Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 20.12.2018 o 10:57, Jaro70 napisał:

U nas słoma 75 -90 zł za belkę , wyslodki teź droższe bo do cukrowni daleko za to ziemia tańsza ale co z tego jak klasa 5-6 i areały małe i tylko źytko rośnie no i kukurydza bo są takie odmiany co i na pustyni rosną tylko jaką mają wartość pokarmową, dlatego trzeba nadrabiać soja , rzepak i pełnoporcjówki a to ciągle w górę -rejon Kurpie

skąd jesteś? bo do kurpi mam nie daleko..

11 godzin temu, DanielFarmer napisał:

kia cee'd i on z naszych stron

Facet z mojej wsi ;)

Opublikowano

Hej, takie pytanie- jak w Waszych mleczarniach mają się parametry mleka do tych pobieranych przez federację? U nas wiecznie pretensje, że na próbnym udoju zupełnie inne parametry, niż na fakturze. W sumie w całej wycenie mleka pewnym jest tylko to, że "federacja zawyża parametry".

Opublikowano
27 minut temu, lusjan napisał:

Hej, takie pytanie- jak w Waszych mleczarniach mają się parametry mleka do tych pobieranych przez federację? U nas wiecznie pretensje, że na próbnym udoju zupełnie inne parametry, niż na fakturze. W sumie w całej wycenie mleka pewnym jest tylko to, że "federacja zawyża parametry".

Próbowałeś podmienić próbkę mleka od krowy na taką ze zbiornika? Co wtedy ci wychodzi

Opublikowano
48 minut temu, lusjan napisał:

W jakim celu federacja ma zawyżać parametry?

Opublikowano
22 minuty temu, PATr napisał:

Próbowałeś podmienić próbkę mleka od krowy na taką ze zbiornika? Co wtedy ci wychodzi

Tak, wyszła średnia ze stada. Białko raczej się zgadza, ale na tłuszczu tną niemiłosiernie. Ciężko wywnioskować z czego wynika cena, za listopad 1.44 netto, minus 3 gr udziały- 16275l, białko 3.56/3.6, tłuszcz 3.8/4.23. Wyniki z federacji białko 3.52 tłuszcz 4.47. Co jest najbardziej wkurzające, to ze strony mleczarni są dymy, że wychodzi za wysoki tłuszcz. Kierowca cysterny narzeka, że po nim jadą, a on inaczej próbki nie nabierze przecież. Od nowego roku mają jeździć kontrole, jak chodzi o próbkę mleka to nie mam sobie nic do zarzucenia, ale ponoć jednego gospodarza chciały babki utopić w łyżce wody, bo kot akurat wlazł do pomieszczenia. Ewentualnie za pajęczynę gdzieś w rogu. I wykład... 

8 minut temu, komizmo napisał:

W jakim celu federacja ma zawyżać parametry?

Mniej więcej o to samo ostatnio zapytał panią dyrektor jeden rolnik. Okraszając to kilkoma innymi słowami :D 

Aa, sporo osób podaje tutaj premie świąteczne. Włoszczowa zwykle pod koniec roku dawała znaczne premie, w tym roku dostaliśmy zaproszenie na kulig integracyjny, po uiszczeniu opłaty...

Opublikowano
5 godzin temu, Thomas2135 napisał:

To się Sapiński pewnie os*ał. Ciekawe co zrobi?

Pewnie przeczeka to spokojnie z uśmiechem na twarzy jak to  jest lepszy od innych , bo nic dostawcom nie dał

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

lusjan w Rykach parametry pokrywają się z tymi z federacji☺

Tylko jeśli inwestują lub jest wycieczka to zawartość białka okrojona jest o "miarę Kapusty". Z czegoś muszą nam polecieć. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

A Łowicz na święta dołożył smsa o nie zagrożeniu wypłat i życzenia...już by się nie ośmieszali.. 

Uważają że to sukces który powinien wystarczyć ich dostawcom. Po za tym te premie to podział zysku dla właścicieli spółdzielni. Jeśli Łowicz ma co najmniej 27mln zł starty stan za 7 miesięcy 2018 to nie ma się czym dzielić. 

Dodam że jeśli rośnie wartość spółdzielni (realizuje inwestycje) to i wartość udziałów musi rosnąć.

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Pedro,po swoich przejściach nadal marzysz o dojarce przewodowej 8setce ?

Na kompie rzadko siedzę, a w tel tego nie wyświetla. Dzięki za czujność

Opublikowano
52 minuty temu, grzesiu napisał:

Dodam że jeśli rośnie wartość spółdzielni (realizuje inwestycje) to i wartość udziałów musi rosnąć.

To czemu w mlekovicie nie rośnie? Ten rok zamknę z ilością ok 320 tys litrów a mam nie całe 20 tys zl udziałów

Opublikowano

Kredyt ?? Z tego co się orientuję i mówił prezes 2-3 lata temu argumentując niską cena to zrozumiałem że płacą mala bo robią poszkownia bez kredytu.

1 minutę temu, Jaro70 napisał:

To ja mam jeszcze lepiej, teź będę miał około 300 tyś a udziału nie mam w ogóle 

To nie jesteś udziałowcem że nie masz bo każdy musi mieć choćby wpisiwe??  Najlepsze jest to że wszyscy członkowie spółdzielni razem mają udziałów o wartości około 100mln zł 

Opublikowano

Mi cały czas odliczaja na udziały . Chyba każdemu w Działdowie jest to 1grosz od kazdego dostarczonego litra 

Gość Robercik1
Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

To czemu w mlekovicie nie rośnie? Ten rok zamknę z ilością ok 320 tys litrów a mam nie całe 20 tys zl udziałów

to ja mam odstawione 230000 L w tym roku w sierpcu i udziału 75000 zł odstawiam 7 lat:)

Opublikowano

Najwięcej udziału to mają w Piątnicy tam to idzie w grube tysiące. ....na emeryturze będą chłopy źyc jak pany, z resztą teraz też żyją 

Jak żeśmy się przyjmowali a będzie to z 9 lat temu to nie chcieli żadnych udziałów a cenę mamy taką samą  jak  udziałowcy 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, KARGO napisał:

Kredyt ?? Z tego co się orientuję i mówił prezes 2-3 lata temu argumentując niską cena to zrozumiałem że płacą mala bo robią poszkownia bez kredytu.

To nie jesteś udziałowcem że nie masz bo każdy musi mieć choćby wpisiwe??  Najlepsze jest to że wszyscy członkowie spółdzielni razem mają udziałów o wartości około 100mln zł 

Też tak słyszałem ale nie realnym jest w dwa lata realizować taką inwestycję z bieżącej działalności. Także wydaje mi się że jakieś zadłużenie na ten cel jest z resztą co za różnica jak inwestycja działa a cena taka bardzo średnia. 

Opublikowano

Inwestycja trwała ponad 3 lata i dostali dofinansowanie z jakiegoś funduszu coś ok 50mln 

Opublikowano

A jaki jest problem z tą proszkownią? tylko braki surowca czy ze zbytem też? Zaraz się okaże, że to wcale nie taki hit jak Mlekpol się szczycił bo cicho sza nikt o proszkowni nie mówi już

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v