Raptus902

Ceny trzody chlewnej 2017

Polecane posty

adamgaleon    7

podkarpackie okoliczna rzeźnia 5.40 brutto i to chyba nie mają świnek bo bez zapisów wzięli i chcieli by więcej jak bym tylko miał, podejrzewam że zbliżają się święta i pewnie nie będą mieli skąd kupić  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LukaszBRO    197

7zł netto poszły w poniedziałek i w środe przy mięsności 61% i trafiły w widełki wagowe większość na sokołowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kolo11    41

Sprzedane w sobotę 11 sztuk po 5.46zł z Vat średnia waga 122kg.

 

 

Witam! Sprzedawał ktoś do ubojni Andrzej Mejsner z Tarnówki? Jakieś opinie?

 

Ja sprzedaję cały czas trzodę chlewną do niego i problemu żadnego z wypłacalnością u niego nie ma, na wadze też nie oszukuje jak niektórzy.A powyżej 10 sztuk dokłada 10gr do każdego kg.
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    3056

tak dla informacji-masarnie kupuje poltusze z ubojni po 9 zl-takiej ceny to  ladnych lat nie bylo, surowy boczek 17 zl, zeberka 14 -cena zakupu w hurcie.

czyli uczciwa cena sprzedazy dla rolnika za wbc  w rzezni powinna wynosic ok.7,5 zl, czyli reszta idzie do posrednika i ubojni.

  

z wieloletniego doswiadczenia moge powiedzie ze branza "swinska" wchodzi w okres schylkowy, coraz mniejszy ruch w biznesie, coraz mniej ludzie je wieprzowine, kiedys ruch "na swieta" byl  przynajmniej 2 razy wiekszy niz normalnie , przygotowanie towaru szlo pelna para 3 tyg przed swietami[a potem ludzie narzekali ze stare] teraz wystarczy 1 tyg calodobowej produkcji, za kilkanascie lat kielbase to beda tylko stare dziadki jak ja jesc. B) takie czasy ze potezne kontrole weterynarii "przypadkowo " zbiegly sie z wybuchem afery z brazylijskim miesem, podobno[to informacja z drugich ust] cos znalezli.


buk, humor ,seks ,rokendrol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ozzborn   
Gość ozzborn

mowisz ze okres schyłkowy hmm...

w mojej okolicy znowu wszyscy przechodza albo mysla/chca przejsc na tucz kontraktowy, ciagle w okolicy budują sie nowe chlewnie, wszystko pod tucz kontraktowy i jak to sie ma to tego co mówisz ?

Edytowano przez ozzborn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

To że budują świadczy tylko o jednym nadchodzi trudny okres dla branży oj komornik będzie miał zajęcie przez najbliższe lata B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    3056

ozzy wiesz ile teraz jest swin w polsce a ile bylo z 15-20 lat temu ? nawet jesli doliczyc import to i tak spozycie jest o wiele mniejsze niz dawniej, a do tego nowoczesne technologie - algi morskie,soja, skrobia i najwazniejszy skladnik "miesa" woda sprawia ze surowca potrzeba coraz mniej, kiedys masarz ktory potrafil z 1kg szynki zrobic 2 kg  to byl mistrz, teraz to norma , rekordzisci dochodza do wyniku 2,2  :D , tansze mieso drobiowe tez stanowi wypelniacz  "wedlin" .

tucz kontraktowy juz chyba w calej europie stanowi podstawe produkcji-takie czasy, a czy komornik na tym zarobi -kto kupi wyposazony specjalistycznie budynek za ciezkie pieniadze-pewnie inny rolnik samobojca B) , fachowcy[i to tacy prawdziwi] prognozuja wzrost poglowia w ciagu kilku lat do nawet 20 mln sztuk-wiec moze zle nie bedzie, kto kiedys by przewidzial ze najwiekszym producentem trzody w europie zostanie hiszpania ?


buk, humor ,seks ,rokendrol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    15399

Jutro 4.2+vat, germańskie podwyżki nad Bug nie dotarły. Dobrze że się pozbył. Teraz zboże idzie bez łaski owies 60, pszenżyto 60, jęczmień 70 i po co na pośredników robić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ozzborn   
Gość ozzborn

ozzy wiesz ile teraz jest swin w polsce a ile bylo z 15-20 lat temu ? nawet jesli doliczyc import to i tak spozycie jest o wiele mniejsze niz dawniej, a do tego nowoczesne technologie - algi morskie,soja, skrobia i najwazniejszy skladnik "miesa" woda sprawia ze surowca potrzeba coraz mniej, kiedys masarz ktory potrafil z 1kg szynki zrobic 2 kg  to byl mistrz, teraz to norma , rekordzisci dochodza do wyniku 2,2  :D , tansze mieso drobiowe tez stanowi wypelniacz  "wedlin" .

tucz kontraktowy juz chyba w calej europie stanowi podstawe produkcji-takie czasy, a czy komornik na tym zarobi -kto kupi wyposazony specjalistycznie budynek za ciezkie pieniadze-pewnie inny rolnik samobojca B) , fachowcy[i to tacy prawdziwi] prognozuja wzrost poglowia w ciagu kilku lat do nawet 20 mln sztuk-wiec moze zle nie bedzie, kto kiedys by przewidzial ze najwiekszym producentem trzody w europie zostanie hiszpania ?

 

Polacy nadal bedą jesc wieprzowine i drób bo na nic innego jeszcze długo nie bedzie ich stac, jestesmy dziwnym krajem, jemy wieprzowine a produkujemy wołowine a jak unia poleci na pysk to zostaniemy z bykami po 3zł bo nie bedzie gdzie ich sprzedac, w latach 90-tych kiedy nie było popytu na wołowine krowa kosztowała 2 tuczniki ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Wystarczyłoby żeby Polacy jedli polską wieprzowinę , a nie padlinę z zachodu i wszystko wróciło by do normy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dawid727    153

7.10 za E Pini. 18 tysięcy dziennie bija i z tego co kierowcy mówili od dłuższego czasu nie było transportu zza granicy. Wszystkie tuczniki Pl. Choć prawdą jest że pewnie przewaga  tucznika z duńskiego warchlaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dabaz    98

Dziś pojechało 7 szt po 5,15 netto. Mój rekord życia :) Wielkopolska Rawicz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:
       
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj