Polecane posty

asus921    250

Otwarta swieza pryzma od kuku. Strasznie sucha, pierze. Mleko spadlo 10-15 procent. Jak sie ratowac? Ziarno kuku, gniecione zboze? Czy w wieksze koszty isc? Wiekszosc jest grubo powyzej 200dni, ale jakos te mleko trzymaly na srednim ale chociaz stabilnym poziomie. Dwie sztuki szykowane do porodu, to dostana konkretna premie, ale co z reszta? Mam nadzieje, ze w glebi pryzmy bedzie lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kr9292    950

Pobierz próbki i do badania. Będziesz wiedział wszystko. Jeżeli zmieniłeś pryzmę z dnia na dzień to te 10-15% jest akceptowalne

Edytowano przez kr9292

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asus921    250

Z dnia na dzien moze nie, ale maks 3-4 dni cos tam bylo na przemian. Probka bedzie, ale za jakis czas. Zalozmy, ze jest skrobia i sucha masa jest na nizszym poziomie. Co bys wtedy dolozyl chwilowo? Kupilem gniotownik i mysle im dolozyc po 1kg gniecionego pszenzyta jako trzeci odpas w miedzyczasie. Na sztuki po wycieleniu szykuje premie, ale te tez bym chcial utrzymac tanim kosztem, bo doje jeszcze 4 miesiace za 1.05😬

Edytowano przez asus921

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przezuwaczka    446
3 godziny temu, PrzemekSokolow napisał:

imageproxy.php?img=&key=2e0fe1b1adf61807 

IMG_20190401_121850.jpg

Co o tym myślicie? 

Szatańsko mokre. Który to pokos? W tamtym roku to lejąc prosto z hydrantu można było taką wilgotność uzyskać, bo z pnia była u mnie sucha😂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

I zobacz dasz 10 kg i krowa dostanie w tych 10kg 300gr białka  ale patrząc na sm ktoś powie 18% fajna kiszonka tylko że to to prawie sama woda .Ja 4 pokos 2 lata temu zebrałem 25% to już mokre było i miało 19 w sm

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszek1000    1816

U mnie jak jest trochę suche to psuję się w pryzmie. Może jak bym miał lepszą przyczepę samozbierającą albo robił z bele to inna sprawa 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    759

Pytanko, raczej na pewno zabraknie mi zboza a tresciwa robie 150kg soi 150 rzepaku 30wit.12kg soli 12 kredy 10kg mocznika reszta na tone pszenzyto, czym powiedzmy w polowie zastapic pszenzyto? Tylko nie piszcie zeby kupic zboze🤔

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
royal261    10
39 minut temu, ChiquitaB napisał:

Pytanko, raczej na pewno zabraknie mi zboza a tresciwa robie 150kg soi 150 rzepaku 30wit.12kg soli 12 kredy 10kg mocznika reszta na tone pszenzyto, czym powiedzmy w polowie zastapic pszenzyto? Tylko nie piszcie zeby kupic zboze🤔

Jak zboże nie to ziarno kukurydzy albo kup gotową pełnoporcjówkę i nie mieszaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    759

No pelnoporcjowka granulowana 22% z agroloku 1500zl i tu sie zastanawiam. A qq sucha w jakiej proporcji ze zbozem? Czy kiszone ziarno? Nigdy nie stosowalem ani tego ani tego wiec nic nie wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PiotrDSW    0
5 godzin temu, asus921 napisał:

Z dnia na dzien moze nie, ale maks 3-4 dni cos tam bylo na przemian. Probka bedzie, ale za jakis czas. Zalozmy, ze jest skrobia i sucha masa jest na nizszym poziomie. Co bys wtedy dolozyl chwilowo? Kupilem gniotownik i mysle im dolozyc po 1kg gniecionego pszenzyta jako trzeci odpas w miedzyczasie. Na sztuki po wycieleniu szykuje premie, ale te tez bym chcial utrzymac tanim kosztem, bo doje jeszcze 4 miesiace za 1.05😬

Jeśli przebierają TMR to dolej wody do wozu i dorzuć ziarna kukurydzy, będzie bezpieczniejszą skrobią od pszenżyta. 

