Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kris148a napisał:

U nas w okolicy wszyscy raczej samowystarczalni,

Po coCi gospodarstwo inwestować setki tysięcy w sprzęt które nie pozwala by osiągnąć dochód by wyżywić 5 osób 😎

Opublikowano
Dnia 4.11.2021 o 19:19, dzikidaniel napisał:

A masz 12 miesięcy ubezpieczenia w KRUS od wypłaty 1 raty? Musisz minimum 12 miesięcy poczekać, osiągnąć wszystkie wzrosty i wypełnić cele BP i dopiero wtedy możesz o drugą ratę składać.

Rozumiem, dzieki za info. Czyli muszę jeszcze troszke poczekać 

Opublikowano

Czy fakt zmniejszenia się powierzchni jednej z działek w wyniku wywłaszczenia przez gminę powoduje jakieś konsekwencje? Wzrost ESU będzie zachowany jak i nie będzie spadku powierzchni gospodarstwa bo powiększyłem je innymi działkami w stosunku do roku wyjściowego

Opublikowano
Dnia 14.11.2021 o 07:35, mateeuszl napisał:

Czy już coś wiadomo o Mlody rolnik 2021 ? 
dostal już ktoś decyzje pieniądze ? 
pozdrawiam 

Powiem tak. Ja jestem z naboru z 2017 roku. Decyzję dostałem w grudniu 2017 po świętach a pierwszą ratę w lipcu 2018. Także radzę uzbroić się w cierpliwość.

Opublikowano
12 godzin temu, zenmaniek napisał:

Miałeś jakąś kontrol?

Jak narazie to 3. Jedna jeszcze przed otrzymaniem decyzji we wrześniu 2017(papiery skladane były w maju). Druga w 2018 roku juz nie pamiętam miesiąca ale przed otrzymaniem pierwszej raty. Chcieli zobaczyć maszyny które kupiłem.😂 Powiedziałem wtedy żeby najpierw przelali kasę bo teraz to mogę pokazać jedynie zdjęcia z ofert. W 2019 miałem kontrolę z inspekcji weterynaryjnej i do tej pory narazie spokój.

Opublikowano

Ja jak składałem w ubiegłym roku wniosek o 2 ratę to myślałem że mnie szlag trafi. Wiadomo pandemia wszystko wysyłane pocztą. Facet co rozpatrywał wniosek okazał się nowym pracownikiem który dopiero się uczył, wymyślał różne farmamzony a to że brakuje 2 faktur po wysłaniu okazało się że jednak nie trzeba. Potem że wniosek powinien być inaczej wypełniony. Potem jednak że ta pierwsza wersja jest dobra. Normalnie masakra. Mój doradca aż z nim rozmawiał bo w ciągu tylu lat pracy w doradztwie rolniczym jeszcze nie spotkał tak tępego pracownika agencji. Nie wspomnę ile wydałem na listy. Przynajmiej poczta polska miała co robić.

Opublikowano

Ja wysłałem wniosek b7o 2 ratę w lipcu, koniec października przyszlo pismo z poprawkami, wysłałem poprawki to teraz przyszlo pismo ze rozpatrzenie mojej sprawa zostaje odroczone do 30 stycznia 2022 z powodu trudnego charakteru sprawy. I tak pewno teraz będą przesuwać. Drugi raz bym nie startował w tym programie. Nawet myślałem żeby oddać im te 80 tyś i mieć spokój a tak jeszcze 4 lata uwiązany, hodować trzeba a zysku nie widać a będzie jeszcze gorzej.

Opublikowano

Witaj w klubie. Tyle że ja już mam chyba 2 lata do przemęczenia się z hodowlą. Chociaż z drugiej strony bez zwierząt nie miałbym gnoju i gnojówki które przy dzisiejszych cenach nawozów są bezcenne.

Opublikowano
  •  
  •  
  •  
  • 0 0

Witam otrzymalem decyzje w sprawie programu 'Młody Rolnik" wniosek składałem w 2020 roku dnia 09.12.2021otrzymałem odpowiedż o przyznaniu premi moje pytanie czy maszyny które są w biznesplanie np, Przyczepa 5t musi być kupiona z tej samej składnicy co brałem ofertę czy morze być z innej ino żeby się paramerty zgadzały chodzi również o cenę na innej  składnicy jest ta sama przyczepa prawie o 3 tyś tańsza ,2 sprawa jakie sa potrzebne dokumenty do wniosku o wypłatę 1 raty czy muszę wziąć  przed wstepną umowę kupna na jakąś z maszyn z biznesplanu, 3 sprawa ewidencja przychodów i rozchodów  czy mogę tam np wpisać opłate wody ,prądu , KRUS  jak wpisać ziemniaki sprzedane na targu jak ino dostanie się bilet na wjazd na plac czy ogórków wystarczy tylko faktura na koniec sezonu ??? Proszę o  konkretne odpowiedżi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v