Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Skoro Mlekpol był już we wszystkich zakładach w Łowiczu a kierownicy skupu jasno mówią że nie ma wyjścia tylko muszą się połączyć, to chyba wiedzą co robią. Rozmawiali z mlekovitą, mlekpolem i polmlekiem i mówią że najbliżej im do Grajewa 

Opublikowano

To Mlekovita daleko w tyle zostanie. Może pora się przenieść? :P Ile Mlekpol teraz płaci? W Mlekovicie 1,31 netto wyszło.

Opublikowano

pedro2 napisał:

Ogarnia może ktoś temat całkowitej rezygnacji/ likwidacji, trzeba tak samo wypowiedzenie składać i doić za darmo kilka msc? 

przestań oddawać i po ostatnim oddaniu powiedz kierowcy aby już nieprzyjeżzsł i po temacie

Opublikowano

Przedwczoraj powrót do szpitala bo już ledwo chodziłem, nie mowa o robocie... Czekam jeszcze tydzień na wyniki, będzie wiadomo czy jest o co walczyć czy zwijać krowy. Nie wiesz bele mi tam chłopaki pozbierali? 

Jest chłopak pracuje, ale już widzę mleka mniej i somatyka 370... Musi podłapać temat, ale nie widzi mi się na dłuższą metę. A znowu gadałem z dwoma którzy pracowali długo przy krowach chcą 3,5-4tys, przy moich 15tys litrów to raczej bez sensu. 

Opublikowano
zadzwoń do instruktora. powiedz o co chodzi. podpowie Ci co zrobić, ale chyba właśnie w sierpniu albo październiku ostatni moment na złożenie podania o likwidację. wtedy na początku następnego roku rozpatrzy ci decyzję, bo inaczej będziesz musiał jeszcze rok czekać i wypłata udziałów przeciąganie się o minimum rok. więc dzwoń i się nie zastanawiaj, na 5min rozmowy chyba starczy Ci sił?
Opublikowano

Jak ma tak wyglądać to wody wolę wlać niech zatrzymają dlatego pytam zawczasu tutaj. Dzięki. 

Daniel proszę cię całe życie roboty tyle wsadzone, kasy, obora. Sam wiesz. Ziemniaki na pustowinie nie urosną, ani nic innego u nas, a czy krowy czy opasy jeden ciort ja nie moge, ojca mordował też nie będę

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, karol091193 napisał:

zadzwoń do instruktora. powiedz o co chodzi. podpowie Ci co zrobić, ale chyba właśnie w sierpniu albo październiku ostatni moment na złożenie podania o likwidację. wtedy na początku następnego roku rozpatrzy ci decyzję, bo inaczej będziesz musiał jeszcze rok czekać i wypłata udziałów przeciąganie się o minimum rok. więc dzwoń i się nie zastanawiaj, na 5min rozmowy chyba starczy Ci sił?

No co Ty? Różne przypadki bywały że nagle trzeba przerwać dostawy mleka z przyczyn losowych i nie ma możliwośći ciągnięcia tego dalej . To jeszcze mleczarnia karać ma za to?

Pedro, zdrowie najważniejsze. Na krowach życie się nie kończy, a myślę że dopiero się zaczyna. Wiadomo że szkoda tego co się osiągnęło, ale z perspektywy czasu zauważyłbys też plusy.  Trzymam kciuki.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
karać bezpośrednio nie, ale chyba po likwidacji produkcji chciałbyś szybko dostać zwrot udziałów a nie czekać na nie kilka lat. ciekawe ile czasu czekali byli dostawcy którzy przenieśli się do Piątnicy? 5, 7 lat? Mój ojciec dostał po 2 latach udziały i to raczej dla tego że ja przejołem gospodarstwo i mówiliśmy, że udziały przeznaczymy na jałówki aby zwiększyć dostawy mleka a co z udziałami zrobiliśmy to już nasz problem
Opublikowano

krzysieek napisał:

Po 2 latach? Gdzie, w Mlekpolu? To chyba dobre gadanie macie. Do 10 lat ludzie czekają!

Tak w mlekpolu. idzie z ludźmi się dogadać, ale trzeba wszystkich traktować tak, jak byś chciał być traktowany. Więc sam widzisz jakie są efekty

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Przedwczoraj powrót do szpitala bo już ledwo chodziłem, nie mowa o robocie... Czekam jeszcze tydzień na wyniki, będzie wiadomo czy jest o co walczyć czy zwijać krowy.

Co Cię tak położyło nagle ? Kręgosłup ?

Opublikowano
32 minuty temu, Takisobierolnik napisał:

Narazie jeszcze nic nie wiadomo 15 ma być zebranie. Niby mlekpol chce ale nie wiadomo czy lowicz sam nie będzie chciał z długów wyjść

Pierdolonto, ciągle to samo...

• Haha 1
Opublikowano

Wlasnie dlatego nie chce wojować z nimi, ojcu nie wyplacili jeszcze, a zaraz 4 lata. U mnie tam kokosow nie ma 

Jakaś alergia cholerna, ciezkich dusznosci doataje... na razie czekam, niedlugo sie wyjaśni 

Opublikowano

Od alergii do astmy bardzo blisko. Czy badali ci ciśnienie płuc czy jak to tam się nazywa.To cholerstwo uje... człowieka po kilku latach i tlen,i jak po schodach kilka kroków zrobisz to oczy na wierzchu.  Alergię wykryją od czego i teoretycznie można unikać ,póżniej [wziewki,sterydy],coś tam odczulić niby.

Opublikowano

Mozna, ale kazdy przypadek jest indywidualny zalezy ile tego jest. Pisalo do mnie kilkaosob tutaj z af i roznie bywa... sterydy, odczulanie jak najbardziej tylko to juz ma powazne skutki uboczne. A przy calkowitej izolacji wszystko może ustąpić bez leczenia. Ja ostatniego dnia miałem problem przejść się po podwórku. U kolegi mama znowu też coś złapała, pół godziny w oborze i cała puchnie. 

Opublikowano

Pedro2 zdrowie najwazniejsze sprzedaj te krowy bo z ta choroba nic nie zrobisz wiem co mowie. Moj ojciec mial astme i rozedme pluc miesiac temu zrobila mu sie odma zrobili operacje bylo wszystko dobrze chodzil wcale nie mial zadyszki myslal ze pomoglo tydzien temu znowu brak powietrza nie mogl oddychac do szpitala wzieli i jakies znowu pecherzyki na plucach popekaly i prawdopodobnie bedzie musial czekac na przeszczep pluc.

Opublikowano

SM Ryki 5260 tł.4,92 bi.3,30 cena 1,40zł. w sierpniu będzie 10 groszy więcej.

U nas w Rykach udziały są wypłacane po walnym które jest w grudniu, po złożeniu podania o wycofanie udziałów  nie jest się członkiem spółdzielni.

Pedro2 trzymaj się kolego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v