Za mało danych żeby coś stwierdzić konkretnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asus921    250

@PiotrDSW

Zywienie bez TMR. Jakich danych potrzebujesz? Tak jak pisalem, zakladam, ze skrobia spadla, lub nie jestem w stanie jej tyle dostarczyc, bo krowy nie chca narazie wiecej pobrac przez duza objetosc tej kiszonki.

Dlatego szukam zrodla energii, a konkretnie to chyba skrobii.

Gniecione ziarno ponoc tez w duzej ilosci idzie na jelito, tak jak ziarno kuku chyba 70%, wiec chyba nie powinno robic roznicy ? Po cos ten gniotownik kupowalem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PiotrDSW    0

Gniecione ziarno jest bezpieczniejsze niż śrutowane w sytuacji jeśli dajemy dużo paszy "z ręki".

Jeśli chcesz podnieść energię w dawce przy pomocy zbóż to pamiętaj by poziom skrobi w dawce ogólnej nie przekraczał 30% w SM dawki.

Poziomy skrobi: Pszenica 67%, ziarno kukurydzy 72%, żyto 62%, pszenżyto 62%

Nadmiar skrobi w dawce objawi się biegunką i kwasicą.

Nadmiar energii w dawce: wysokim białkem,  spadakiem mocznika, otłuszczaniem się krów

Jeśli chodzi o wyjadanie na stole suchych objętościówek to możesz wspomóc się melasą która jednocześnie wniesie energię.

J

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przezuwaczka    446

Nie wiem czemu, ale suche ziarno kukurydzy lepsze jest zmielone na proszek niż gniecione. Specjalne sita do młynka kupiliśmy, żeby kawałków nie było. Odwrotnie jest z kiszonym, że lepsze gniecione ziarno. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asus921    250

A jak to sie ma do gniecionego zboza, bo to dla mnie nie do konca jest jasne. Ludzie pisza + artykuly, ze kukurydza lepsza od ziarna zboza, bo okolo 70% trawiona w zwaczu, a reszta idzie do jelita ( o ile nie pomylilem %), zboze srutowane to 90% i wiecej jest trawiona skrobia w zwaczu. Ale sa artykuly, gdzie podaja, ze gniecienie zboza zamiast srutowania podnosi trawienie go w jelicie o polowe. Wiec wychodziloby na to, ze gniecione zboze jest w wiekszym % trawione w jelicie niz srutowana kukurydza. I badz tu madry.

Edytowano przez asus921

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przezuwaczka    446

Jak dla mnie qq fajna, jak na tamtoroczne warunki. Sianokiszonka za mokra i jak na duży procent lucerny, białko mogłoby być większe. Ciężko będzie ją zbilansować, bo dużo trzeba dać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
royal261    10

Sianokiszonka 1 pokos
balot

01 Sucha masa(g/kg) 324,86 300-500
02 pH 5,25 5.0-6.1
03 Frakcja amoniak 7,40 <6 (%)
04 Białko sur tot 202,87 160-200
05 Włokno surowe 258,00 230-280
06 Popiół 110,48 90-120
07 Cukier 12,42 80-160
08 Skrobia 0,00 NIE OZNACZ
09 NDF 560,50 420-500
10 ADF 297,92 240-290
11 ADL 16,68 20-30
12 Tłuszcz surowy 27,67 30-50
13 Straw.mat org VOS 680,99 680-720
14 Białko sur NDICP 43,25 NIE OZNACZ
15 Białko sur ADICP 9,83 NIE OZNACZ
16 Kwas mlekowy 51,59 50-90
17 Lotne kw tłuszcz 0,00 NIE OZNACZ
18.kwas octowy 12,15 10-20
19.kwas maslowy 3,10

Kiszonka z kukurydzy:


