Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem Claas Mercator 70. Mam problem z sprzęgłem. Problem tkwi w tym że mercatorek nie ma płynnego ruszania po prostu podczas puszczania sprzęgła szarpie...gwałtownie rusza...ciężko opanować nawet szarpie mało powiedziane  nie mówiąc ruszanie z wyższego biegu. Przyśpieszacz nie ma znaczenia. Do tyłu sprzęgło jest już bardziej czułe nie rusza tak gwałtownie. Przyczyną tego gwałtownego ruszania do przodu zauważyłem popękane części ramy. Chciałbym ten problem skasować lecz nie wiem od czego zacząć. Tarcza sprzęgła wymieniona i zero poprawy. Czy problemem może być pas jezdny gdyż nie pamiętam żeby był wymieniany? Może ktoś pomoże ?

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem??

Pozdrawiam

Opublikowano
Tomasz3 napisał:

Zegar 

może linke masz zerwaną albo przekładnia padła, najproście to zakręćić linką np. wkrętarką, też w tym roku mieniałem przekładnie

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

Luźny pas jezdny amortyzowałby takie skoki, podejrzewam krzywy docisk lub źle wyregulowane łapki, zacinającą się linkę etc,

Czy warto było by zainwestować w nowy pas jezdny...czy może tylko rzucanie pieniędzy w błoto? Jak sprawdzić lub wyregulować łapki?

W temacie sprzęgła jestem ciemny nigdy nie zabierałem się za to.

Opublikowano

trzeba z pomoca drugiek osoby sprawdzić , powoli ruszając pedałem, jak dochodzi ślizgacz do kółka łączącego łapki, zmierzyć wysokość łapek nad dociskiem. Sajrzyj też do środka, czy coś nie siedzi w środku. Może być założona odwrotnie tarcza sprzęgła, coś haczy w środku  itp. Różne przypadki się zdarzają.

Opublikowano

U mnie było tak ale tylko na wstecznym. Po rozebraniu sprzegła był spękaspę docisk sprzegla no i łapki nie równo ustawione mimo że wszystko wyglądało jakby nigdy rozbierane nie było 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, marian7k napisał:

Jak go przygotowałeś? Stół , kosa, uszczelnienia?

Ja też chyba wjadę swoim.

Stol i kosę dokupilem i będę montowal na dniach no wstrzymuje mnie ten jęczmień ozimy w którym nawychodzilo pszenicy, co do uszczelnień to mam zamiar coś popiankowac lub silikonem wcześniej odpinalem heder z gardziela to tam poszły wszystkie nowe uszczelnienia więc tutaj jest dobrze a właśnie ktoś pisał żeby zwrócić największa uwagę na uszczelnienie gardzieli i hederu 

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano

Panowie kolo pasiwe odrzutnika ma straszny luz na boki (bicie). Jest to kolo xe sprzeglem przeciazeniowym i nie wiem jak je rozebrac. Gdzies czytalem ze tam jest piasta, gdzie indziej ze jej niema. Badz co badz kolo nie chce zejsc

Opublikowano (edytowane)

panowie jak wyregulować ciśnienie na rozdzielacz w mercatorze ?czy nie jest to taka zaślepiona śruba na końcu rozdzielacza po odkręceniu jest tam  śruba na śrubokręt płaski  ?? szarpie mi na podnoszeniu hederu i motowideł ? rozdzielacz po regeneracji .

Edytowane przez 4porucznik01
Opublikowano (edytowane)

za szybko podnosi aż cały kombajn chodzi i podejrzewam że po regeneracji rozdzielacza  nie ustawili dobrze ciśnienia na dławniku  ? dlawnik mam tylko na orbitolu 

Edytowane przez 4porucznik01
Opublikowano

Wymieniłem tulejki na napędzie pompy, założyłem nowy uszczelniacz. Pompa na razie ustAwiona na instrukcję , pali na pierwszy gar tylko dotknąć , niskie obroty jak w zegarku a na wysokich już nie szczeka. W sumie dwa dni roboty ale warto.

Opublikowano

Mógłby ktoś wrzucic foto dzwigni do ustawiania wiatrów z 60tki lub 50tki?  Interesują mnie śrobki na ktorych ząbkach są bo chyba coś mi za bardzo wieje.. 

Opublikowano

Jak orientacyjnie oceniacie straty w rzepaku koszone merkatorem bez stołu z kosą boczną w porównaniu nowym prawie NH ze stołem. Kuzyn w ubiegłym roku kosił takim merkatorem 3,60 a po sąsiedzku tym właśnie NH 4,50 heder ze stołem (wydajność NH pół godziny ha). Jednakowo powschodziły samosiewy po obydwóch.

