Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg konedaty Mercatory byly produkowane do 80 roku wiec 83 to jest najmlodszy jaki mozna pewnie kupic(chodzi mi o pierwsza rejestracje).Tak wiec nie wiem jakim sposobem chcesz kupic 88????Moze ktos chce sprzedac nie ma papierow a ze adnie wyglada to mowi ze 88 rok bo juz sie z takimi kretaczami spotkalem.

A wracajac do tematu to Mercatory do dobre maszyny.Kilku znjomych mialo i nie narzekali na awarie tylko z dostepnoscia czesci byly problemu.

• Like 1
Opublikowano

Bardzo dobre kombajny, części zamienne to pestka, sporo można dostać z odzysku za niewielkie pieniądze no i mało awaryjne. Widziałem takie padaczki na polach że szok, a to ciągle kosi.

Gość peres100
Opublikowano

patrzysz jaki do zbiornika leci i ustawiasz.

ja mam na wszystkie zboza 4 dziura od dołu

Opublikowano

Nie wiem jak ty,ale ja to bym pszenicę kosił na 2-3 a żyto na 3-4.Przecież żyto lżej się młóci i masa więkrza do przepuszczenia.Po co kombajn tyrać?Pszenice z całego kłosa wykruszyć to nie raz problem i dlatego mniejsza szczelina.

Gość peres100
Opublikowano

na jakim biegu jezdzicie swoimi mercatorami

ja mam silnik perkins 6 cylindrow heder 3 metry i jezdzilem 1 w tegim zbozu

a w niskim probowalem 2 ale to chyba za szybko

a jak jest u was?

Opublikowano

ja mam kose 3,6m Perkinsa 6 garów jeżdżę 1 ,jeździłem też na 2 tylko że gościu to miał takie zboże ,że jak wróbel chciał ziarnko dziobnąć to musiał klęknąć no i mrówki było widać jak maszerują

Opublikowano

Witam.Ja miałem 3m i silnik 4 perkins.Zależy jakie zboże,ale jak do 5-5,5 tony to spokojnie dwujeczką można śmigać.Powyżej to jedynka na pełnym przyspieszaczu lub trochę wolniej.

Opublikowano

Nie musisz ich smarować ponieważ one są nasączone taką żywicą (jeśli się mylę to mnie poprawcie). Ja jak je odkręcałem w pierwszym sezonie to jak je składałem to tam położyłem trochę smaru profilaktycznie na zapas ;) Miałem też na nich trochę luzów więc wyjąłem z tych drewnianych panewek takie metalowe podkładki i teraz jest dobrze.

Opublikowano

kolega ma rację.Łożyska drewniane na wytrząsaczach są bezobsługowe,czyli nie smaruje się ich. Celem zredukowania ryzyka zapłonu są one nasączone żywicą.

Opublikowano

@ferdek1 widzę kolego ze znasz sie dobrze na tych Mercatorkach i mam do Ciebie pytanko co muszę zrobić by mój Mercatorek lepiej zboże czyścił bo jak owies koszę to zdarza sie ze trochę słomy jest i tak sobie myslę ze może by sita wymienić ale nie wiem w tym roku mam cepy wymieniać bo od nowości chyba wymieniane nie były bo już się zaokrągliły ;) i może to ich wina :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez FantasticMrF
      Witam

