Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 19.09.2018 o 19:27, Dorota2000 napisał:

A to chyba rożnie, my z rejonu ostrowa wlkp jesteśmy. Wiem ze mowa o Ostrzeszowie i Kaliszu ale to najlepiej zapytać 

A ja mam pytanie bo ja jestem z Kalisza i gdzie ma byc niby ten skup mleka w mleczarni w Kaliszu? Troche brzmi banalnie bo tam juz jest mlekovita wiec przepompownie mleka w kaliszu nie wchodzi w gre chyba ze gdzies stacjonuje samochod z mlekiem i sie przesiadaja kierowcy i wioza doe mleczarni jak teraz Łowicz. A po drugie nie widzę tu zadnego dostawce tego pol-gó**o wiec do mleczarni widmo sie nie przechodzi. A tak po za tym to u nas po rejonie jeździł polmlek i oferowal mi za ponad 16 tys mleka 1,47 i bez udziałów. I obiecywał gruszki na wierzbie hahahah

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, grzesiu napisał:

Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę o rynku mleka mechanizmach i zachowaniach  na nim ale to chyba nie te źródło!!! Uwierz mi że małe spółdzielnie nie są rozwalane przez duże bo działają w jednym kierunku a to między innymi handel niszczy polskie mleczarstwo. Nie oznacza to tego, że właśnie takim handlarzykom co reklamujesz nie jest na rękę upadek polskiej spółdzielczości mleczarskiej. Przy pomocy niektórych nierozsądnych a może działających w imieniu swej korzyści póki co udaje się to znakomicie. Rozwalono polski cukier, wieprzowinę przyszedł czas na spółdzielczość mleczarską. Ost branża z pełni polskim kapitałem która radzi sobie bardzo dobrze twardo stawia czoła zachodowi i jedyna branża produkcji zwierzęcej która w ost czasie bez pomocy dotacji dała zarobek!!! Chłopy nie pozwólcie tego zniszczyć bo wtedy już nic nie będziemy mieli wtedy tylko się okopać i wywiesić białą flagę. Także zrozumcie jedno nikt po za spółdzielnią dobrą spółdzielnią nie da Wam stabilizacji pewnej ceny za mleko. U prywaciarza liczy się maksymalizacja zysku w spółdzielni liczy się możliwie wysoka cena skupu inwestycję i podział zysku w postaci premii rocznej na koniec roku. 

Co się liczy ? Chyba źle mówisz liczyło by się jak by zarząd był odpowiedzialny za losy spodzielni. prezesa tylko zależy napchać swój własny portfel. Umowy ze jesteś przywiązany przez rok w spółdzielni, cla za odejście do innej mleczarni nawet mleko niektóre kradną nie wspomnę o parametrach to jest ta uczciwość i duma, jak upadnie to nawet z kieszeni rolnika mogą wziąć na dlugi wszysczy krytykują prywatne firmy ale tak naprawdę to dzięki nim mamy lepsza cenę

Edytowane przez Takisobierolnik
  • Like 1
Opublikowano

Podaj choć jeden argument potwierdzający Twoją tezę. 

Porównajmy dwa województwa Łódzkie i Podlaskie dlaczego jest tak źle i jest tak dobrze. 

W Łódzkim mamy (mieliśmy) dużą spółdzielnie "nr3" która w ostatnich latach bardzo słabo sobie radzi nie dyktuje warunków w tym województwie a to jest na rękę pozostałym małym spółdzielniom i przede wszystkim tym prywaciarzom. Jeśli byłoby inaczej to dziś dostawcy OSM Łowicz nie mieliby tego problemu a większość z nich pisze że nie ma gdzie z mlekiem iść bo wdepnie w jeszcze większe gówno. 

Województwo Podlaskie. 3 silne dobrze prosperujące w Polsce europie ale i na całym świece spółdzielnie i kilka mniejszych. Brak jest podmiotów prywatnych tzn chyba ten Bestmilk przyjeżdża w okolice Łomży haha ale co on musi tam zbierać że Piątnica ani Mlekpol tego nie biorą. Dlaczego prywaciarze nie mają racji bytu w tym województwie? Ano dlatego że jest bardzo dobra spółdzielczość mleczarska, mądrze zarządzana!!! Tego czego brakuje w województwie opisanym powyżej. 

