Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dajcie temu Alfie bana bo podnosi ciśnienie,masz chyba taką samą cenę jak swoje diety dokladasz o ile jesteś w tej radzie.Prosze Piatnicakow nie wklejajcie tu takich rzeczy i nie informujcie lepiej o cenie w następnych msc bo siwych włosów przybywa :)
Opublikowano
Mlekovita gorszy syf jak u nas w Mlekpolu bo nawet pod koniec roku nie dorzucili im za wiele.Poza Piątnica nie ma sensu produkować na dłuższą metę bo jeden rok na 4jest dobry a reszta pół darmo a będzie coraz gorzej bo świat nie śpi i się rozwija.
Opublikowano
ja nie chce przyprawiać nikomu nowych siwych włosów bo sam już ich parę mam hehe:) Piątnica od lat płaci dobrze i gdyby szło się dogadać z Mlekpolem i Mlekowitą to nawet w kryzysie ceny by tak tam nie spadły. takie porozumienie między mleczarniami mogło by się konkretnie postawić choćby Biedronce i jej dyktat cenowy by zmiękł.
Opublikowano

Ja nie wiem jakich Wy kalkulatorów używacie ale chyba innych niż mój. Mi wychodzi cena w Piątnicy 1.59zł netto po udziałach Mlekpol te same parametry ten sam przedział co kalkulacja Piątnicy wychodzi 1.55zł netto po udziałach. Więc o co tyle krzyku? Nikt nikogo nie zaorał!!! Uważam że jak na tyle krzyku i propagandy to różnica jest znikoma. Czy Wy tak na poważnie mówicie o potrzebie zmiany rady nadzorczej? Bo z tego co mnie w szkole uczyli to nie rada nadzorcza stanowi o zbycie i marży chyba ze się mylę. TO PREZES KIERUJE SPÓŁDZIELNIĄ I TO JEMU DZIĘKUJCIE ŻE MACIE DOBRA STABILNĄ SYTUACJĘ SPÓŁDZIELNI, KTÓRA SIĘ ROZWIJA I PŁACI CENĘ POWYŻEJ SYTUACJI RYNKOWEJ!!! Spójrzmy prawdzie w oczy ale w obecnej sytuacji czy to na rynku krajowym czy europejskim każda cena za litr mleka powyżej 1.35zł jest ceną wynikającą ze sprawnego zarządzania, efektywnej produkcji i umiejętnego wytężonego handlu!!!! Jest takie przysłowie "szanuj Pana swego bo będziesz mieć gorszego" zatęsknicie za Prezesem Borawskim!!! Bo z Waszą filozofią ze to rada ma rządzić spółdzielnia to daje rok czasu i nie ma gdzie oddawać mleka!!! 

@Grabos1981 o jakim Ty dogadywaniu się mówisz? Kolego nie wiem czy wiesz ale takie praktyki są zabronione!!! To zmowa!! Znam przypadki gdzie koncerny międzynarodowe się dogadywały to później płaciły miliony euro kary!!! U nas UOKiK nie śpi a jutro właśnie ma być raport z kontroli umów między podmiotami i dostawcami i raport z kontroli handlu masłem z sieciami. Zobaczymy co ustalili. Jutro również aukcja GDT. 

Opublikowano

@grzesiutu chodzi o to, że w Piątnicy czy kryzys czy hossa cena za mleko jest praktycznie ta sama cały czas i to wysoka. Przy takiej cenie i stabilności śmiało można planować inwestycje wiele miesięcy do przodu i bez strachu,  że po drodze będzie gwałtowny zjazd cenowy. 

Opublikowano
dogadać się można w różny sposób i nie koniecznie jakiś oficjalny. ja wiem że to nie jest legalne ale jak Niemcy pchali do nas mleko przerzutowe po 50 pare gr. za litr To nie była to cena dumpingowa.... i nikt się tym nie zajął. w stronę unii nas blokują a to taki wspaniały wolny rynek a do nas walą odpad. A nasze firmy zadowolone bo jak TANIO kupiły.
Opublikowano (edytowane)

Tu jest rola świadomego konsumenta aby kupować Polskie!!!! Powiem Ci że te koncerny nie dogadywały się oficjalnie tylko siadały 4 najważniejsze głowy i się dogadywały ale gdzieś te ustalenia można było zweryfikować i potwierdziła się zmowa!!! 

Koledzy nie denerwujcie się bo wg mnie aktualnie sytuacja się stabilizuje i myślę że jak tak dalej pójdzie to za marzec nie powinno być już obniżki. Choć wiemy że sytuacja an rynku mleka jest dynamiczna i wszystko się może zdarzyć. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Jest i główny naczelny dupowłaz, zkodarski przy tym gościu to mały pikuś. 

Poczytaj ostatnie kilka stron jak twój wódz i jego pachołek ( który  się  tu udziela) postepuja z dostawcami i się ocknij

Opublikowano
Grzesiu Grzesiu wszystko super ale to początek zjazdu w dół względem Piątnicy,nie tak dawno jak pół roku wcześniej doilismy ze dwa lata po 1,15 gdzie w Piątnicy było tyle samo jak teraz,i nie mów mi że możemy równać jakąkolwiek mleczarnię do Piątnicy.Nie bądźmy hipokrytami!!!!
Opublikowano (edytowane)

@pedro2 nie będę zniżał się do Twojego poziomu i komentował Twoich wypowiedzi ale trochę kultury i szacunku chłopie!!!

@DanielFarmer ale ja zawsze mówiłem że Piątnica jest jedynym swego rodzaju pomiotem do którego nie można sie porównywać. Zaraz słyszałem że Mlekpol powinien być jak Piątnica otóż nie bo na takieg podmiotu jak Piątnica nie ma miejsca dla dwóch na polskim rynku. Po za tym każdy ma inną drogę dotarcia do swego celu i o to własnie chodzi bo żeby wygrywać trzeba być innym od konkurencji!!!

Koledzy proszę Was nie dramatyzujmy i uspokójmy emocje bo nerwy i obrażanie innych nie wnosi nic konstruktywnego do tematu. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Panowie Grzesiu ma rację dramatyzujecie jakby cena spadła do złotówki a jak narazie cena wraca do normy czyli 1,40-1,30zl. Niestety ale takie są realia i ceny rzędu podwyzej 1,5zl nie są normalne. Co RN to możemy mieć pretensje tylko do swojego środowiska bo to my ich teoretycznie wybieramy i to nasi  ,,koledzy''

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Grzesiu a Ty byś spokojnie pracował wiedząc że za taką samą robotę ktoś obok zarabia 2 lub 3 razy tyle?Chyba nie.Poza tym dochodzi kwestia traktowania nas jak ścierwa...

Daniel a co Ty myślisz że ludzie na takim samym etacie wykonując tą samą prace u różnych pracodawców dostają identycznie taka samą płacę? Oczywiście że chciało by się więcej bo taka jest natura człowieka ale dramatyzując tylko sam siebie wq i de motywujesz :)  pamiętaj aby zdrowie i gorzej nie było :) 

Edytowane przez grzesiu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v