Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, tomeklodzkie napisał(a):

Ten handlarz to nie był z okolic Działoszyn trebaczew w łódzkim???bo miałem taką sytuację podobna

Nie. Obok Augustowa. Facet jak zaczął handlować razem z bratem to szybko się dorobił.

Myśle że takie zagrywki to u nich normalna sprawa. Jeden sprawdzi drugi nie. Teraz jak zgłoszenia drogą elektroniczno i inne RODO to tym bardziej łatwiej robić takie przewały.

Opublikowano

Cześć Panowie, ostatnim czasy bardzo nurtuje mnie jaki wymiar bez poczekalni i wyjścia z hali udojowej może mieć taka 2×5 2×7 w takim systemie że krowy podłączyć od  tylu i stoją minimalnie przesunięte może 60-80cm robiłem na takiej w Niemczech 2×16 420szt w 4godz się robiło niecałe, zastanawiam się nad taką tylko budynki trochę ograniczają a tu się liczy wejść wydoić włączyć mycie i wyjść nie dwie godz się paprac na hali na 6-8krow, proszę Panowie podajcie wymiar swoich hal udojowych jeśli możecie będę wdzięczny. Pozdrawiam

7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie. Obok Augustowa. Facet jak zaczął handlować razem z bratem to szybko się dorobił.

Myśle że takie zagrywki to u nich normalna sprawa. Jeden sprawdzi drugi nie. Teraz jak zgłoszenia drogą elektroniczno i inne RODO to tym bardziej łatwiej robić takie przewały.

Ja miałem takie zajście 8-9lat temu dziś goście kupują ubojnie rozwijają się handlują i mają grube portfele, ale nie ja jeden tak miałem potrafił wywieźć krowę 300km i tam załatwić podrobione od lekarza weterynarii kwity że cała ja odrzucił w systemie krową legalnie ubitą sprawdził mi lekarz główny bo oni mają całe księgi z ubojni 

Opublikowano
23 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Soja 1990/t, rzepak 1520/t brutto i podobno ma lecieć w górę. Jak tam u Was ceny?

W tym tygodniu dostawy: 1350 rzepak, 1870 soja

15 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Telefon do handlarza że jakaś dziwna sprawa i chyba trzeba to zgłosić. On że sprawdzi jak było. Na drugi dzień kasa za krowe była na koncie😂.

Złoty człowiek, że płaci za zdechłe krowy. Nic, tylko chwalić go w okolicy :D

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PolandOnion napisał(a):

Bovino - 1850 brutto (sypka)

Wipasz -1550 brutto (granulat)

Która waszym zdaniem lepsza ?

IMG_20250117_130307466.jpg

IMG_20250117_130236947.jpg

Po zjedzeniu bovino miałem zgage. 

• Haha 3
Opublikowano
14 godzin temu, ubogiwladek napisał(a):

Dwie w ciągu pół roku zutylizowalem, kontroli nie było. Może jakbyś co miesiąc zgłaszał to mogłoby tak być jak piszesz 

No ale jak sama nazwa mówi powiatowy lekarz weterynarii działa tylko na terenie swojego powiatu. To, że u Ciebie tak jest to nie znaczy, że już powiat dalej jest tak samo 

Opublikowano

Macie wyciągi linowe w uwieziowkach? Jak macie rozwiązany naciąg liny przy silniku? Bo mnie strzeli ch z tym moim. Mam dwa czy trzy razy line przewinięta na jednym kole ale to rozwiązanie jest kiepskie. Widziałem że są też na dwóch rolkach takich potrójnych, ma ktoś tak? Jak to w praktyce?

Opublikowano

2x owinięte na pewno. Jak mniej to nie będzie ciągła. Kolejny naciąg jest na słupie na drugim końcu. I jesli tam nie masz regulacji to lina będzie zbyt luźna i nie ciągnie koło 

Opublikowano
16 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Macie wyciągi linowe w uwieziowkach? Jak macie rozwiązany naciąg liny przy silniku? Bo mnie strzeli ch z tym moim. Mam dwa czy trzy razy line przewinięta na jednym kole ale to rozwiązanie jest kiepskie. Widziałem że są też na dwóch rolkach takich potrójnych, ma ktoś tak? Jak to w praktyce?

Linę naciągam poprzez wychylenie słupa, tylko trzeba mieć słup ruchomy

• Confused 1
Opublikowano

Miałem na głównym wyciągu line 12mm i była 3 razy owinięta,  a teraz mam 10mm i jest owinięta 4 razy i teraz to ciągnie i lina się tak nie zużywa. 

Tylko ja pisze o wyciągu linowo szynowym. 

Opublikowano
31 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam regulacje przy słupie ale nie jest jakaś dluga i niby lina naprezona ale na kółku w srodku potrafi się slizgac. Line myje co jakiś czas jak obklei sie

Nie potrzeba dużej regulacji. Ja mam niby dość dużą śrubę rzymska podobna jak w c360 ale 10 obrotów to ledwie ćwierć możliwości naciągu a wystarcza by całkiem luźna linę uciągnąć na maksa. Nie myje liny, bez jaj. Kilo stare i wyslizgane, idzie krzywo i skacze. I wszystko działa. Ale ten system to jakieś nieporozumienie. Naciągniesz za mocno, albo nawet wystarcza duże mrozy i zamiast brać gnój na szufle to lina podnosi ja i robi się bajzel. wy***rdoli się wszystko w losowym miejscu w kanale albo co gorsza na płycie gnojowej. A potem ani wrócić tym spowrotem, ani wypchnąć następnym razem.  A i awaryjnosc duża. 3x do roku naprawiam zerwana line

Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał(a):

Ja mam górno linowy ,ten zwykły . Naciąg słupem ,kółkiem na ,,ramieniu'' na słupie ,ale najłatwiej liną w środku ,szufli ''

A to taki mam u świń. I też mam taki naciąg na zgarniaczu. Ale w tej chwili coś tam się psuje bo 50kg obornika a on jedzie jakby miał zdechnąć zaraz

Opublikowano

A ja mam szynowy, miałem problem z liną co się zaplątywała jedna pod drugą na kole na którym była zawinięta 3 razy. Teraz zrobiłem rolki prowadzące z obu stron koła i problem zniknął.