Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak walczycie z myśliwymi którzy twierdzą że niby pilnują pól przed dzikami ale tego nie robią a przynajmniej robią nieskutecznie? Bierzecie jakiegoś rzeczoznawcę później czy staracie się jakoś dogadać?

Opublikowano

Panowie pytanie odnośnie żywienia. Ktoś karmił mleczne śrutą/osypką z żyta hybrydowego? Planuje zasiać żyto i myślę o hybrydzie bo niby nadaje się dla mlecznych- nie ma zapaleń itd... Ale wolę was podpytać. 

Opublikowano

Można jak najbardziej tylko nie samym żytem.

Jako ciekawostke powiem, że hybrydowe zdaniem młynarza nie jest za dobre na mąke do pieczenia chleba. Czemu nie wiem. Jak sprzedawałem w tamtym roku do młyna to pytał się czy chybryda bo jak tak to nie bierze. Najlepsza jego zdaniem jest mąka ze starych odmian żyta.

Opublikowano
16 godzin temu, danielhaker napisał:

Raczej kute. Z początku wydawało mi się że lepsze palone, ale zmieniłem zdanie. Już nie pamiętam z jakiego powodu 🤪

To jednak wycinak na ładowacz za ciężko czy nie próbowałeś?

Opublikowano

Miałem zakładać wycinak, nawet kupiłem już haki do przyspawania pod euroramkę, ale stwierdziłem że to będzie bez sensu, bo i tak do nasypania treściwych będę musiał go każdego dnia odczepiać i zakładać łyżkę. Teraz ładuję łyżką, ale wcześniej wycinam w pryzmie kostkę wycinakiem

• Like 1
Opublikowano

To kup wycinak sonarolu combi. Wycinasz sobie elegancko kiszonkę, jak brak to i belke na pół i nie musisz ściągać folii i siatki. A potem nabierasz na zęby wycinaka łyżkę. Zabezpieczasz jak z kabiny ciągnika i jedziesz sobie ładować treściwe. Nie przeczepiasz urządzeń a wygoda jest. I najważniejsze pozostaje ładna ściana w pryzmie czy to z kukurydzy czy trawy, więc się nie grzeje. Po kilku latach szczerze polecam. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy na maszynę 

Opublikowano
danielhaker napisał:

Jaką wziąć szerokość łyżkokrokodyla do załadunku wozu? 2m? Pod John Deere 6230.

Dużo zależy od głębokości. Ja mam 1,8m hydrametu i mogę wziąć ponad 900kg kukurydzy o sm 34%, gdzie sąsiad ma 2m i na bank tyle nie weźmie.

Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

Miałem zakładać wycinak, nawet kupiłem już haki do przyspawania pod euroramkę, ale stwierdziłem że to będzie bez sensu, bo i tak do nasypania treściwych będę musiał go każdego dnia odczepiać i zakładać łyżkę. Teraz ładuję łyżką, ale wcześniej wycinam w pryzmie kostkę wycinakiem

Ja mam 1.6 przy Case 125 km i wolałbym 1.8m bo 1.6 za mały. 

Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

To kup wycinak sonarolu combi. Wycinasz sobie elegancko kiszonkę, jak brak to i belke na pół i nie musisz ściągać folii i siatki. A potem nabierasz na zęby wycinaka łyżkę. Zabezpieczasz jak z kabiny ciągnika i jedziesz sobie ładować treściwe. Nie przeczepiasz urządzeń a wygoda jest. I najważniejsze pozostaje ładna ściana w pryzmie czy to z kukurydzy czy trawy, więc się nie grzeje. Po kilku latach szczerze polecam. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy na maszynę 

Też go kupiłem rok temu i skończył się problem z grzaniem się sciany w pryzmie.

7 godzin temu, Marcin133 napisał:

Pany w w siewniki Sr 300 agromasz zmieniać przekładnie na 1 bieg przy rzepaku czy pójdzie na 2 biegu? Jak najlepiej zrobić próbę żeby wyszło dobrze? 

Rób próbe kręconą. Na worku masz napisane ile ważą nasiona. Zazwyczaj jednostka jest na 3 hektary, wage dzielisz na 3. Robisz próbe kręconą na ar, mnożysz x100 i masz wynik wagowy na hektar i wtedy będziesz wiedział czy zgadza się czy nie.

• Thanks 1
Opublikowano

Te sonarolu to fajna rzecz gdy kto ma pryzmę i paszowóz na utwardzonym i równym . W moim przypadku gdy droga na której stoi paszowóz ,ma prawie poziom  i jest wyżej od poziomu pryzmy,a pryzma leży na zboczu w zdłuż drogi i oczywiście na miękkim . Tutaj i zwykły szuflo krokodyl doprowadza do sraczki ,gdy w zimę koła zeslizgną na koleinie ,a masz go na maxie w górze .  A tam dodatkowo ponad pól tony na wysięgu wagi wycinaka . Brrrrr