Spółdzielczość moim zdaniem ma więcej zalet aniżeli wad. Przykre są teksty jak ten powyżej bo widać że nic się niektórzy nie uczą na błędach innych branż i innych spółdzielni. Z znikąd województwo podlaskie nie wzięło się liderem w produkcji mleka ale nie są to warunki agroklimatyczne. Taka sama historia mogłaby wydarzyć się w każdym innym województwie w naszym kraju ale tego trzeba chcieć trzeba zrozumieć pewne rzeczy działać w zgodzie w jednym kierunku a nie się kłócić i próbować coś jeszcze przy tym ugrać. 

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, Adamqq3 napisał:

A ja mam pytanie bo ja jestem z Kalisza i gdzie ma byc niby ten skup mleka w mleczarni w Kaliszu? Troche brzmi banalnie bo tam juz jest mlekovita wiec przepompownie mleka w kaliszu nie wchodzi w gre chyba ze gdzies stacjonuje samochod z mlekiem i sie przesiadaja kierowcy i wioza doe mleczarni jak teraz Łowicz. A po drugie nie widzę tu zadnego dostawce tego pol-gó**o wiec do mleczarni widmo sie nie przechodzi. A tak po za tym to u nas po rejonie jeździł polmlek i oferowal mi za ponad 16 tys mleka 1,47 i bez udziałów. I obiecywał gruszki na wierzbie hahahah

Śmieszny jesteś, żeby Ci te gruszki nie wyrosły czasem na drzewie .

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem kto tu jest śmieszny. Każda konkurencja jest dobra, a tym bardziej jak taka cenę oferują. Wiadomo to jest cena na początek żeby nabierać dostawców 

4 godziny temu, grzesiu napisał:

Podaj choć jeden argument potwierdzający Twoją tezę. 

Porównajmy dwa województwa Łódzkie i Podlaskie dlaczego jest tak źle i jest tak dobrze. 

W Łódzkim mamy (mieliśmy) dużą spółdzielnie "nr3" która w ostatnich latach bardzo słabo sobie radzi nie dyktuje warunków w tym województwie a to jest na rękę pozostałym małym spółdzielniom i przede wszystkim tym prywaciarzom. Jeśli byłoby inaczej to dziś dostawcy OSM Łowicz nie mieliby tego problemu a większość z nich pisze że nie ma gdzie z mlekiem iść bo wdepnie w jeszcze większe gówno. 

Województwo Podlaskie. 3 silne dobrze prosperujące w Polsce europie ale i na całym świece spółdzielnie i kilka mniejszych. Brak jest podmiotów prywatnych tzn chyba ten Bestmilk przyjeżdża w okolice Łomży haha ale co on musi tam zbierać że Piątnica ani Mlekpol tego nie biorą. Dlaczego prywaciarze nie mają racji bytu w tym województwie? Ano dlatego że jest bardzo dobra spółdzielczość mleczarska, mądrze zarządzana!!! Tego czego brakuje w województwie opisanym powyżej. 

Spółdzielczość moim zdaniem ma więcej zalet aniżeli wad. Przykre są teksty jak ten powyżej bo widać że nic się niektórzy nie uczą na błędach innych branż i innych spółdzielni. Z znikąd województwo podlaskie nie wzięło się liderem w produkcji mleka ale nie są to warunki agroklimatyczne. Taka sama historia mogłaby wydarzyć się w każdym innym województwie w naszym kraju ale tego trzeba chcieć trzeba zrozumieć pewne rzeczy działać w zgodzie w jednym kierunku a nie się kłócić i próbować coś jeszcze przy tym ugrać. 

