Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chodzi o to aby się cofać tylko rozwijać. Moim zdaniem Mlekpol dobrze robi ze stara się likwidować zlewnie zalet tego jest co najmniej kilka np. większa kontrola jakości surowca, motywacja do zwiększania produkcji, lepsza organizacja pracy już rolnik nie musi dźwigać tych baniek z mlekiem tylko przyjeżdża samochód i odbiera a wszystko to się wiąże poniekąd z cięciem kosztów. Cena jaką płaci obecnie Mlekpol z nieba się nie bierze to jest bardzo długi łańcuch zależności wliczając w to historyczną kwotę na inwestycje w tym roku!!! i nie tylko proszkownia Mrągowo bo ost czytałem gdzieś że dołożyli się do budowy drogi prowadzącej do zakładu w Zambrowie także dobra spółdzielnia to rozwój całego regionu na którym działa. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżdżenie od domu do domu jest tańsze niż zabranie od 20 z jednego miejsca? Chyba nie. W Mlekovicie poniżej jakiejś tam ilości mleka pobierają pieniądze za dojazd.

Ile Mlekovita wpompowała kasy w modernizację swoich zakładów to pewnie nie wiesz? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak ktoś całe życie woził bańkami i brakuje kilka lat do emerytury to nie będzie inwestował kilkanaście tysięcy w odbiór z gospodarstwa. Byłby spory dym bo ludzie się zorganizowali, obczaili prawnika, miał przyjechać Polsat robić reportaż więc Mlekpol początkowo się wycofał z likwidacji zlewni. Potem ucichło, ludzie dostali wypowiedzenia i tyle. W najblizszej i jednej z 3 jeszcze wtedy działającej w mlekpolu zlewni było 3tys mleka dziennie. 40 dostawców.Na koniec prezes się ulitował i wydzierżawił zlewnie dla Łap i większość tam przeszło. Inni do moniek. Inni zrezygnowali

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Z tego wynika że mlekovita jest bardziej ludzka niż mlekpol 

cały czas żałowałem,że mlekpol nie przyjmował jak złożyłem wniosek o przyjęcie,ale im wiecej tu o mlekpolu postów to sobie uświadamiam,że chyba dobrze się stało, że już jestem w mlekovicie, jest różnica w cenie ale chyba też nie aż tak wielka żeby się nadmiernie stresować. A tak przy okazji, prawda ze mlekpol wymaga podjazdu pod zbiornik z kostki?

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Takie są wymogi z weterynarii. Nie musi być kostka a utwardzona płyta w miejscu gdzie staje samochód. W moim oddziale tego wymagali. Raz, drugi przymknęli oko a potem do następnej kontroli kazali to poprawić. Trzeba było wylać większą płytę. W sumie i dobrze, bo jak woda z dachu leci i po odwilży to się błoto robiło. 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio miałem kontrolę z mlekpolu to najbardziej przyczepił się że cielak jeszcze kolczyków nie ma. Do weterynarii był gotów dzwonić. Służbista.

Edytowane przez krzysieek
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Z tego wynika że mlekovita jest bardziej ludzka niż mlekpol 

I tak i nie, zwłaszcza gdy na zakładzie pracownicy dostają premie po kilka stówek czyli pewnie jakieś 20-30% pensji a rolnik 5gr na litrze premii kukurydzianej. Jaki to procent nie trzeba pisać, ważne że nie opie  lili tych 5gr/l bo przecież mogli, łaskawcy ;)

Ogólnie wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, trochę dziwią mnie te przepychanki typu moja mleczarnia lepsza bo to a twoja gorsza bo tamto. Bańkowcy pewnie też święci nie są, trzeba by wziąć te mleko na warsztat i sprawdzić somatykę i bakterie, coś czuję że jak ktoś ma za rogiem emeryturę to ma to w doopie i jedzie byle dojechać. 

Opublikowano

Likwidacje zlewni odbieracie za złą nutę Mlekpolu ja uważam że to krok w dobrą stronę. Niestety wiem zmiany są ciężkie ale też nieuniknione trzeba dążyć do lepszego a nie tkwić w marazmie. Kiedyś już o tym pisałem że taniej i szybciej jest obsłużyć 1000l od jednego gospodarstwa niż 1000l od 10 gospodarstw. Tu wszystko rozbiją się o ekonomię która widoczna jest w postaci cen które Mlekpol może Wam płacić. Im więcej bdb mleka tym mniej strat większy zysk a zysk idzie dla Was dostawców. Koledzy zacznijcie myśleć czysto biznesowo za sentyment chleba nie kupicie. Nie zaprzeczycie że fajnie jest jak ma się wyższą cenę od innych a na koniec roku dostaję się konkretne premie z zysku wypracowanego przez spółdzielnię. 