Zastanawiam się czy wynająć czy wjechać swoim Merkatorem.

Opublikowano

kilka lat temu kosiłem consulem ze stołem i kosą boczną to w porównaniu z dominatorem 118sl maxi który kosił wcześniej to straty w consulu były 2-3 razy mniejsze

Opublikowano

Czasami tak jest że nowszy kombajn niby lepiej mloci bo nowszy ale czy lepiej ustawiony... 

Panowie podpowiedzcie coś z tą dzwignią od wiatrów. ..na ktorym ząbku macie śrobki 

Opublikowano

Te nowe kombajny są dobre jak nowe , szybki zbiór ale lata lecą 5 sezonów i po kombajnie kupa złomu zostaje choć wizualnie  zewnątrz ładnie  wygląda , co nie rusz to serwis i 5 tyś za sam przyjazd a naprawy kosmos .

Opublikowano
jahooo napisał:

Wymieniłem tulejki na napędzie pompy, założyłem nowy uszczelniacz. Pompa na razie ustAwiona na instrukcję , pali na pierwszy gar tylko dotknąć , niskie obroty jak w zegarku a na wysokich już nie szczeka. W sumie dwa dni roboty ale warto.

Napisz dokładnie które tulejki i od czego tu zacząć najlepiej. Miałeś luz gora dol na kole już napedzajacym pompe?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bugi
      Witam
      Strzasznie ciężko w mojej trzydziestce chodzi sprzęgło, słyszałem że nie tylko u mnie, ale słyszałem też że da się coś z tym zrobić ale nie słyszałem co i właśnie dlatego chcę coś z tym zrobić da się? Jak tak to co?
    • Przez BenQ
      Witam.Kolejny problem z renatą.Pytanie czy dostane gdzieś docisk sprzęgła (nie wiem jak sie to poprawnie nazywa) cały komplet w sklepie kosztuje 2600zł.Może któryś z panów wymieniał. Z góry dziękuję za odpowiedź .Na dole zdjęcia o co chodzi
    • Przez Adek123rolnik
      Witam forumowicze, bardzo prosze o porade... mam wyciek w Reni-cieknie na laczeniu skrzyni I sprzegla (zalaczam zdjecie, oznaczone rozowa strzalka) myslalem ze poszedl uszczelniacz na walku sprzegla ale najciekawsze jest to ze nic nie kapie z "zawleczek" ktore sa zaraz pod sprzeglem... po popuszczeniu dekielka oznaczonego zielona strzalka wyciekal olej (zeszlo 20l I lecialo dalej) mysle ze tam oleju nie powinno byc bo nad tym dekielkiem jest dojscie do docisku sprzegla, jesli sie myle to mnie poprawcie... dodam ze cala akcja z wyciekiem na laczeniu skrzyni I sprzegla zaczela sie od wyniany oleju w skrzyni (starego bylo 35l wlalem swiezy 58l)

jutro wyjade w pole sprawdzic czy ze sprzeglem wszystko ok a puki co prosze o jakies porady...

Dlaczego cieknie olej (rozowa strzalka)?
      Co jest za dekielkiem (zielona strzalka)?
    • Przez byczek1999
      Witam
      mam pytanie mam na oku ciągnik ford 6610 i chciałbym poznac jakie są opinie o tym ciagniku 
      Jeszcze jest jedna sprawa otóż ma cos chyba ze sprzeglem poniewaz bierze raptownie przy samym końcu.czy duzo by wyniosla naprawa? I czy ciągnik by sie dobrze sprawowal w pracy z turem ?
      Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    • Przez antonio8
      Mam problem ze sprzeglem w lamborghini lampo. Jest to sprzeglo dwustopniowe i drugi stopien (wom) jest rozlaczany za pomoca dzwigni. I wlasnie problem jest ze sprzeglem od wom, a mianowicie nie mozna do konca wylaczyc walka za pomoca dzwigni(walek sie kreci po zaciagnieciu dzwigni i niby mozna zatrzymac reka ale bardzo trudno. Calkowite zatrzymanie wom nastepuje po wcisnieciu sprzegla jezdnego  ). Sprzeglo zostalo wymienione na nowe razem z dociskiem ale problem pojawial sie tez przed wymiana sprzegla. Regulowane bylo sprzeglo zgodnie z wytycznymi jak rowniez i linka od dzwigni sprzegla.
  • Dodaj nową pozycję...
v