Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@pedro2 czy chodzi ci o paszę którą zaczynasz stosować przed wcieleniem a do setnego dnia laktacji? 

Opublikowano

A próbowałeś sypać sam tłuszcz pod pysk? Pobierały by go? Mieszankę energetyczną robię prawie taką samą, tylko że bez tłuszczu i zastanawiam się nad sypaniem go pod pysk bo tego "powera "z racji żywienia bez kiszonki z qq dostają również wybitne sztuki pow 100dni laktacji a tłuszcz chroniony byłby zbędny w tej fazie laktacji. 

Opublikowano (edytowane)

Można zrobić i takie cóś. 

PRZEPRASZAM ALE WPROWADZIŁEM W BŁĄD JUŻ POPRAWIŁEM :/

150 kg soi

300 kg kukurydzy mielonej 

50 kg tłuszczu chronionego 

i zaczynam stosować na 3 tygodnie przed wcieleniem w dawce 0,5 kg dziennie a po wycieleniu 2-3 kg dziennie w zależności od sztuki. 

@piodro4444 będą jadły .

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam pytanie mam 70 krów dojonych średnia od krowy 23 litry wydaje się mi że to słabo na to co dostają a mianowicie dostają tak  30 kg kukurydza 10 lucerny z bali około 0,5 słomy pasza skład 3 zboże 2 kg rzepakowa 1kg protamilk 200 gram witamin 100g kwaśny węglan dodam zboże to pszenica pół na pół z kukurydzą wszystko mieszane w paszowozie.a wydajność w federacji 8500

Edytowane przez Tom334
Opublikowano

Jeżeli produkuje w opór to czemu zbędny??? Samego tłuszczu mogą nie pobierać. Zapach i smak im nie pasuje. Stosuje bergafat jest bezwonny i bezsmakowy, mieszam go z różnymi komponentami a i tak nie chcą jeść, dlatego musze kombinować. 

Opublikowano

To zależy jak kto interpretuje "wybitne" bo to co dla mnie jest sufitem dla Ciebie może być podłogą,   np ja na dzień dzisiejszy 3 sztuki które są około 170dni od wycielenia dają +/- 35L traktuję jako te lepsze i czy jest sens ładowania w nich tego tłuszczu? 

Opublikowano (edytowane)

Tłuszcz jest gorzki więc pod pysk, raczej nie warto . W starterze nie każda chce go zjeść , albo z musu zje :)

@PRIMO mój starter wyszedł jakieś 1760 tona ( soja NON GMO ), bez prądu i roboty. A u Cb więcej soi i tłuszczu więc jeszcze drożej Ci wyjdzie :)  mieszanka swoja (1).rtf  

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
22 godziny temu, pedro2 napisał:

Robi ktoś z was starter dla krów? Jeśli tak to bardzo bym prosił skład. Od jakiegoś czasu dostają premię i jest fajnie hf leje ładnie, mieszance z nrf też spoko, ale już hfxmo chyba odpuszczę bo mizerny efekt. Najłatwiej było by dobrą pelnoporcjowke dac, ale czy taniej...

U mnie sklad starteru wygląda tak :

Mielona kukurydza 150 kg

Soja 200kg

Tłuszcz chroniony Palmit16 40kg

Betakaroten 30 kg. 

Stosuje maks do 2.5 kg na sztuki dojace powyżej 50 litry. 

Opublikowano
27 minut temu, maxler napisał:

U mnie sklad starteru wygląda tak :

Mielona kukurydza 150 kg

Soja 200kg

Tłuszcz chroniony Palmit16 40kg

Betakaroten 30 kg. 

Stosuje maks do 2.5 kg na sztuki dojace powyżej 50 litry. 

Liczyles jaki jest koszt produkcji jednego kilograma starteru 

Opublikowano

A tłuszcz coś strasznie wysoki. W mleczarni 4.05 wychodzi. Jakie białko lepiej dołożyć? Rzepak i DDGS mam. Ew siano dołożyć moge ale wtedy niezjadają juz tyle chyba że kukurydze odejme trochę?

Opublikowano

Kukurydzy im nie odejmuj szczególnie tym po wycieleniu bo widać niedobory energii u tych 2 szt co przesłałeś. Jak krowa jest po wycieleniu i ma mało energii to spała własny tłuszcz i dlatego może mieć wysoki tłuszcz i oczywiście krowy które są długo dojone i dużo nie dają też mogą mieć wysoki tłuszcz. Ale dziwnie że aż taka różnica jest w wynikach z mleczarni i federacji.Sam też chce podnieść mocznik,ale ciężko idzie na tonę daję 250 śruty sojowej i 250 śruty rzepakowej ostatnio miałeś średni mocznik 170 ale chce dobić do 200.

Opublikowano

Wg składu też są wyże w sanowskich ale co do koncentracji to nie wiem w których jest więcej. Średni tłuszcz z próbnego wynosi 5.45 białko 3.37. Czy to możliwe że te pod koniec laktacji mogą mieć aż taki tłuszcz? HO RW i mieszanki z SM mam u siebie. W marcu 6 szt do zasuszenia. Coś warto wspomnieć w mleczarni że z wyników dużo wyższy tłuszcz (1.5% wyższy białko sie zgadza)? I jak go obniżyć tj żeby koszty spadły i czy jak dołożę białka (rzepakowa albo młóto) to tłuszcz jeszcze bardziej nie wzrośnie?

Opublikowano

W sensie mało wymię puchnie i jakoś słabo w tym roku po wycieleniu doją. Zasuszam tak: Treściwej zero, mocno ograniczam kuku i wysłodki  jak mleko spadnie do 5l na udój turbostrzykawki na zasuszenie. Z 3 tygodnie przed wycielenie  stopniowo wracam do normalnego karmienia.

Opublikowano

To dobrze że nie puchną kiedyś miałem problem że musiałem zastrzyki dawać bo samo nie chciało zejść. Wszystko dobrze. Masz wyniki z federacji to wyśli co zmieniałem przez  ostatnie 2 miesiące chodzi o żywienie 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v