Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, lexiflexi napisał:

Ja dowiadywałem się u takiego , co wypelnia wnioski na prow, to mówił, że nie trzeba całości gospodarstwa przepisywać, częsć mogą mieć rodzice, a czesc młody rolnik

A jak jest z punktami za wykształcenie ? Za świadectwo szkolne z egzaminami jest wiecej pkt niż za same egzaminy, czy świadectwo szkolne wgl się nie wlicza do tego? W tym roku kończę edukację, w kwietniu dostanę swiadectwo, to będę składał w pierwszym terminie

Nikt nie mówi że trzeba w całości przepisać,trzeba tyle żeby spełnić warunki z powierzchnią własnego gospodarstwa.Przepisanie w całości ma tę zaletę,że daje 3 punkty.

Opublikowano

Dalej cisza z decyzją w sprawie zmiany maszyn w biznesplanie ;/. 18 marca minął miesiąc. Diler czeka, nie wiem czy zamawiać maszyny czy nie :(. Wyjdzie tak że prędzej dostanę hajs na konto niż tę decyzję :D

Opublikowano (edytowane)

Oddział Łódź - 6 marca złożony wniosek o 1 ratę MR, 16 marca telefon w sprawię poprawek we wniosku i wczoraj wniosek zlecony do płatności więc coś tam działają. Powiedziano mi, że w ciągu 30 dni pieniądze będą na koncie. ;) 

Edytowane przez thebestacc
Opublikowano

O to szybko się uwineli.  Ja składałem 28 lutego i narazie cisza. 

Opublikowano (edytowane)

Ja wysłałem pocztą 4 lutego i też cicho,ale luzik dają darmo to się poczeka.

Zaglądam dziś na konto (27 marca) a tam przelew 1 raty z 19 marca,no i nie ma co narzekać 🙂

Edytowane przez adam131
dodano nowe info
  • Like 2
Opublikowano
20 godzin temu, adam131 napisał:

Ja wysłałem pocztą 4 lutego i też cicho,ale luzik dają darmo to się poczeka.

Zaglądam dziś na konto (27 marca) a tam przelew 1 raty z 19 marca,no i nie ma co narzekać 🙂

Jakie województwo? 

Opublikowano
Dnia 26.03.2020 o 10:24, thebestacc napisał:

Oddział Łódź - 6 marca złożony wniosek o 1 ratę MR, 16 marca telefon w sprawię poprawek we wniosku i wczoraj wniosek zlecony do płatności więc coś tam działają. Powiedziano mi, że w ciągu 30 dni pieniądze będą na koncie. ;) 

Czego dotyczyła poprawka i jakie dokumenty składałeś razem z wnioskiem o wypłatę 1 raty?

Opublikowano

freetaxi

wczoraj w agrobiznesie mówili o zawieszeniu kontroli ARiMR na miejscu , czy w przypadku gdy złożyłem wniosek o 2 ratę to nie będę  miał kontroli na miejscu wogle czy może ona być przełożona  i jakie dokumenty wymagają przy kontroli ?

Opublikowano
12 godzin temu, rolas360 napisał:

Czego dotyczyła poprawka i jakie dokumenty składałeś razem z wnioskiem o wypłatę 1 raty?

Osoba która zajmuje się moim wnioskiem zapomniała o numerze konta bankowego i musiałem napisać oświadczenie. Kopie aktu notarialnego i musiałem potwierdzić oryginałem, chyba tylko to.

Opublikowano

Czy siewnik nabudowany na talerzówce z redlicami talerzowymi można podpiąć pod siew bezorkowy?

Oraz czy zwykły opryskiwacz polowy bez rekawa powietrznego ale z komputerem sterującym tez daje punkty?

Opublikowano
14 godzin temu, Łukaszek napisał:

freetaxi

wczoraj w agrobiznesie mówili o zawieszeniu kontroli ARiMR na miejscu , czy w przypadku gdy złożyłem wniosek o 2 ratę to nie będę  miał kontroli na miejscu wogle czy może ona być przełożona  i jakie dokumenty wymagają przy kontroli ?

Jedyna metoda kontroli upraw to administracyjna, jeżeli masz rozpisane uprawy na działkach w dopłatach; czyli porównanie twojej deklaracji z wniosku o płatność z wnioskiem o dopłaty; ARiMR będzie działać w stanie wyższej konieczności, więc uwierzy Ci na słowo, bynajmniej na razie. Jak będzie spokojniej z pandemią to Cię wytupują do kontroli później. Jeżeli kontrola np. zakupionego sprzętu to lepiej do wniosku o płatność dołączyć zdjęcia samego sprzętu oraz tabliczek znamionowych + dodatkowe dokumenty jak masz (protokołu odbioru maszyn; homologacje; deklaracje zgodności). Generalnie to może przyśpieszyć płatność bo na czasie Ci zapewne zależy. 

Opublikowano
10 godzin temu, EuroPlan napisał:

Jedyna metoda kontroli upraw to administracyjna, jeżeli masz rozpisane uprawy na działkach w dopłatach; czyli porównanie twojej deklaracji z wniosku o płatność z wnioskiem o dopłaty; ARiMR będzie działać w stanie wyższej konieczności, więc uwierzy Ci na słowo, bynajmniej na razie. Jak będzie spokojniej z pandemią to Cię wytupują do kontroli później. Jeżeli kontrola np. zakupionego sprzętu to lepiej do wniosku o płatność dołączyć zdjęcia samego sprzętu oraz tabliczek znamionowych + dodatkowe dokumenty jak masz (protokołu odbioru maszyn; homologacje; deklaracje zgodności). Generalnie to może przyśpieszyć płatność bo na czasie Ci zapewne zależy. 

z  biznesplanu to zakup pola  i za 12 tys( paliwo i  śor oraz naowzy )

Opublikowano

Witam ja natomiast z pytaniem co do uproszczonej rachunkowości. Mianowicie wniosek złożyłem w 2017 roku lecz umowę podpisana i pieniążki na koncie były w 2018. Rachunkowość prowadzę dopiero od 2018 roku. Zrobiłem dobrze czy powinienem prowadzić ja od 2017 roku? Kolejne pytanie dotyczy zwiększenia produktywności gospodarstwa. Zwiększyłem je już w roku 2019, i pytanie brzmi czy wystarczy utrzymać to zwiększenie w 2020 i 2021 roku czy muszę do 2022 roku do końca młodego rolnika? No i jeśli umowa była podpisana w kwietniu 2018 roku to młody rolnik kończy się w w kwietniu 2023 roku?

Opublikowano

Rachunkowość trzeba prowadzić  od daty dostarczenia decyzji (takie mam info z decyzji z 2018r.).

Zwiększenie wartości ekonomicznej gospodarstwa należy utrzymać do końca programu czyli do 5 roku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v