Argumenty ? Województwo łódzkie jest rozdrobnione dużo rolników 50 litrów odstawia na odbiór spółdzielnie tez sa jogo Sieradz lowicz spomlek tez zbiera jogo Sieradz płaci gorzej jak lowicz spomlek trochę lepiej na pewno jeszcze coś jest, prywatnych nie znam jakoś A czemu ? Bo nie chcą zbierać po 200 litrów na odbiór 

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano
7 minut temu, JohnnyKongo napisał:

Podlaskie tak się w mleku rozwinęło bo nie ma tam alternatyw. Jak się inne branże weźmie to podlaskie w porównaniu z łódzkim jest miejscem, gdzie psy wiadomo czym szczekają. Nie ma pracy przy czym innym to się krowy doi. Mam trochę znajomych z okolic Łowicza i Sochaczewa i wszyscy kilka lat temu polikwidowali krowy-etat plus uprawy i nie chce im się bawić w mleko. Na podlasiu alternatyw niewiele więc powstało zagłębie mleczne - nie szukał bym tu jakiegoś genialnego planu czy zarządzania-duzo surowca duże firmy duże wolumeny w handlu-dla rolnika zapłata za mleko jak etat, którego w innych zajęciach brak.

Pewnie w łódzkim tak jak i w podlaskim weszli na etat ci co mają do 20 krów.  Zostają ci więksi tylko jak długo, Prawdę mówiąc u ,,Grajewiaka ''mającego 20 krów ,jeden jest na etacie,i tu 1,40 za litr też etatu nie zastąpi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

Nie wiem kto tu jest śmieszny. Każda konkurencja jest dobra, a tym bardziej jak taka cenę oferują. Wiadomo to jest cena na początek żeby nabierać dostawców 

Argumenty ? Województwo łódzkie jest rozdrobnione dużo rolników 50 litrów odstawia na odbiór spółdzielnie tez sa jogo Sieradz lowicz spomlek tez zbiera jogo Sieradz płaci gorzej jak lowicz spomlek trochę lepiej na pewno jeszcze coś jest, prywatnych nie znam jakoś A czemu ? Bo nie chcą zbierać po 200 litrów na odbiór 

No właśnie mi o to chodziło że konkurencja dobra bo to nie są żadnegruszki na wierzbie tylko Polmlek teraz tak płaci i zobaczycie że to się utrzyma i będzie sciagal coraz to więcej dostawców.  Podpisali konktary 5 nawet 7 letnie także gwarancja jest Ale mleka jeszcze mają za mało niż potrzebują. 

Opublikowano
2 godziny temu, Cry85 napisał:

Śmieszny jesteś, żeby Ci te gruszki nie wyrosły czasem na drzewie .

Na drzewie wyrosna ale na wierzbie nie hahahhaahahahahahaha

Opublikowano

Otóż na wierzbie szczepione gruszki rosły,ponoć smakowo szału nie ma ,a na gruszce, jabłka  papierówki to i u nas jeszcze kilka lat wcześniej były.

27 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Pewnie tez ma ciężko wyżyć tylko o krowy niedba ale to i przy 200 się nie wyżyje jak nie będzie się dbać

Utrzymaj rodzinę i rozwijaj się ,zadbaj o nowe maszyny, ,budynki,pole masz gdzieś hen i to dzierżawy,i 20 krów . szczęśliwego rycia. Jesteś tu nowy,jeszcze masz zapał,i pewnie ojce trzymają lejce.A z dbaniem to i racja,pod warunkiem że masz wiedzę.......

Opublikowano

Ludzie u nas maja  po 15 krów i żyją I nawet inwestują nie jest to nowy sprzęt ale jest 

Nie chce mi się wszystkie liczyć ale kosz wyprodukowania 1 litra waha się od 70 gr do 1.20

20×32 = 640 litrów dzienie

640×30 = 19200 litrów miesięcznie

Cena za mleko 1.20 koszt 80 zostaje 40 gr 

19200 × 0.40 = 7680

Jeszcze do tego trzeba było by doliczyć sprzedaż byczkow i krowy z remontu stada

• Like 1
Opublikowano
@Takisobierolnik 50 litrów na odbiór to od jednej krowy ja odstawiając 1000 z hakiem uważam za małą ilość przyszłość to minimum 30kilka dojnych i ze 2tys na odbiór niestety takie są realia rynku .
Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

@Takisobierolnik 50 litrów na odbiór to od jednej krowy ja odstawiając 1000 z hakiem uważam za małą ilość przyszłość to minimum 30kilka dojnych i ze 2tys na odbiór niestety takie są realia rynku .

