Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kamil960210 napisał:

Złożyłem wniosek o płatność 1 raty i zadzwoniła Pani z ARIMR że w ORD zamiast faktury kupna dali sprzedaży... Mówiła że za kilka dni zrobi zlecenie płatności. Długo jeszcze trzeba czekać do kasy? Mnie już te błędy ODR wykańczają...

Na rozpatrzenie wniosku o płatność maja 3 miesiące plus jeszcze miesiąc na płatność.

Opublikowano
Dnia 7.03.2020 o 08:52, Łukaszek napisał:

a nie chciałeś 200km ?

15 ha mam swoich, dzierzawy mam na 5 lat tylko i nie chcieli dać na 10lat, więc nie mogły być w biznesplanie ujęte i do tego parę ha tylko na gębę, więc nie pisz zaraz czy nie chce wiecej koni. wszystkiego mam prawie 30ha, a pytał o moc do ha więc podałem tylko jak to wyglądało w moim przypadku 

Opublikowano
38 minut temu, Bolek96 napisał:

15 ha mam swoich, dzierzawy mam na 5 lat tylko i nie chcieli dać na 10lat, więc nie mogły być w biznesplanie ujęte i do tego parę ha tylko na gębę, więc nie pisz zaraz czy nie chce wiecej koni. wszystkiego mam prawie 30ha, a pytał o moc do ha więc podałem tylko jak to wyglądało w moim przypadku 

Zależy na kogo trafisz ale powinno przejść te 120 km w młodym rolniku tak aż nie patrzą na tabelki 

Opublikowano

Witam.

Czy to normalne że jeszcze nie ma decyzji, dożo osób jeszcze oczekuje???
W lutym dostałem pismo że decyzja przesunięta do 27 lutego, termin ten minął a decyzji dalej nie ma.

Opublikowano
Dnia 9.03.2020 o 09:24, Bolek96 napisał:

Dziwi mnie trochę że większość bierze ciągniki na MR czy rodzice końmi obrabiali dotychczas te pola?

Opublikowano

To pewnie rozpatrywanie wniosków o 1 ratę przesunie się w czasie. 🤔

Opublikowano (edytowane)

MR 2020 już można składać? trochę zacofany jestem, wyskoczyła mi dzisiaj jakaś nowa reklama Case IH, https://www.caseih.com/emea/pl-pl/News/Pages/11-03-2020-Mlody-Rolnik-2020.aspx ,,Ruszył nabór wniąsków do programu" z tego co wiem miało być w maju. I Czy orientuje się ktoś jak to wygląda z wykształceniem? Doradca mówił mi że mogę uzupełnić, w tym roku kończę technikum i mam zamiar iść do jakiejś szkółki rolnej był ktoś w podobnej sytuacji? pozdrawiam :)

Edytowane przez Wrider6020Premium
Opublikowano

Z powodu koronawirusa, bo nie wiadomo czy nie pozamykają urzędów.

Opublikowano

Zadeklarowałem do biznesplanu działki dzierżawione. Na dniach o ile mnie wpuszczą do gminy to spróbuję podpisać umowę dzierżawy.

1) Czy faktycznie muszę wykazywać te działki w innych urzędach. KRUS będzie wiedział z innego źródła, że mam tą ziemię w dzierżawę?

2) Czy jeśli rolnik wydzierżawi mi całość gospodarstwa na umowę, a chce pozostać na KRUS (nie ma możliwości jako domownik) to mogę tego nie zgłaszać w KRUS?

3) Czy mogę mieć działki w dopłatach, a ktoś inny za nie rozlicza się z KRUS?

4) Mam możliwość dzierżawy ustnej, którą bym zgłosił do dopłat czy to nie będzie kolidować. Z tego też będzie później naliczana wielkość?

5) Jak wygląda kwestia podatku i akcyzy. To jest wszystko do dogadania z wydzierżawiającym i tylko zgłosić w gminie kto opłaca podatek i składa na akcyzę?

Opublikowano

Zmiany możesz spokojnie robić przez cały okres trwania biznesplanu,byle się w terminach z 2 ratą wyrobić.

Robiąc zmianę musisz zmienić w biznesplanie to co chcesz, nagrywasz na płytę,robisz wydruk biznesplanu i do tego pismo do dyrektora oddziału gdzie trzeba napisać co zmieniasz i uzasadnić.Składasz i czekasz na akceptacje.

Opublikowano

Witam, 20 grudnia poszły papiery do agencji o wypłate 1 raty, dziś czyli 2 dni przed upływem 3 miesięcy pismo ze termin zostaje przesunięty o do 17.czerwca. Powód to skomplikowany charakter weryfikowanych dokumentów, to co za te 3 miesiące znów mogą coś takiego przysłać? Po co te faktury proforma jak to wszystko będzie nieważne za taki okres czasu. Kiedy teraz mogę spodziewać się w końcu decyzji o wypłate 1 raty i pieniędzy na koncie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v