01.Sucha masa (g/kg) 388,15 300-350
02.pH 4,43 3.8-4.2
03.Frakcja amoniakal 10,38 <6 (%)
04.Białko sur tot 72,41 75-85
05.Włókno surowe 144,84 180-200
06.Popiół 10,55 35-50
07.Cukier 20,09 1-15
08.Skrobia 330,12 320-400
09.NDF 429,64 370-420
10.ADF 226,70 190-220
11.ADL 10,57 14-20
12.Tłuszcz surowy 28,78 25-35
13.Straw mat org VOS 726,90 700-750
14.Białko Sur NDICP 15,48 NIE OZNACZ
15 Białko sur ADICP 6,68 NIE OZNACZ
16.Kwas mlekowy 40,45 40-60
17.Lotne kw. tłuszcz 101,17 NIE OZNACZ
18.Kwas octowy. 13,24 10-16
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przezuwaczka    446
4 godziny temu, asus921 napisał:

A jak to sie ma do gniecionego zboza, bo to dla mnie nie do konca jest jasne. Ludzie pisza + artykuly, ze kukurydza lepsza od ziarna zboza, bo okolo 70% trawiona w zwaczu, a reszta idzie do jelita ( o ile nie pomylilem %), zboze srutowane to 90% i wiecej jest trawiona skrobia w zwaczu. Ale sa artykuly, gdzie podaja, ze gniecienie zboza zamiast srutowania podnosi trawienie go w jelicie o polowe. Wiec wychodziloby na to, ze gniecione zboze jest w wiekszym % trawione w jelicie niz srutowana kukurydza. I badz tu madry.

Wszystko jest kwestią zapotrzebowania w danym stadzie czy brakuje na jelicie czy na żwaczu. Wysoka strawność w żwaczu to mocne zmielenie i zboża o małej ilości włókna. Nadmiar powoduje zakwaszenie(sprawdziłam😆) Jeśli potrzebujesz trawienia w jelicie, to wykożystaj gniecenie i zboża o większej ilości włókna. Najbardziej neutralny jest jęczmień i najbardziej lubią go żywieniowcy. Strawność w jelicie zwiększa jeszcze kiszenie i obróbka termiczna. Osobiście ze zbóż stosuję mieszankę zbożową, pszenżyto i kukurydzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asus921    250

@przezuwaczka

Ale to sa dalej te same ogolniki. Jak zapytasz o gniecione, to odpowiedz pewnie gniecione lepsze niz srutowane, wiecej strawiane w jelicie.

Ale jak juz zapytasz o kukurydze, to lepsza od zboza, bo ziarno kukurydzy jest bardziej strawione w jelicie.

Tylko, ze artykuly mowia o strawnosci kuku w jelicie na poziomie 70%, a o gniecionym ziarnie zboza przeczytalem, ze nawet o polowe wiecej niz srutowanego, wiec wychodzilo by, ze gniecione ziarno zboza, jest w wiekszej ilosci trawione w jelicie niz kuku, ale o tym porownaniu nigdzie bezposrednio nie przeczytasz, a zawsze sa jakies wymijajace wypowiedzi na ten temat.

Edytowano przez asus921

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    182

Ja osobiście wolę ziarno mielone. Lepiej się obkleja do tmr. Zwoleniką gniecenia polecam robić sita kałowe i sprawdzić ile tego ziarna przeszło 

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxler    316

KARGO z jakiej firmy stosujesz dodatki wit w żywieniu krów mlecznych? Bufory, drożdże? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DamianWilk    23

rolstudent kwestia dobrego gniotownika. u mnie w kale nie ma zboża zgniecionego tylko cale jezeli spadnie mi ktore nie przeleci przez gniotownik ogolnie sita tmr czy odchodów warto stosować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    182

Tylko często te polskie gniotowniki puszczają z 30% zwłaszcza owsa..

Gniotownik gniotownikowi też nie równy. Np mój romill niby gniotownik a mieli. Bo jeden walec kręci się dwa razy szybciej. 

 

Apropo Krzyśka. Jestem bardzo zadowolony z jego doradctwa. Ale obserwuje dalej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj