Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak najłatwiej załatwić sprawę przychodów z produkcji mleka? Tzn.Tato ma umowę na odbiór z mleczarnią. Złożyłem wniosek MR, mam decyzję i przejąłem część krów. Oddzielny zbiornik i starać się o umowę z mleczarnią czy jakoś inaczej to u siebie rozwiązujecie? 

Opublikowano

Mam takie pytanie może ktoś pomoże.  Decyzja pozytywna natomiast koleżanka przejmuje inne działki niż zakładała. Zmieniam biznesplan , wpisuje nowe działki . 
Na jedna działkę nie były składane dopłaty. W roku wyjściowym czyli to zeszły rok mogę wpisać dowolna uprawę i będzie mi to zaliczone do so? Czy jeżeli nke była w dopłatach nie wezmą jej pod uwagę?

Opublikowano

Nie miałem podobnego przypadku ale myślałem kiedyś o takiej sytuacji. Nie ma obowiązku składania wniosku o dopłaty więc temat ciekawy. Rozporządzenie też tego nie reguluje.  Zapewne skończy się na oświadczeniu co rosło na danej działce. Warto napisać do ARiMR. 

Opublikowano

Z tym mlekiem to różnie bywa ale słyszałem, że tylko mleko dzielone jest na fakturach według udziału krów. Ważne żeby tylko własne stado było oddzielnie postawione od reszty

Opublikowano

U mnie sytuacja "taka se" mianowicie dalej nie ma odzewu ARiMR w sprawie zmian w biznesplanie. Ustawowy 1 miesiąc na decyzję minął 2 tyg temu. Dzwonię do agencji to odbiera tylko kancelaria, a pracowników prowadzących brak. Arimr czeka z wydaniem decyzji, ja czekam na decyzje a diler czeka z zamawianiem maszyn i na telefon ode mnie.

Opublikowano

Dziś dzwoniłem do arimr w sprawie działki która nie była zgłaszana do dopłat. Wpisuje się to co było na działce a oni ewentualnie mogą zrobić kontrole na miejscu

Opublikowano

czy można dokonać zmiany biznesplanu po zakupie maszyny ( kupiłem maszynę a teraz chce ją wrzucić w biznes plan zamiast innej) punkty się nie zmieniają fakturę mam z datą styczniową, nabór 2018

Opublikowano

ok dzięki

to dobrze bo wrzucę opryskiwacz który zakupiłem na modernizację a z modernizacji go wyrzucam i ponieważ był największą maszyną a uciekło mi kilka hektarów dzierżawy, zastąpie go rozrzutnikiem z młodego rolnika. doradca mówił że na młodym rolniku nie czepiają tak się gabarytów maszyn i nie trzymają się tak sztywno zasad doboru maszyn, prawda to?

Opublikowano

Wszystko zależy od prowadzącego. W MGR mi przeszedł rozrzutnik 12 ton, a prowadzący mówił że i 16 by pozwolił wziąć, a sąsiad przy podobnym (jak nie większym) stadzie bydła i jeszcze mając świnie musiał uzasadniać 8 tonowy rozrzutnik.

Opublikowano

dzięki a powiedz mi czy dzierżawa zarejestrowana w starostwie liczy się tak jak dzierżawa z datą pewną? co do opryskiwacza to gdy składałem młodego rolnika miałem go w biznesplanie później wrzuciłem go w modernizację żeby załapać punktów, teraz jestem zmuszony z powrotem go wrzucić w młodego rolnika

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.03.2020 o 16:30, masa24 napisał:

Mam takie pytanie może ktoś pomoże.  Decyzja pozytywna natomiast koleżanka przejmuje inne działki niż zakładała. Zmieniam biznesplan , wpisuje nowe działki . 
Na jedna działkę nie były składane dopłaty. W roku wyjściowym czyli to zeszły rok mogę wpisać dowolna uprawę i będzie mi to zaliczone do so? Czy jeżeli nke była w dopłatach nie wezmą jej pod uwagę?

