Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli średnia wielkość gospodarstwa w warmińsko-mazurskim na 17 września 2019 wynosi 23,25 ha a średnia krajowa 10,95 ha to ile trzeba posiadać ziemi na własność żeby wejść w MR, 70% z 23,25 ha czyli 16,275 ha czy 70% z 10,95 ha czyli 7,665 ha?

Opublikowano
3 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Żeby otrzymać MR musisz mieć 70% średniej krajowej, ale będziesz musiał zwiększyć gospodarstwo (jeśli dobrze pamiętam to do średniej wojewódzkiej).

W ciągu 3 lat od wejścia do MR czy w ciągu 5?

Opublikowano (edytowane)

Musisz mieć 70% własności, średniej krajowej.

7 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Żeby otrzymać MR musisz mieć 70% średniej krajowej, ale będziesz musiał zwiększyć gospodarstwo (jeśli dobrze pamiętam to do średniej wojewódzkiej).

Pierwsze słyszę, żeby trzeba było zwiększać powierzchnię. Na pewno trzeba w roku wejściowym  mieć przynajmniej 13 tys euro  wielkości ekonomicznej gospodarstwa i zwiększyć o  20 %  w okresie wyjściowym.

Edytowane przez kros
Opublikowano
1 godzinę temu, kros napisał:

Musisz mieć 70% własności, średniej krajowej.

Pierwsze słyszę, żeby trzeba było zwiększać powierzchnię. Na pewno trzeba w roku wejściowym  mieć przynajmniej 13 tys euro  wielkości ekonomicznej gospodarstwa i zwiększyć o  20 %  w okresie wyjściowym.

Musisz zwiększyć do średniej wojewódzkiej jeśli jest niższa niż krajowa, bądź do średniej krajowej. Może być dzierżawa, ale musisz.

Opublikowano
6 minut temu, dzikidaniel napisał:

Musisz zwiększyć do średniej wojewódzkiej jeśli jest niższa niż krajowa, bądź do średniej krajowej. Może być dzierżawa, ale musisz.

Biorąc po uwagę warmińsko-mazurskie gdzie średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego to 23,25 ha to żeby wejść do MR potrzebuje tylko 70% na własność ze średniej krajowej czyli z 10,95 ha.Reszta to mogą być dzierżawy.Do tego wielkość ekonomiczna na wejściu musi być 13000 euro i następnie na wyjściu musi być zwiększona o 20%?

Opublikowano (edytowane)

To się zgodzę, że  w przypadku kolegi kopiko  musi posiadać gospodarstwo o powierzchni średniej krajowej (przynajmniej70% własności lub dzierżawa z własności skarbu państwa i pozostałe 30% może być dzierżawą długoterminową) i to niestety już na starcie.

Według mojej wiedzy tak jak napisałeś kolego kopiko .

Edytowane przez kros
Opublikowano

witam jestem z naboru 2017 i we wrześniu napisałem o 2 rate, a pytanie brzmi miałem wysokobiałkowe w planie i sialem juz w 2018 i 2019, i czy teraz k kolejnych latach muszę siać do tych 5 lat ? bo w poznaniu powiedzieli ze interesuje ich rok w ktorym skladam o 2 rate reszta ich nie interesuje i nie muszę siać, jest to możliwe bo mnie zaskoczyli taka odpowiedzią ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v