Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

Mam pytanie. Chciałbym skorzystać z premi dla młodego rolnika po 2020 roku, moje pytanie brzmi czy jest to możliwe jeśli kupię od rodziców ziemie 10 hektarów i złoże wniosek , jeśli oni skorzystali w 2013 roku bodajże z tej premi. W rozporządzeniu jest zapis , ze nie obejmuje gruntów rolnych na ktore został zlożony juz wniosek w poprzednich latach. Tylko czy tu chodzi o przekazanie gospodarstwa czy zakup ziemi ? Mógłby ktoś mi jakoś wyjaśnić 😉

• Like 4
Opublikowano

Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu pomocy , jeśli nie masz ubezpieczenia w krus masz 9 miesiecy na zrobienie tego. Ale jeśli masz ubezpieczenie w krus no to chyba temat jasny. 

Opublikowano
6 godzin temu, RadosawAgatowski napisał:

Dolnośląskie dzisiaj przyszły poprawki, parę podpisów i kilka szczegółów 

Normalnym listem czy polecony? Bo nie wiem czy jechać orać czy siedzieć w domu i czekać na list :D

Opublikowano
1 godzinę temu, azzadek napisał:

Normalnym listem czy polecony? Bo nie wiem czy jechać orać czy siedzieć w domu i czekać na list :D

Polecony oczywiście ;) Tak wolno to szło, że myślałem, że gołębiem wysłali, bo wszyscy dookoła już coś dostawali a na dolnym śląsku cisza :D 

Opublikowano
18 godzin temu, RadosawAgatowski napisał:

Polecony oczywiście ;) Tak wolno to szło, że myślałem, że gołębiem wysłali, bo wszyscy dookoła już coś dostawali a na dolnym śląsku cisza :D 

Jak dzwoniłem do Arimr Wroc. to powiedzieli mi tam, że zaczną rozsyłać decyzje/poprawki w okolicach 22.11, ale na rozpatrzenie i tak mają 210 dni od ostatniego dnia naboru.

U mnie dalej cisza.

Opublikowano
16 godzin temu, robert2329 napisał:

Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Jeśli złożyłem już papiery na pierwszą ratę to przyjdzie jeszcze jakaś decyzja znaczy pismo czy już tylko czekać na przelew? 

Z naboru 2019?

Opublikowano
robert2329 napisał:

Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Jeśli złożyłem już papiery na pierwszą ratę to przyjdzie jeszcze jakaś decyzja znaczy pismo czy już tylko czekać na przelew? 

ja od zlozenia wniosku o 1 rate czekalem 5 msc na kase. po drodze jeszcze byla poprawka...

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Przelew miałem 11 sierpnia 2016 a 10 sierpnia 2019 wysłałem wniosek o 2 ratę.

Ale kolega wyliczył dzień i była by kara 

Ja po wielkich przebojach rozliczyłem się ostatecznie chyba było to w styczniu teraz czekam na 90 dni przed 5 rokiem i spokój z tym dziadostwem 

tylko ja dostałem dosłownie miesiąc wcześniej pierwszą ratę 

Opublikowano

Było pismo przypominające miesiąc przed terminem ostatecznym że czas się kończy, a jeśli noga się powinie to można prosić o przedłużenie terminu o 30 dni jeśli dobrze pamiętam. Najważniejsze że nikt nie znalazł problemu ;)

Opublikowano
2 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Było pismo przypominające miesiąc przed terminem ostatecznym że czas się kończy, a jeśli noga się powinie to można prosić o przedłużenie terminu o 30 dni jeśli dobrze pamiętam. Najważniejsze że nikt nie znalazł problemu ;)

To  tyle dobrze bo u mnie był taki cyrk że mogło z roboty wylecieć przez to 6 osób ale nie będę tego publicznie pisał  bo teraz mi nie wypada bo  w końcu teraz  jemy z tej samej miski .

Opublikowano

łódzkie juz 2 poprawki przez telefon mozliwe ze w tym roku podpisanie umowy.W związku z tym mam pytanie po podpisaniu umowy aneksowac maszyny zeby inne wziasc czy na jakiej zasadzie to wyglada? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v