniejsze niz w ostatnim cenniku(suma non gmo i ilosci). dawniej wystarczylo 40l dziennie aby dostac takowa doplate.

Opublikowano

To wszystko to jest cena samodzielności którą sami wybraliście. Więc dziś nie możecie mieć do nikogo pretensji. Można było iść za głosem rozsądku i połączyć się z bardzo dobrą spółdzielnia i dziś mieć godna zapłatę za surowiec. 

Opublikowano

OSM Włoszczowa 1,3775 netto, cena o 5 groszy niższa, niż w poprzednim miesiącu. Teoretycznie wynika to z parametrów, w praktyce wiadomo. Za pierwszą połowę lipca parametry wróciły do normy.    

Opublikowano (edytowane)

Nie mogę bo go nie mam i nigdy nie miałem ale wcześniej chłopaki wrzucali tylko odejmij sobie 8 gr i Ci wyjdzie rzeczywista cena Mlekpolu. 

Za czerwiec Łowicz również bilans na +? 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

za czerwiec nie powiem bo niewiem jeszcze, pewnie na radzie powiedzą, czyli wychodzi że w łowiczu dostaje tyle co miałbym w mlekpolu ;)

Opublikowano (edytowane)

Jesteś radnym w OSM Łowicz?

To dlaczego przy takim skupie Łowicza  średnia cena w woj łódzkim jest najniższa w kraju? Niższa niż woj podkarpackie gdzie warunki są mega trudne. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

No wiadomo przecież, dlatego że mlekpolu tam nie ma. Grzesiu szczerze nie głupi chłop jesteś, ale robisz z siebie takiego pajaca, że oczy krwawią jak czytam. W każdym poście aluzje Mlekpol lekiem na całe zło.

Ważne, że ludziom w Łowiczu płacą i to całkiem nieźle. Kto bystrzejszy zawczasu przepisał/przepisze na kogoś z rodziny i jest jakaś nadzieja na odzyskanie udziałów. Po przejęciu przez inny podmiot chłop by zobaczył środkowy palec zamiast udziałów. 

• Like 1
Opublikowano

Chyba nie tylko Łowicz skupuje na łódzkim także nie ma co winy w nich szukać i trzeba dać im trochę czasu. monopol może nas zgubić @slawek_74 moze potwierdzić co działo się u nas na rejonach gdy Radzyń miał prawie monopol 

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

No wiadomo przecież, dlatego że mlekpolu tam nie ma. Grzesiu szczerze nie głupi chłop jesteś, ale robisz z siebie takiego pajaca, że oczy krwawią jak czytam. W każdym poście aluzje Mlekpol lekiem na całe zło.

Ważne, że ludziom w Łowiczu płacą i to całkiem nieźle. Kto bystrzejszy zawczasu przepisał/przepisze na kogoś z rodziny i jest jakaś nadzieja na odzyskanie udziałów. Po przejęciu przez inny podmiot chłop by zobaczył środkowy palec zamiast udziałów. 

Nie zniżę się do twojego poziomu i nie odpowiem chamstwem na chamstwo. Życzę ci wszystkiego dobrego zdrowia w szczególności.

Opublikowano

grzesiu to co masz wspólnego że we wszystkich twoich wypowiedziach naj naj i na samej górze a może jeszcze wyżej jest mlekpol i z twoich wypowiedzi wynika że dał byś się za nich pokroić ?

• Like 1
Opublikowano

Pokroić bym się nie dał. Model biznesowy Mlekpolu bardzo mi się podoba a ze spółdzielnia ta łączy mnie tyle ile mam ich produktów w lodówce i nie są osamotnione 😊 bo lubię próbować i porównywać. 

Opublikowano

grzesiu gdybyś byl producentem mleka i mieszkał w rejonie gdzie nie dojeżdża twój kochany mlekpol a ci co odbierają to niezłe szuje ciekawe ile miał bys do gadania pamiętaj że nie wszędzie jest kolorowo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v