Mam problem z zablokowaną skrzynią w Zetorze 8045
      Lewarki zmiany biegów normalnie działają. Biegi wszystkie normalnie wchodzą, jednak nawet na luzie po puszczeniu sprzęgła silnik dostaję sporę obciążenie tak jakby zablokowały się biegi.
      Po zdjęciu pokrywy wszystko jest w porządku.
      Co może być przyczyną?
    • Przez gospodarz1997
      Witam. Mam Ursusa 4011 skrzynia i silnik 355. W silniku lub skrzyni tak na środku łączenia skrzyni z silnikiem słychać szum dość głośny... Jak by śrutownik haha. Po wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia. Biegi chodzą elegancko nawet nie zgrzytaja. Po włączeniu pompy hydraulicznej tak samo szumi nawet bardziej. Po wyłączeniu silnika wał odbija w druga stronę tak jak powinien ale silnik staje wraz. Tak jak by się ocieral o coś i go to zahamowało. Co to może być. W silniku jest do roboty pompa i wtryski. Był dzisiaj mechanik za 3tyg go weznie na warsztat. Chciałbym wiedzieć mniej więcej na co się przygotować  czy ktoś tak miał? Mam tez Ursus 360 i s porównaniu na siedzeniu słychać silnik a w tym praktycznie tylko ten szum... 
    • Przez Hari123
      Witam temat moze i prosty dla co niektorych ale mam problem z sprzeglem w t25 otoz po wcisnieciu sprzegla do konca majac ciagnik na biegu wszystko jest ok, ale po dodaniu gazu ciągnik sam jedzie tak jakby sprzeglo nie było do końca wcisniete. W tym roku podczas remontu wymieniłem na nowe osobiście koło zamachowe, tarcze sprzegłową, docisk, łabki, łożysko w skrócie wszystko co z sprzeglem związane, przejechane mam teraz ok 30mth i dopiero teraz cos jest nie tak, dodam że sprzeglo dzisiaj regulowalem od nowa bez większych efektów, proszę o radę  
    • Przez gadget
      Witam
      Zdecydowałem się na założenie nowego tematu bo  problem jest raczej niestandardowy a biorąc pod wzgląd że mamy w Pl sporo ciągników w wersji angielskiej to być może ktoś zetknął się już z tym problemem
      Otóż jest problem ze sprzęgłem w mf 235, jest to wersja angielska.
      Kupiłem nowe tarcze produkcji Ursusa i problem jest taki że po złożeniu i ,,zjechaniu'' silnika nie ma sprzęgła ( dźwignia sprzęgła wpada w podłogę) tak jak by tarcze były za grube?? podczas skręcania obudowy sprzęgła z kołem zamachowym widać jak pieski w pewnym momencie się cofają pod wpływem działającej na nie siły, w przezierniku pod obudową  sprzęgła widać że łożysko oporowe ma sporą drogę do pokonania żeby mieć kontakt z pieskami a prawidłowo odległość powinna być nieznaczna
      Po włożeniu starej tarczy jest nieźle ale nie tak jak trzeba, od kiedy go mam sprzęgło nie było rewelacyjne( jest zdecydowanie cieńsza  czyt. wyeksploatowana). Jest możliwe że tarcze w wersji angielskiej były węższe albo inne było koło zamachowe lub docisk i ktoś wymieniał jeden z powyższych elementów i teraz to się po prostu nie zgrywa?? zupełnie zaskoczyła mnie ta sytuacja i nie wiem co z tym zrobić, dodam tylko że jeśli skręcę  sprzęgło z kołem zamachowym tak że zostaje jakieś 2 mm luzu ( nie skręcam na maxa) to dźwignia sprzęgła jest twarda i wszystko ładnie się wysprzęgla. Wygląda na to że jeśli obie tarcze były by cieńsze lub pomiędzy obudową sprzęgła a kołem zamachowym były by jakieś podkładki ok 2-3 mm to wszystko by hulało tylko że raczej na pewno ich tam nie było
    • Przez koda92
      Witam
      W moim case Mxm 140 2004 r brakuje wtyczki do sprzęgła wiskotycznego. Jak go kupiliśmy już nie było. Wiszą tylko kable. I mam pytanie czy można kupić gdzieś taki kabel, wtyczkę ? Bo szukam na int i jest tylko sprzęgło, a nie ma nic o kablu. Może ktoś coś wie o dostępności takiej wtyczki, kabla. Bo wentylator chodzi na full cały czas. Zimno, gorąco, cały czas te same obroty. 
      Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v