Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też zgadzam się, że to dobrze, że próbki brane za każdym razem

@karol091193 w mlekpolu mają na stałe pomontowane wirówki? Czy po cichaczu gdzieś wirują?Chodzi mi o to że niektóre mleczarnie dają przyzwolenie na wirowanie. Mlekpol oficjalnie nie. 

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

krzysieek nie wiem. ogolnie to na żywo zadnej nie widziałem, i nie wiem jak oni mają je zamontowane, bo nie mam zwyczaju jeździć bez celu po gospodarzach i oglądać ich obory, po za tym uważam że do takich obiektów powinien mieć dostęp tylko osoby obsługujące stado i lekarz i to nie koniecznie we wszystkich przypadkach bo również rozkoszą wirusy, ale ja nigdy nie zgodzilbym się montować jej na stałe. wiem mniej więcej kto w okolicy ma ale nigdy mnie to nie interesowało Jak najbardziej jestem za tym, aby pobierane próbę za każdym odbiorem mleka. mi to w ogóle nie przeszkadza a jestem bardzo z tego zadowolony, tylko czasami też są jakieś wpadki. somatyka dziś 180 po 2 dniach 400 i po kolejnych 2 już jest 250 i wraca do normy. Celowe czy to przypadek? niewiem ale zawsze te 2 odbiory czekam bo okazjonalnie tak się zdarza. może to zmiana bel kiszonki z różnych łąk. niewiem

Opublikowano
50 minut temu, karol091193 napisał:

Nie mówię że uznaje za zła ale lepiej mi w Polmleku , w Mlekpolu miałem spory problem z próbami po prostu były zanizane A od parametrów miałem cenę. Badalem sobie mleko na własną rękę i wyniki były wyższe, ale to było jakoś spory czas temu ,później Rotr dał lepsza cenę i Mlekpol się skończył A z Rotr odeszlem chyba sami wiecie dlaczego,więc nie skacze po mleczarniach bo to była konieczność A w Polmlek mam stabilność i osobiście nie narzekam każdy może mieć swoje zdanie 

Opublikowano
ok. w takiej sytuacji sprawa jest jasna, ale akurat mam na ten temat inne zdanie. również badałem mleko na własną rękę czy to w laboratorium mleka w Białymstoku czy w mleczarni i również wyniki zawsze się różniły czy to som czy białko i tłuszcz. ta sama aparatura może pokazywać rozbieżności już nie mówiąc o 2 innych. wiem, bo jak wozilem mleko do mleczarni na badania od krów to dawałem jedna próbkę ogólną ze zbiornika i to co przychodziło smsem a wynik z zbiornika i również były różnice. nie duże ale jednak. 2 sprawa wcześniej stosowalen koncentraty z deheus, i przez ten czas wyniki białka miałem średnio z miesiąca >3,5% i to przez kilka miesięcy z rzędy i nie spadały te parametry do momentu aż przeszedłem na soje i rzepak, bo cena tego produktu zrobiła się dla mnie za wysoka. więc tutaj mleczarnia miała by z czego potrącić, więc sami rozumiecie
Opublikowano
Dnia 17.08.2018 o 21:30, ThePerkins napisał:

No i co źle w tej mlekovicie. Ja z kim nie rozmawiam to zadowolony i co najważniejsze 20 gr więcej bym miał niż mam więc co złego niby tam jest? ...

tak sobie najgorzej jak po mleko był 6;30 ...
wymagaja wiecej jak kosow,jeden plus jak ci zle wyjdzie to mozesz poprawic,przekonała cena w kryzysie przy ilosci powyzej 20tys za mleko bylo 0,89gr. w mlekovicie podobno mniej jak 1,20 nie było
jaką ilość masz msc mleka ?

Dnia 17.08.2018 o 21:55, PATr napisał:

Żal mu dupe ściska bo jak mleczarnia by upadła lub przejęła by mlekovita to nie dostanie udziałów więc chwali tak żeby jak najdłużej dostawcy siedzieli w Kosowie

za przeproszeniem gówno wiesz a sie udzielasz udział dostałem co prawda z problemami ale jest czy ja tak chwale kosow pisze prawde 

Opublikowano

Jakby nie było polmlek to dno i wodorosty płacą mi 1,15 przy ok 8500 litroa, a ktoś przeszedł z Rypina z okolicy do nich i odrazu przy tych samych litrach miał 1,30 nie sądzę żeby parametrami nadrabiał

Opublikowano

Dla mnie wogole nieporozumieniem jest porównywanie polmleku do mlekovity czy mlekpolu . Połączenie się Lowicza z którymś z tych dwóch byłby najlepszym scenariuszem dla nich. 

Pojąć nie mogę czemu tam strajkują przeciw połączeniu się. Liczą ,ze jakiś dobroczyńca się znajdzie i podaruje miliony?

