Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez mam zamiar podrzucić probke do Jezewa mam nie daleko.

To co się dzieje to porażka w poprzednich latach tluszcz miałem zawsze grubo ponad 4 od kilku miesięcy nie dam rady dobic do 4 pomimo lepszych pasz i podobnych wydajnosci

Opublikowano (edytowane)

Najnowsze wyniki z federacji z próbnego doju: tłuszcz sr ze stada - 4.68%, bezpośrednio ze zbiornika - 4.59% . białko sr ze stada 3.46, ze zbiornika 3,47%.  W mlekovicie bi 3,4% tłuszcz 4.1%. 👌 . Konsekwentnie od początku współpracy kroją mnie na 0.5% miesiąc w miesiąc.

Jestem ciekaw jak oni sobie to wyobrażają dalej. Skroić raz, może dwa w roku, ale walić wszystkich na parametrach przez cały czas? Kilka tysięcy dostawców? Co oni myślą, że chłopki to czytać nie potrafią, albo tacy głupi są, że sobie do laboratorium z próbką nie pojadą? 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Ktoś musi spłacać kolejne zakłady. A co chłopki mogą? Jak poskaczą to skroi się ich jeszcze lepiej, dopieprzy milionowe wyniki na bakterie czy somatykę aż się nauczą.

Opublikowano

Dobrze że Waldek osm Łowicz uratował od wrogiego przejęcia

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

I na cholere komu takie teksty?  policz koledze ile by dostał. Jestem bardzo ciekawy ile ci wyjdzie ☺️

Przy założeniu takich parametrów po odjęciu udziałów 7gr netto więcej. O ile parametry się zgadzają. 

@potrekk przed czym wybawił? Z tego co wiem to ofertę złożyły 2 spółdzielnie i 1 firma więc wybierać można było. Faktem jest to że dziwnym trafem wszyscy oferowali "cennik MLEKPOLU" hahaha więc po co wybierać np ofertę firmy prywatnej z wątpliwym cennikiem jak można wybrać rzeczywistego płatnika ceny!!! 

Odnośnie przejmowania kolejnych zakładów to co niektórzy chyba wpadli w błędna karuzelę. Objawia się to brakiem kontroli a przede wszystkim tym co sami w ost czasie obserwujcie. 

Obserwując działania MLEKPOLU widzimy że nie szukają zakładów do przejęcia jeśli nie mają na ten zakład pomyslu. Wszystkie zakłady które MLEKPOL włączył w swoje struktury są doinwestowane stałe modernizowane, zwiększana jest zdolność produkcji i co najważniejsze dla właścicieli jest to nadal spółdzielnia w każdym calu i z bdb cena surowca pozwalająca  rozwijac się dostawcom i spółdzielni  w jednakowym tempie. 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, zetorr6441 napisał:

U mnie w centrali mlekovita  tl 3.76 a z federacji tl 3.74 . Bialko o 0.1 niższe w mleczarni

Przy Twojej wydajności taki tłuszcz to norma i nie mają już z czego kraśća z dużym się bardziej liczą.  😁Nawet w umowie jest jakiś zapis, że mleko nie może mieć mniej tłuszczu niż zakładają. Zabij, ale nie pamiętam tych wartości, ale coś ok 3,6-3,7%. 

Opublikowano
25 minut temu, Farmer6820 napisał:

Tak tak grzesiu Ty masz rację 😎premia za te Twoje posty na bank będzie przy wypłacie 😂

No Ty jej raczej nie dostaniesz. Nie wiem dlaczego przeszkadza Ci tak bardzo to co pisze? Przecież jesteś właścicielem innego podmiotu a ja piszę tylko to jak to widzę i uważam. 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Thomas2135 napisał:

Przy Twojej wydajności taki tłuszcz to norma i nie mają już z czego kraśća z dużym się bardziej liczą.  😁Nawet w umowie jest jakiś zapis, że mleko nie może mieć mniej tłuszczu niż zakładają. Zabij, ale nie pamiętam tych wartości, ale coś ok 3,6-3,7%. 

U mnie w centrali zawsze tłuszcz jest około 0,1 jednostki mniejszy niż próba ze zbiornika oddana do federacji, tyle że u mnie tłuszcz zawsze oscyluje w przedziale 4-4,2

Edytowane przez PATr
Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Przy założeniu takich parametrów po odjęciu udziałów 7gr netto więcej. O ile parametry się zgadzają. 

@potrekk przed czym wybawił? Z tego co wiem to ofertę złożyły 2 spółdzielnie i 1 firma więc wybierać można było. Faktem jest to że dziwnym trafem wszyscy oferowali "cennik MLEKPOLU" hahaha więc po co wybierać np ofertę firmy prywatnej z wątpliwym cennikiem jak można wybrać rzeczywistego płatnika ceny!!! 

Odnośnie przejmowania kolejnych zakładów to co niektórzy chyba wpadli w błędna karuzelę. Objawia się to brakiem kontroli a przede wszystkim tym co sami w ost czasie obserwujcie. 