Co do wymogów płyty dla auta to w mlekovicie jest to samo. Więc żadne wymysły. Tak jak sami widzicie w innych oddziałach  melekovity też nie ma zlewni a i ceny różne haha 

Odnośnie tego że chwalę Mlekpol z którym nigdy i na chwilę obecną nic mnie nie łączy. Po prostu uważam że jest wzorowo zarządzana i wciąż kroczy dobrą drogą. 

Opublikowano
już nie pierwszy raz słyszę o kostce jako utwardzenie terenu przy zbiorniku na mleko 😂 i zazwyczaj to od tych co oddają mleko do MSM Mońki. już kiedyś wyciągałem kierowcę w sąsiedniej wiosce i to na podwórku latem bo zakopał się w piasku. urwał zderzak z lampami z tyłu 😛 u mnie na szczęście kierowcy mają luksus, bo obora jest przy samej drodze i wystarczy, że zjedzie z asfaltu pod oborę a potem tylko wycofa z 3 metry i jedzie dalej. najgorsze jest to, jak muszą kręcić się po podwórku i dostawcy muszą pilnować aby przypadkiem nie postawić jakiejś maszyny która będzie przeszkadzać tym bardziej jak są ciasne place
Opublikowano (edytowane)

Ale o czym wy ludziska mowicie z tymi zlewniami. Temat wygaszania zlewni zacza sie juz moze 10 lat temu a moze i wczesniej. Ogolnie wiadome bylo ze idzie do wiekszego i te mniejsze bedzie musialo albo sie rozwijac albo sie przestawiac na cos innego. Wygaszanie mleczarni bylo tak patrzac z boku zrobione w miare delikatnie wiadomo zawsze jakies zgrzyty beda ale jak chlopy sie upra to i dla innej mleczarni mlekpol wydzierzawil zlewnie. 2 znam takich co sie zapierali zeby nie bylo odbioru tylko zlewnia. Teraz maja zbiorniki i sie ciesza. Bo zbiornik sie myje raz na dwa dni a tak musial i zbiornik i banki myc codziennie i reczne mycie zajmuje mu 8 minut. I nie musi sie tluc co rano z tymi bankami do mleczarni. A co do utwardzonej plyty pod samochod to zeby w dzisiejszych czasach to musial byc wymog to dla mnie totalna abstrakcja. To dla wlasnego dobra sam chlop to powinien zrobic. Zwlaszcza patrzac na ubiegloroczna jesien i zime. Ja w ubieglym roku w lato powiedzialem dosc i kolo gnojowni plac wybetonowalem bo tez 3 lata sie meczylem wywalalem bloto sypalem zwir ktory sie zmienial w bloto i tak w kolko. Poszlo 5 tysi to poszlo ale jezdze jak pan po rownym i twardym a pozniej lyzka na tura i czysto raz dwa zrobione. Dziwi mnie taka mentalnosc a bo to trzeba kase wydac, nie nazekam na jej nadmiar bo szczerze to i 2 mln bym szybko spozytkowal a przy 30 muckach to wielka kasa. Ale jak wydasz kase a bedizesz mial lzej w zyciu to zrob to i sie ciesz zyciem. Co zarobi na pracy czlowiek ktory nosi 3 banieczki mleka dziennie do zlewni? Lepiej postaw cielaka odpoj go tym mlekiem bedizesz mial w zyciu lzej a i kase wezniesz dobra bo na mleku cielak nawet hf rosnie jak potwor. 

I zeby nie bylo ze tylko offtop cena w Grajewie bez zmian za sierpien.

Edytowane przez wojtazz
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja miałem tak na pół szerokości samochodu, ale za wąska była i musiałem powiększyć. @komizmo rejestr pasz, środków dezynfekcji prowadzisz?

Opublikowano

Ja nie mam betonu, kostki, tylko utwardzony plac, nigdy się nie zdarzyło żeby mleko nie mogło wyjechać zima nie zima, błoto czy nie błoto, fakt że było by czyściej ale skąd tu wziąć kasę na jakieś 1300m2 podwórka żeby zrobić jak zawsze są ważniejsze rzeczy do kupienia=zrobienia 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Ja miałem tak na pół szerokości samochodu, ale za wąska była i musiałem powiększyć. @komizmo rejestr pasz, środków dezynfekcji prowadzisz?

Muszę? Nie wystarczą fvat? Nic w umowie o tym nie mam

Opublikowano

U nas wszyscy tego wymagają. Weterynaria, mleczarnia. W umowie nie ma, ale wymagają i dali swój wzór ewidencji pasz. Jak doszło żywienie bez gmo to już całkiem ważne. Faktury to leżą w biurze rachunkowym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v