Opublikowano

Ciekawe czy nasi dadzą jakaś premie kukurydziana . No co za brednie od kiedy czytam ceny to przynajmniej jak porównuje mój litrarz i tych z mlekpolu to wychodzi idetycznie.  Jedyna różnica gdy mają premię na koniec roku my po 10 groszy oni po 20.  A co do Polmleku tam oddają u nas tylko Ci co mówią aby białe.  Zresztą nawet zywieniowcy i przedstawiciele handlowi tak mówią więc coś jest.  Kto odchodzi np z mlekovity czy mlekpolu np do Polmleku znam takie przypadki ale powód zawsze jeden pozaklasowe. A potem bajki i śpiewu a bo oszukują?  To zobaczcie jak jest tam tłuszcz 1 z wyników no to już bracia grim takich bajek nie robili. Ale od razu zastrzegam sobie ze nie uważam tak o wszystkich dostawach nie ujmuje ich ciężkiej pracy. Po prostu tam jest łatwiej. 

Opublikowano

Mlekovita to do rozmów z lowiczem podchodzi juz podobno na zasadzie żeby przy tym być ale po tym jak stary stwierdził ponoć ,że w Łowiczu polowa ludzi nadaje sie od razu do wywalenia to wątpię żeby rn na przyłączenie do Mlekovity dopuścił. W ogóle im dłużej to trwa to  wydaje mi się że te piszczochy zrobią wszystko żeby utrzymać stołki jak najdłużej. Nawet jeśli rolnicy zdecydują o łączeniu to podejrzewam, że te miernoty będą robić wszystko aby doszło do tego jak najpóźniej 

Opublikowano
To skoro jesteśmy w temacie łączenia się mleczarni to podobno OSM Łask na skraju upadłości i przed Mlekovitą na kolanach prosi o przejęcie. SDM Wieluń ponoć także cienko przędzie. Markę twarogu Mój Ulubiony za 20 mln chcą sprzedać.
Opublikowano

Dla podgrzania tematu osm Lidzbark też miał być polkniety przez mlekovite ale jak zobaczyli skup dzienny 16000 litrów to nie wiedzieli czy się śmiać czy śmiać i leżeć na plecach. I temat przestał być aktualny ale osm istnieje ale mleko sprzedają do lubawy. Cyrk na kulkach wszystkie te małe i ciut większe padają jak muchy

Opublikowano
38 minut temu, ThePerkins napisał:

mam 7 tyś miesięcznie póki co i tak zdania nie zmienię . Co to za większe wymagania i tu i tu trzeba myć, a przewodowke mamy więc ...

u mnie w okolicy w tym samym czasie przeszło okolo 10 z kosowa do mlekovity i zyskali ci najmniejsi najwieksza mieli roznice w cenie.Żeby wymagania zależały tylko od mycia zycie by było zbyt proste są upały kilka krów złapie stany zapalne zrobią się komórki i masz problem TYLKO PAMIETAJ W KOSOWIE MASZ TYLKO JEDEN MIESIAC NA ZŁOZENIE WYPOWIEDZENIA

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Gizycko pdobno podbiera teraz dostawcow z Polmleku I mozna niezle negocjowac cene

Raczej bajka bo giżycko jeszcze nie tak dawno nie chciało przyjmować nowych dostawców 

Opublikowano

W wymaganiach różnic może nie ma, różnica polega na tym, że w jednej podpadniesz to pk i doisz ledwie pokosztach...w  drugiej idziesz ze słoiczkiem i masz extra i w nosie wymagania

Opublikowano

Swierze info dostawcy z OSM Łowicz uciekają do wyrzej wymienianych hetnych firm, zaraz zostaną zakłady bez mleka a zakład bez surowca to historia Rotr Rypin .

Opublikowano (edytowane)

Tak jasne, bo ktoś uwierzy osobie, która robi błędy ortograficzne większe niż dzieci w podstawówce ;) Musisz pogodzić się z tym, że tym razem Mlekpol był bardziej konkretny od twojej Mlekovity.

Edytowane przez pawelol1905
Opublikowano

Pisze na słowniku z telefonu i nie zwracam za bardzo uwagi jak to jest pisane ale błędy robiłem zawsze. Ale mi nie chodzi o to kto przejmie tylko co się tam dzieje.  Dla mnie to może ich lyknać kto chce nawet i Sierpc czy Spomlek. Widzę ze tobie żyłka zaraz pęknie że jakieś przytyki w moim kierunku.

Opublikowano

jeżeli na dzień ostatniej sesji rady było 1000 wypowiedzeń to podejrzewam,że teraz przyrasta w zastraszającym tempie. Nie uciekają dostawcy oddający 100 litrów. Trzeba mieć tez tego świadomość.także może się jeszcze okazać że mlekpol weźmie duży zakład, dużo pracowników ale nie juz tak wiele mleka jak do niedawna można było łyknąć. To wszystko zbyt długo trwa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
    • Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v