Obserwując działania MLEKPOLU widzimy że nie szukają zakładów do przejęcia jeśli nie mają na ten zakład pomyslu. Wszystkie zakłady które MLEKPOL włączył w swoje struktury są doinwestowane stałe modernizowane, zwiększana jest zdolność produkcji i co najważniejsze dla właścicieli jest to nadal spółdzielnia w każdym calu i z bdb cena surowca pozwalająca  rozwijac się dostawcom i spółdzielni  w jednakowym tempie. 

Jak czytam te ceny wychodzące w mlekovicie (jakie znaczenie mają rzeczywiste parametry, liczą się te na fakturze) to płacą raptem kilka/kilkanaście groszy więcej od Łowicza - mleczarni, która jest na skraju upadku. Chyba coś jest nie tak.

Opublikowano

SM MLEKOVITA, Cena mleka na miesiac KWIECIEN 2019 pozostaje bez zmian.

W Mlekovicie można mieć wysoką cenę, ale trzeba mieć tłuszcz 4,5  i białko 3,6 i chociaż 15 tys. Wtedy cena jest dobra.

Opublikowano
4 godziny temu, komizmo napisał:

Najnowsze wyniki z federacji z próbnego doju: tłuszcz sr ze stada - 4.68%, bezpośrednio ze zbiornika - 4.59% . białko sr ze stada 3.46, ze zbiornika 3,47%.  W mlekovicie bi 3,4% tłuszcz 4.1%. 👌 . Konsekwentnie od początku współpracy kroją mnie na 0.5% miesiąc w miesiąc.

Jestem ciekaw jak oni sobie to wyobrażają dalej. Skroić raz, może dwa w roku, ale walić wszystkich na parametrach przez cały czas? Kilka tysięcy dostawców? Co oni myślą, że chłopki to czytać nie potrafią, albo tacy głupi są, że sobie do laboratorium z próbką nie pojadą? 

U Ciebie przynajmniej mają z czego kraść u mnie teraz wieksza wydajność to parametry spadły ale i tak w mleczarni najwięcej niech ktoś mi powie że Mlekovita taka wspaniała..

Opublikowano
1 godzinę temu, SerafinKot napisał:

U Ciebie przynajmniej mają z czego kraść u mnie teraz wieksza wydajność to parametry spadły ale i tak w mleczarni najwięcej niech ktoś mi powie że Mlekovita taka wspaniała..

Niedawno był artykuł w TPR jak jakiś rolnik który oddawał mleko do mlekovity chwalił prezesa za dobre zarządzanie😎

Opublikowano

Ale chyba w ubiegłym roku bo ostatnio to chyba zwykły radny był...

Opublikowano
16 godzin temu, potrekk napisał:

Dobrze że Waldek osm Łowicz uratował od wrogiego przejęcia

Chociaż jeden się taki znalazł. Od dawna się tu nie udzielałem, bo by mnie tu zlinczowano, że nie uciekam z Łowicza. i okazało się że dwa lata temu zaplanowano wrogie przejęcie Łowicza. Ludzie, którzy weszli do zarządu po Dąbrowskim współpracowali z Polmlekiem. W sierpniu po zrobieniu kilkudziesięciu milionów strat zostali pogonieni i dostali wszyscy zatrudnienie w Polmleku łącznie z mężem byłej Pani Prezes. Dąbrowskiego oczyszczono z zarzutów. Prokuratura prowadziła postępowanie bo zarząd który po nim nastąpił chciał go uziemnić, żeby im nie przeszkadzał zgłosili jakieś wymyślone rzeczy do prokuratury, żeby opowiadać że toczy się postępowanie w prokuraturze i okazało się, że żadnych nieprawidłowości nie było. Prokuratura wszystko umorzyła, audyt nic nie wykazał i lustracja też. Był to skok na Mleczarnię i Waldek ją uratował. Od razu cudów nie będzie, ale powoli odzyskują rynek i wizerunek. Cudnie za mleko nie płacą, ale idzie do przodu. wy[łaty na czas i za udziały za zeszły rok wypłacali, kolega dostał pierwszą ratę zgodnie ze statutem.

Opublikowano

Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? Mam znajomego kierowcę to mówił, że połowa kierowców odeszła, bo nie ma co wozić - rolnicy odchodzą lawinowo, licząc jeszcze po cichu na odzyskanie udziałów. A przerzut wożą zewnętrzni ...

Opublikowano
20 godzin temu, Thomas2135 napisał:

SM MLEKOVITA, Cena mleka na miesiac KWIECIEN 2019 pozostaje bez zmian.

W Mlekovicie można mieć wysoką cenę, ale trzeba mieć tłuszcz 4,5  i białko 3,6 i chociaż 15 tys. Wtedy cena jest dobra.

Wszędzie gdzie płacą za parametry można mieć wysoką cene porównując co się ma teraz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v