Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie to samo bliźniaczki sie rodzą dość często,nigdy nie było problemu z ich zacieleniem. Tak u nas mówią,że problem jest z tymi jak rodzi sie parka. artek27 jak poradziłeś sobie z tym strzykiem?

Opublikowano
15 minut temu, intel napisał:

U mnie to samo bliźniaczki sie rodzą dość często,nigdy nie było problemu z ich zacieleniem. Tak u nas mówią,że problem jest z tymi jak rodzi sie parka. artek27 jak poradziłeś sobie z tym strzykiem?

No wlasnie dzisiaj ma przyjechac wet i zobaczymy co wyjdzie.

15 minut temu, danielhaker napisał:

Artek, ale były jednopłciowe, a przy dwupłciowych jest duże prawdopodobieństwo że jałoszka może nie mieć wykształconego układu rozrodczego

Wczesniej wlasnie napisalem ze dwa razy zostawilem jaloszke z dwuplciowych to bylo tak jak mowisz ze nie miala wyksztalconego ukladu rozrodczego

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Ja zostawiłem jałoszkę z bliźniąt. Ma już 4 miesiące. Jak nie będzie miała rui to najwyżej pójdzie na mięso jako jałówka

Zajrzyj jej pod ogon, jeżeli ma powiększoną lechtaczkę i porośnięty długimi włosami srom, to prawdopodobnie jest niepłodna.

Opublikowano

Też kiedyś zostawiłem blizniaczke a byczka sprzedałem. Miałem wtedy deficyt jalowek więc myślałem że będzie dobrze, ale niestety została zbadania w 15 miesięcy i była pusta w środku. 

Opublikowano

Ja kiedyś też zostawiłem od roznoplciowych bliźniaków jalowke. Została za pierwszym razem po sexie, teraz kończy druga laktacje. W pierwszej szału nie zrobiła ale teraz myślę że koło 10 zrobi 

Opublikowano

Jeśli to bliźniaki dwujajowe to jest szansa. Kilka numerów temu w TPR był artykuł o bliźniakach. Może ktoś odnajdzie i wrzuci a jak nie to ja poszukam. Taka bliźniaczka zostawiona do hodowli ma duże prawdopodobieństwo do ciąż bliźniaczych a to nic dobrego. 

Opublikowano

Drugi wet .odradził od dłuższej hodowli i chyba Klimek z Klementynką pojadą do opasu by zachwycić swoim smakiem jakiegoś zgłodniałego:S.Dzięki za podpowiedzi,               A u ludziO.o  . 

Opublikowano

My na kursie inseminatora mieliśmy jałówkę , co nic w środku nie miała, lekarz na początku jej nie zbadał , tylko każdy pchał pistolet :D ale coś dziwnie nie mógł przejść :D

Ja czekam na trojaczki, wet badał w 58 dniu i były 3 ,  teraz tylko powiedział , że z łożyskiem wszystko ok , ale za daleko sie porozchodziły i nie widzi ile jest, może wszystkie 3 będą :)

Opublikowano

A to nie jest z bliźniakami tak że jk byczek pierwszy idzie a jałówka druga to prawie na pewno niepłodna będzie. A jak jałóweczka pierwsza a byczek drugi to że płodna powinna być?

Opublikowano

To nie ma sie nic w tym ktore pierwsze idzie. Pytalem sie weta to mi powiedzial ze w czasie ciazy jakos krew sie miesza u plodu i nie ma znaczenia co pierwsze idzie o ile dobrze pamietam.

Opublikowano

Heh a jałowka druga... xD   Tak chodzi o krew a w zasadzie o hormony we krwi. Podczas ciąży u jałówki krążą w krwiobiegu meskie hormony dlatego macica jest nie rozwinięta. I pochwa jest krótka.

Opublikowano

napisze tutaj najwyżej @danielhaker poczęstuje mnie % :P

chodzi o krowe HF, termin wycielenia czerwiec/ lipiec, zaczęła mi jako tako nalewać, nie jest gruba, karmiona sianem i słomą o co się rozchodzi tutaj?

może być tak, że zrzuciła płód (ale nic w słomie niebyło chyba, że zjadła) albo zrzuci lada dzień i dlatego nalewa wymie ?

Opublikowano

U mnie kiedyś jałówka zrzuciła chyba w 6 miesiącu. Znajomy doradził by ją zacząć doić bo nic z niej nie będzie i o dziwo rozdoiła sie.No ale Marulekk może jeszcze wszystko będzie ok.