Niestety przy zmianie tylko działki zgłoszone do dopłat i koniecznie z rozpisaną uprawą na działce rolnej; Nie ma inne możliwości ARiMR jak kontrola administracyjna na podstawie deklaracji z dopłat; kontrola uprawy metodą inspekcji terenowej z oczywistych przyczyn odpada; nie ma możliwości wytypowania tej zmienionej działki i po co tam jechać na wiosnę następnego sezonu wegetacyjnego, szukać resztek upraw z poprzedniego sezonu? Nadto, w przypadku zmiany działki i innego właściciela trzeba załatwić pisemną zgodę na załączniku (O-1/325 - Oświadczenie osoby przekazującej gospodarstwo o wyrażeniu zgody na przeprowadzenie kontroli przez Agencję). 

(edit) nie dokończyłem; przy takich zmianach jak ma inny właściciel podpisać to oświadczenie to się zaczynają schody; bo ktoś nie chce, jest za granicą, jest kilku właścicieli w KW; warto to zawczasu sprawdzić - tak z praktyki

11 godzin temu, Farmfun napisał:

Czy wiadomo jak to jest z tym zakupem ziemi od rodziców? Bo niby możliwość jest ale nikt nic nie wie, nawet w agencji 

Przepisy rozporządzenia nie wykluczają dokonywania zakupów od wstępnych lub zstępnych wnioskodawcy. Zatem nie ma przeciwwskazań, aby grunty zostały zakupione od rodziców; Temat przetestowany w praktyce na "młodym rolniku"; Trzeba mieć na uwadze, że przed wypłatą pierwszej raty trzeba przejąć (między innymi kupić od rodziców) zadeklarowane w biznes planie użytki rolne; potwierdzić przy akcie notarialnym u notariusza, że syn/córka zapłacił za całość gruntów gotówką .... hmm..; cena za grunty oczywiście max co podaje GUS a nie z sufitu:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/srednie-ceny-gruntow-wg-gus.html

Trzeba przedeptać wcześniej ścieżkę także w KOWR odnośnie zgody na nabycie gruntów; 

Edytowane przez EuroPlan
Opublikowano

@EuroPlan W moim przypadku sytuacja wygląda tak że do MR podałem powierzchnię 8,6ha a pieniądze miały pójść na zakup ciągnika z przyczyn finansowych nie dopnę budżetu i chcę zmienić wniosek na zakup ziemi od rodziców 2,2ha za około 65tys, cena wg gus za ha to około 30tys mimo że faktycznie ceny w okolicy za zimie są niższe a pozostałe pieniądze przeznaczyć na maszyny, czyli wg tego co mówisz muszę przepisujące ziemię muszę zrobić przelew rodzicom na te 2,2ha i dopiero wtedy wystąpić o pierwszą ratę ? Chce "kupić" tylko te 2,2ha gdyż bez nich będę się łapał na średnią powierzchnię UR w świętokrzyskim czyli te 5,67ha a tak wychodzi z działek że tylko ta mi pasuje i z tych pozostałych łapię się na te 13tys euro SO. Ogólnie plan był taki że chciałem zmienić wniosek i kupić od rodziców 5ha po 30tys, ale ktoś mnie przestraszył że muszę zrobić przelew na 150tys , których defacto nie mam na koncie , więc urząd skarbowy może się dowalić skąd wziąłem takie pieniądze w wieku 24lat. Jak ta sytuacja wygląda wg ciebie ?  

Opublikowano (edytowane)

Zgoda KOWR nie jest wymagana z uwagi na to, że transakcja wewnątrz rodziny.

Fizycznie pieniądze muszą pójść z konta na konto. Można ziemię kupić po otrzymaniu 1 raty, więc 30 tysięcy z własnej kieszeni trzeba byłoby wyłożyć, a nie 150.

Edytowane przez Maksu
Opublikowano

Ja składałem 28 lutego i czekam narazie. Ciekawe czy jeszcze pieniądze nie zostaną cofnięte na walkę z tym nieszczęsnym wirusem.

Opublikowano

Jak myślicie mogą w tym roku przesunąć termin składania wniosków ze względu na sytuacje która aktualnie się dzieje? U mnie np marna szansa jak narazie na wystartowanie w terminie ponieważ sądy zawiesiły sprawy z powodu epidemii

Opublikowano
3 godziny temu, adam131 napisał:

Ja wniosek złożyłem początek lutego i 1 rata w połowie marca.

Ja decyzje miałem 28 stycznia ale robiłem zmianę w bp i nie wiedziałem że można było już składać i dopiero 29 lutego chyba wysłałem..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v