Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

A dużo mleka skupuje Sierpc macie takie dane po prostu jestem ciekawy chodzi mi na dzień i ilu dostawców ? Jeśli to dla was nie problem oczywiście 

Chyba cis ponad 700 tys kg dziennego przerobu jest ale pewien nie jestem, prezes na zebraniu mówił ale za dawno to było żeby pamiętać. 

Opublikowano
50 minut temu, Thomas2135 napisał:

Tylko nad jakością popracujcie, bo 20-25 tyś kol. bakterii i ponad 22 tyś komórek to nie jest niski wynik.

Tak pracuję, dzisiaj był majster od schładzalnika i naprawiał go, bo mi słabo wychładza i stąd mogą być bakterie, co do somatyki to genetyki od razu nie przeskoczę. Kupione sztuki są jakie są, wiadomo nikt najlepszego towaru nie sprzedaje.

2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Tego Sierpca to tak bronicie , że nwm , boicie się , że prezes czyta ? :). No ale mówienie , że Sierpc ma super mleko a reszta to ścieki jest mocno egoistyczne ...

Nie reszta tylko niektóre mleczarnie, a które to sami dostawcy już wiedzą jak doją. ;)

Opublikowano

Słuchaj jak dla kogoś średnia  220 jest dużo to chyba naprawdę już tylko zazdrość przemawia .Przy pewnej wydajności wyniki somatyki średnio 100-150 to abstrakcja i koło 200jest naprawdę super 

Opublikowano

To nie zazdrość. Sam mam bakterie 10 i komórki 220-230. Chciałem tylko udowodnić, że mają takie samo mleko jak inni i w niczym nie są lepsi. Nie nie mają też większych wymogów. Niska liczba komórek może też świadczyć o niższej odporności. Komórki to nie tylko obumarłe bakterie i naskórek, ale i leukocyty. Witaminy obniżające komórki obniżają odporność.

Opublikowano

No bo mleko extra ma określone normy i bez względu na mleczarnia tylko są mleczarnia które tego pilnują lepiej i gorzej ale czarne owce znajdą się nawet w tych najlepiej pilnujących 

Obserwując trochę tabulogramy Najzdrowsze są krowy które mają koło 100 bo te niby N ajzdrowsze z wynikami poniżej 20 zazwyczaj jak coś łapią to bardzo ciężko wyleczyć 

Opublikowano

I o to mi właśnie chodzi. Dobrze to podsumowałeś. Krowiarka do Mlekovity. Zanim przejęli zaklad w Baranowie w 2007 r to SM Kurpie w ostatnim roku płaciła po 60 gr brutto a wcześniej po 70-80. W tym czasie Mlekpol, Ostrołęka czy Polmlek nawet płacili 90 gr do złotówki. Kredyt na oborę był i trzeba było się nakombinować, żeby spłacić.

Opublikowano
39 minut temu, komodo napisał:

Słuchaj jak dla kogoś średnia  220 jest dużo to chyba naprawdę już tylko zazdrość przemawia .Przy pewnej wydajności wyniki somatyki średnio 100-150 to abstrakcja i koło 200jest naprawdę super 

Abstrakcja!!! Ten wynik świadczy o dobrze zrobionej paszy dla krów. Przerabiałem temat jak mi 2 lata temu kuku się źle zakisiła, na posiewach nic nie wychodziło a komórki u wszystkich krów były 300-350. Od tamtej pory okiem w głowie jest jakość pasz i co efekt  taki że średnia miesięczna 120-150. Z wyników federacji poszczególne sztuki nie przekraczają 50. Wiadomo że zdarzy się czynnik zewnętrzny spowodowany bakteriami ale jak ktoś ma 250-300 to jest to spowodowane złą jakością pasz

Opublikowano

No wlasnie, a ja w Sierpcu miałam najmniej 1,26 i to przy niskich litrach, bo miałam wtedy puste miejsca w oborze, bo mi nie zależało., na krowach przy tak "niskiej " cenie.

Co do dbania o jakość to wiadomo, że w każdej mleczarni znajdą się kombinatorzy, ale są mleczarnie bardziej i mniej dbające o tę jakość.

Opublikowano

Co no właśnie? To cena ze starej mleczarni nie Mlekovity. Mlekovita zaczęła po przejęciu płacić ok 1,2 za kilkaset litrów a nie kilka tysięcy miesięcznie.

Opublikowano

1,44 netto za tł 3,39 i bi 3,65 za ok 11 tyś. Za ocenę miałbym plus 2 grosze.

Opublikowano (edytowane)

@Matey trzeba było przenieść do luźnych rozmów.

 

trzeba było nie robić tu syfu tylko przeniesc sie do luzych rozmow

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Radek jak mało mleka to już wstydzisz się podać ilość?

Opublikowano (edytowane)

Tak Rotr Rypin zabiera 27% udziałów a zapewne w przyszłym roku zapierdzielą resztę Nie widze przyszłości dla mleczarni  tym bardziej że lawinowo odchodzą dostawcy do President, Mlekovita, Sierpc Wypłaty za styczeń jeszcze nie ma. I raczej spodziewajcie sie obniżek a teraz jest 1.08zł netto za 5000l białko 3,3 tłuszcz 4,3

Edytowane przez Kingoftrance
Opublikowano

Zkordalski;) przeczytaj uwaznie; 

Cena za luty 1.499 b/3.71 t/4.15 ilość 8100 .Myślę że jak na byłego  dostawcy Źuromina  a teraz Sierpca to nie tak źle. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnia 15.03.2018 o 08:02, zkordalski napisał:

No nic dziwnego jak mieli po 90 groszy a potem więcej.  Tylko ja chce się dowiedzieć ile dostają dostawcy OSM SIERPC oddział Żuromin bo już wiemy że  mniej niż główna.  Więc ? Czemu nikt tego tematu nie chce wyjaśnić 10-20 groszy mniej a jest to pewne bo przedstawiciel od pasz rozmawiał i z dostawcami z Sierpca i Żuromin i to rolnicy mówili którzy oddają właśnie mleko . Jakiś temat Tabu czy 

  • Thanks 2
Opublikowano

Minus udział?  Coś loik pisał mnial podobne parametry i więcej mleka a cena niższą niż Ty. Więc posłuchaj uważnie ten temat był wyjaśniony z dwie strony temu .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)
       
      Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.
       
      Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.
       
      Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.
       
       
      BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport
       
      Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport
       
      Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!
       
      Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.
       
      Pozdrawiam,
       
      Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka
       
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v