Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, kris148a napisał:

Ale mi tak napisali, a ktoś tu gadał że jak decyzja o wypłacie to jeszcze miesiąc na przelew

znajdź ten post i napisz mu  że jest de...lem nigdy agencja nie wysyła decyzji oprócz tej o przyznaniu premii

Opublikowano
25 minut temu, kris148a napisał:

Nie no to by było super czyli teraz co mi przedłużyli na te 3 miesiące to w tym czasie powinna być kasa na koncie? Pewno bliżej 17 czerwca

Ja miałem tak że takie pismo przyszło 3 miesiące a kasa była po tyg od tego pisma więc ciul ich wie zadzwoń do swojej prowadzącej 

Opublikowano
Kolego prowadząca to kto? Raz dzwoniła babka o poprawki, miałem jej numer, potem dzwoniłem do niej jak już dostałem pozytywną decyzję a ona mi że ją przenieśli i już tym się nie zajmuję i teraz nawet nie wiem do kogo dzwonić :(

A dzwoniłem do nie bo chciałem wiedzieć ile punktów

Opublikowano

Na tym papierku z trudnym charakterem sprawy masz imię nazwisko kto sporządził zadzwoń do ARiMR i poproś by cię z tą osobą połączyli 

Opublikowano

Niestety jest tylko na końcu pieczątek i podpis zastępcy dyrektora oddziału regionalnego. Czyli nie ma z kim gadać, a chodźby nawet dodzwonil się i podał numer sprawy rodzinne o co pytać? Czemu przysłali odroczenie?

Opublikowano

Witam
Mam pytanie dot. fakturowania na zakup środków trwałych na program MR. Wiadomo że maszyna rolnicza musi być fabrycznie nowa a płatność przelewem. Jak to wygląda w przypadku usług, a wykonawca chce zaliczki?
Dotyczy m.in Urządzenia do pozyskiwania energii z odnawialnych źródeł energii na potrzeby prowadzonej działalności rolniczej: pompy ciepła - nie dotyczy budynków inwentarskich

Zaliczka w formie Fv zaliczkowej + Fv końcowa. Wszystko na przelew. Na potrzeby tylko gospodarstwa to podatek 23%. Rachunek zawiera ogólnie dostarczenie materiału + montaż. Czy wykonawca jest zobowiązany wymienić każdy szczegół do do śrubki czy ogólnie elementy składowe? Pierwsza Fv zaliczkowa jest na kwote poniżej 15tyś brutto. Jak to wygląda z podzieloną płatnością?

Opublikowano

Czy jeśli mam w bp zakup tylko środków trwałych- kilku maszyn to czy dokumentem potwierdzającym rozpoczęcie realizacji biznes planu może być zwykła umowa wstępna na JEDNĄ z tych maszyn BEZ ZALICZKI? Bo ktoś tam wcześniej pisał o jakiś fv zaliczkowych itd, ja na chwilę obecna jestem pewien zakupu tylko jednej z tych maszyn i chcę po prostu popchnąć wniosek do przodu i w czasie czekania na przelew zrobić jakieś ewentualne zmiany do biznesplanu.

Opublikowano

gość co mi prowadzi wniosek mówił że czasami jeżdżą po domach więc wolę się upewnić jak to jest u innych 

tylko się zastanawiam  co kontrolują  skoro wszystkie dokumenty co chcą mogę im wysłać bez ruszania d*py z urzędu i roznoszenia koronowirusa  ☺️( w sumie nie chciałbym się tym drugi raz zarazić ) ☺️

Opublikowano

A jak wprowadzałem zmiany w biznesplanie, to agencja wysyła jeszcze raz decyzje czy coś że zatwierdzają te zmiany? 18 lutego złożyłem, minął miesiąc i cisza.

Opublikowano
16 godzin temu, matek89121 napisał:

wysyłają decyzję z pozwoleniem bądź odmową pozwolenia na zmianę założeń biznesplanu 

teoretycznie mają na odpowiedz 30 dni 

w 2019r umnie trwało to jakieś dobre ~90dni. Mimo wyprzedzenia przyszło po terminie 3letnim

Ponawiam pytanie:
Fv zaliczkowa + Fv końcowa na usługę:  Urządzenia do pozyskiwania energii z odnawialnych źródeł energii na potrzeby prowadzonej działalności rolniczej: pompy ciepła - nie dotyczy budynków inwentarskich

Czy wykonawca jest zobowiązany wymienić każdy szczegół do do śrubki czy ogólnie elementy składowe? Pierwsza Fv zaliczkowa jest na kwote poniżej 15tyś brutto. Jak to wygląda z podzieloną płatnością?

Opublikowano
11 godzin temu, freetaxi napisał:

Miałeś przy tej inwestycji kosztorys inwestorski?

nie. Nie jest to budowa wiec ze starostwa powiatowego nic nie potrzebowałem.

Opublikowano

Ja dowiadywałem się u takiego , co wypelnia wnioski na prow, to mówił, że nie trzeba całości gospodarstwa przepisywać, częsć mogą mieć rodzice, a czesc młody rolnik

A jak jest z punktami za wykształcenie ? Za świadectwo szkolne z egzaminami jest wiecej pkt niż za same egzaminy, czy świadectwo szkolne wgl się nie wlicza do tego? W tym roku kończę edukację, w kwietniu dostanę swiadectwo, to będę składał w pierwszym terminie

Opublikowano

za r.03 jest chyba 3 pkt, a jak to jest np w moim przypadku jak ma r.03 i r.06? Mogę liczyc na więcej pkt ? Jest 150 tyś, 120 dostajesz na początek, 30 jak wypełnisz biznesplan

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v