Ale tak niektórzy maja kierowca mi mowi ze z  kany ciągnie, z 5 krow na sianie i srucie i 50 litrów jest

Opublikowano
5 godzin temu, JohnnyKongo napisał:

Podlaskie tak się w mleku rozwinęło bo nie ma tam alternatyw. Jak się inne branże weźmie to podlaskie w porównaniu z łódzkim jest miejscem, gdzie psy wiadomo czym szczekają. Nie ma pracy przy czym innym to się krowy doi. Mam trochę znajomych z okolic Łowicza i Sochaczewa i wszyscy kilka lat temu polikwidowali krowy-etat plus uprawy i nie chce im się bawić w mleko. Na podlasiu alternatyw niewiele więc powstało zagłębie mleczne - nie szukał bym tu jakiegoś genialnego planu czy zarządzania-duzo surowca duże firmy duże wolumeny w handlu-dla rolnika zapłata za mleko jak etat, którego w innych zajęciach brak.

Z niczego te zagłębie nie powstało. Odpowiedz sobie na pytanie czym jest dostawca mleka bez dobrej stabilnej spółdzielni a czym jest spółdzielnia bez dobrych dostawców. Jedno z drugim żyje w synergii. Jeśli jest dobra spółdzielnia która dobrze radzi sobie na rynku to płaci dobre ceny za surowiec to i dostawcy mają z czego inwestować i śpią spokojnie. Klinicznym przykładem tego co napisałem jest podlaskie. Mało tego przy tych bardzo dobrych spółdzielniach rozwijają się również inne firmy które np świadczą usługi czy to dla spółdzielni czy też dla tych dobrze prosperujących gospodarstw ich dostawcy pasz środków itd. Następuje intensyfikacja produkcji, rośnie cena ziemi wręcz się o nią biją a skąd to się bierze? Z bardzo dobrej działalności ów spółdzielni przez niektórych tak znienawidzonych. 

Idąc tropem kolegi @JohnnyKongo to np w województwie wielkopolskim powinniśmy mieć spółdzielnie które płacą teraz 2zł za litr. Dlaczego w woj łódzkim jest tak słabo tak wielkie rozdrobnienie? Dlatego że ludzie nigdy nie mieli powodów uwierzyć w sens produkcji mleka nigdy nie mieli stabilności i cen pozwalających co raz więcej inwestować. 

4 godziny temu, Cry85 napisał:

No właśnie mi o to chodziło że konkurencja dobra bo to nie są żadnegruszki na wierzbie tylko Polmlek teraz tak płaci i zobaczycie że to się utrzyma i będzie sciagal coraz to więcej dostawców.  Podpisali konktary 5 nawet 7 letnie także gwarancja jest Ale mleka jeszcze mają za mało niż potrzebują. 

Wierzysz w takie bajki? Człowieku w tej branży w ost latach ciężko przewidzieć wydarzenia w następnym kwartale a gdzie dopiero kontrakty na 5lat do przodu. Powiem Ci jak chcesz zobaczyć jaka jest gwarancja to przejrzyj sobie ich bilans i porównaj z innymi równoważnymi podmiotami nie mam tu na myśli Łowicza :D

Opublikowano (edytowane)

jak mnie bawią ludzie którzy myślą,że tylko gdy wydoisz od krowy 50l  to jest złoty interes. Tez tak kiedys myslalem. Ale ten temat już tu chyba przerabialiśmy 🤣

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

Przy równych 20?

Dokładnie 20 dojnych i 3 zasuszone. Mam trochę takich po 50 l, ale wolę te po 40, co do końca z 30 nie schodzą. Mniej drogich dodatków wymagają. Ubolewam tylko, że to głównie I i II lac. Teraz taką 8 letnią muszę sprzedać, bo nogi siadają, a na niej się żywić uczyłam, bo potrafiła ponad 60 kg TMR zjeść i się 45 l odwdzięczyć w VI laktacji😳

Edytowane przez przezuwaczka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v