Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rada jest też powołana żeby cokolwiek robić, a jak siedzą stare wygi i kładą lache aby im tylko było dobrze to jest jak jest. Zależy też od hierarchii, w Piątnicy może rada nie rządzi, ale twardo stoją przy swoim. A jak będą trząść portkami bo wódz stoi z młotkiem nad głową to żadnego nadzoru nie ma tylko przyklasniecie. 

Opublikowano

moze zlikwiduje moze nie zobaczymy co przyniesie czas a krowy w kryzysie nie pojda tak latwo. Piatnica ma malo mleka wszyscy chca produkt i hurtownie musza sie o niego bic a my jestesmy duzi mamy tego opor i ciezko to sprzedac jedynie w dobrej koniunkturze jestesmy do przodu bo mamy towar czeste dostawy gwarantowane

Opublikowano

Za wiele przewidzieć nie możemy, czy będzie więcej mleka w skali kraju czy nie itd. W okolicy Piast Pasze dzierżawi PGR-y łącznie kilka tyś ha, mieli krowy i w dwóch oddziałach obory stoją już puste tzn. decyzja z dnia na dzień że tu ponad 200 szt kasujemy a tam 300- ponad 500 krów było a wydajność ponad 9000 l. Obsieją pole, zbiory pojadą do mieszalni pasz i tyle. Część bydła pojechała na dalszą hodowlę a co słabsze to a rzeź. To że u mnie, czy u kilku innych zwiększyła się produkcja mleka dwukrotnie od zniesienia kwot to nic nie zmieni, bo jesteśmy kroplą w morzu. Ja już więcej nie dostawię, bo nie mam gdzie a budować nowej obory póki co nie będę. Krowy to nie koniec świata, można zyć i bez nich.

Wracając do cen to mam 1,38zł brutto (z premią było 1,43zł) i więcej nie miałem przez ostatnie 2-3 lata i lepiej nie będzie, więc biadolenie że była obniżka i zeszło na 1,50zł jest po prostu śmieszne:) Dlaczego nie zmieniłem odbiorcy? Za wiele by to nie zmieniło, kosmicznych różnic w cenie nie ma ale nie wykluczam takiej możliwości (możliwe że Koło, w Mlekovicie niezły chaos, bo co oddział to inna firma praktycznie, w Lazurze niezły bałagan ostatnio się zrobił, a i nasz kochany prezes ma zawiasy więc wszędzie się dzieje, tylko nie zawsze dobrze).

Opublikowano

Zapewne masz rację, ale są osoby które tak zrobiły - na początku cena miała być znacznie wyższa a okazało się raptem kilka groszy bo parametry nagle spadły itd. Pożyjemy zobaczymy:) Czytając wypowiedzi niektórych dostawców tutaj mam mieszane uczucia - chociażby sprawa z GMO, w której do końca nie potrafią się określić. Najbliżej mają do mnie z Kościana, zresztą jeżdżą cysterny w okolicy. Poza tym mam 6-cio miesięczny okres wypowiedzenia i znacznie niższą cenę w tym okresie a teraz nie mogę sobie na to pozwolić.

Opublikowano

Mlekowita oddział Trzebownisko za styczeń tak obcieli na parametrach że głowa mała.... tłuszcz poleciał o 0.3  a białko 0.4 czyli 'bez obniżki' będzie sporo mniej a w połowie stycznia jedno wycielenie było a reszta bez zmian. Z ciekawości oddam do innego lab żeby mieć jakieś porównanie

Opublikowano (edytowane)

U mnie tylko 0,11 % spadło.Tak to w normie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, bartlomiej456 napisał:

osm radomsko od lutego ponownie obniżka 8 gr na tłuszczu i z dnia na dzień tłuszcz spadł z 4,4 na 4,0 wycieleń nie było mleka tyle samo . dziwne rzeczy zaczynają się dziać .

To ile teraz wyjdzie przy jakiej dostawie? Kolega z klasy się chwalił że ma 1,6 zł ale coś mu nie wierzę patrząc na te wpisy, może na święta tyle miał. :P 

Opublikowano

Pytanie do dostawców Spomleku :

Prawda że obniżka od 1 lutego 22 grosze (RSC wynosi 11 groszy)?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)

Przy takich prognozach to ja chrzanie te robote. ;) jak zejdzie mi do 1.2 to stan ciężki, powiedziałabym krytyczny przy złotówie zgon.... :/ 

Tak robcio, ale Ciebie to już nie dotyczy

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano

Ponad rok temu doilem poniżej złotówki to kolorowo nie było... ale dałem rade i teraz maszyny juz prawie spłacone stado dosyć odbudowane. Tylko szkoda byłoby znowu doic po złotówce. 

A co do radomska ginie mi codziennie na basenie 5-7 l. Jak to u was jest gdzie to zgłaszacie? Nie będę trzymał krowy dla jakiegoś kierowcy. Jak u was w Radomsku zgadza się mleko?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v