Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Tożto bida z nydzą. 😩

Jakby wyrosła tak jak mówisz to nie powinno być tych przestrzeni między pokosami. 🤨

Przecież nie napisałem że dużo towaru 🤦‍♂️tylko wielka ale rzadka , takie  wysokie badyle 

1 godzinę temu, Eliot napisał:

To trawa na pasze czy na nasiona miała być? 

Pasza , tysiące litrów mleka mają z tego być i tony wołowiny 9_9

2 godziny temu, slawek74 napisał:

pisz że lux niech się cieszy 😉 jak by ona miesiąc temu taka była....

Na łąki to z nawozem nie szaleje  , tylko azot daje i to w okrojonej ilości 

Opublikowano

Co trzeba mieć na bani żeby kupić na mgr wóz i wstawić do garażu bo się nowy sprzeda za 5 lat 🤔 

Strautmanna 12stka z taśmą stoi, obora przejazdowa, a gość ledwo nogi ciąga i napieprza widłami wszystko. 🙆 Zesra się przy tych widłach, aby tylko parę groszy za 5 lat nic nie warte "zarobić". 

Głupi ja na drugi dzień po odbiorze traktor pogonił w robotę, a stary stoi. Można było pod koc postawić 😋

Opublikowano
23 minuty temu, DanielFarmer napisał:

kto taki ? 🙂 jakby co ja swojej 12tki używam 😅

A kto u nas taki mądry 😋 Bogdan. Był u mnie, pytam jak tam mleko wzrosło po wozie.. a on, że nie mieszał i schował do garażu folią owinął 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

to trochę głupiego robota nie siać nawazu ta sama prawie robota a plonu mniej

Jak nie potrzebuje więcej ,to co będę sam wpierdzielał te trawęB| albo żeby koty miały co dziurawić , starych mam zapas to mogę ograniczyć nawożenie . A i tak widzę pierwszy pokos będzie 200 bel

A taka na kiszonkę dla mlecznic  dobra będzie  ?

IMG20210601133614.jpg

IMG20210601130704.jpg

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

pany mam oytanie. Orientuje sie ktos czy jesli mialem umowe dzierzawy na morde. Przesialem łąki, zasialem w tym roku nawoz wieloskladnik azot, ba nawet skosilem. I taki glupi chuj przyszedl i stwierdzil ze prseciez on mial zbierac w tym roku. Jak moge mu legalnie ukrecic jaja?

raptem z 2ha ale jednak trzeba liczyc lekka reka te 2,5-3 tys za hektar

Opublikowano

no on jest wlascicielem. Po prosty nie chce wojny. bo bym to zebral juz wczesniej w godzine przyczepa ze nawet by nienwiedzial. Tylko chuj głupi by chociaz przyszedl i sie spytal czy cos oddac nawet za koszenie czy cos

Opublikowano

Może   być   taki  problem  że  przed  porodem   może   trzymać   mleko     jest  9  mies   daj  na  wywałkę   do  48  godz  będziesz  miał  cielę     nie  daj   na  pałe  tylko  daj   mleko   na  dobranie   antybiotyku  jak  dasz  a  nie  trafisz  to  wyjdzie   kicha  

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Xawier napisał:

antybiotyku nie dostała i ogólnie karencji na mięso nie ma. Hieny nie przyjadą, powiatowy mówił że niby jest obowiązek ale nikt do mnie nie przyjedzie i ŻYCZYŁ mi i krowie powodzenia bo może wyzdrowieje.... a nie zamierzam dorabiać złodziei co 500zł z łaską dadzą a sam 2k na niej zarobi albo lepiej. Po ludzku szkoda mi jej cierpienia :(

Juz kiedys pisalismy o tym jak to sie robi zeby mieso z tego miec i dokument. Dlaczego tak nie zrobisz? Ja co prawda robilem miesnego byka, ale jak krowa w dobrej kondycji to ci da gore miesa, ze w sezon grillowy tego nie zjesz, a chetni kupic tez sie napewno znajda.

U mnie uspienie kosztowalo chyba 30zl. Byl antybiotyk, wiec nie bylo wyboru

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kierownik napisał:

pany mam oytanie. Orientuje sie ktos czy jesli mialem umowe dzierzawy na morde. Przesialem łąki, zasialem w tym roku nawoz wieloskladnik azot, ba nawet skosilem. I taki glupi ch*j przyszedl i stwierdzil ze prseciez on mial zbierac w tym roku. Jak moge mu legalnie ukrecic jaja?

raptem z 2ha ale jednak trzeba liczyc lekka reka te 2,5-3 tys za hektar

Jest właścicielem i to on będzie  górą  niestety możesz  mu za rogiem  w morde ebnąć  tylko zeby sam był 

Cwaniak dopracowales mu łąkę  to przemyślał i zabrał   miałem  podobnie  robilem ze 3 lata  zięciu właściciela stwierdził ze on będzie  robił  nie powiem bo jeszcze  raz zasialem ale już  tak na odpier**l zieć  porobił 2 lata bez obornika  i znowu obrabiam tylko tym razem umowa na 10 lat w starostwie  

Edytowane przez Łolek