Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już nie o to chodzi, ludzie poprostu widząc jakiś dokument czy budynek urzędu dostają paraliżu, a czasami wystarczy tylko podać swoje dane i kilka isków postawić.

Wielkość masz podnieść w roku docelowym i utrzymać.

Opublikowano (edytowane)

Wniosek napisany na grunty orne. Na razie jescze nie udało się kupić. Kupuję teraz maszynę nie ujętą w biznesplanie. Jakby nie udało mi se znaleźć gruntów to będę mógł to maszyne wrzucić do wniosku? Czy najpierw muszę zrobić zmianę? Pozniej można złożyć ale jest prawdopodobieństwo, że wzgledem wielkości gospodarstwa mogą nie zaakceptować maszyny? Tylko o to chodzi czy jeżeli kupie maszynę przed złożeniem o zmianę to już na 100% jest odrzucona?

Edytowane przez gabrysiek
Opublikowano

Jeśli  do mnie jest to kierowane to niestety dla mnie jest sprawa jasna. Ale osoba prowadząca wniosek ma swoje zdanie także jak z tym walczyć. Praktyka z teorią to co innego, a prowadzenie gospodarstwa to stałe dostosowywanie się do sytuacji a nie do tego co sobie zaplanuje.

Opublikowano
1 godzinę temu, gabrysiek napisał:

Wniosek napisany na grunty orne. Na razie jescze nie udało się kupić. Kupuję teraz maszynę nie ujętą w biznesplanie. Jakby nie udało mi se znaleźć gruntów to będę mógł to maszyne wrzucić do wniosku? Czy najpierw muszę zrobić zmianę? Pozniej można złożyć ale jest prawdopodobieństwo, że wzgledem wielkości gospodarstwa mogą nie zaakceptować maszyny? Tylko o to chodzi czy jeżeli kupie maszynę przed złożeniem o zmianę to już na 100% jest odrzucona?

Sąsiad miał taką sytuację że miał kupić ziemię, ziemia kupiona ale źle zabrali się do kredytowania i agencja nie uznała tego zakupu. Zamiast tego podał agregat uprawowo siewny + siewnik i bezproblemowo ta zmiana została uznana. Tylko pytanie czy maszyna będzie pasowała do założeń biznesplanu?

Opublikowano

A no właśnie o to chodzi. Doradcy przewrazliwieni i dlatego tak mówią. Jak zauważyłem jeśli ktoś ma swój schemat pisania wniosków to ciężko ich przekonać do swojej racji. Łatwiej im powiedzieć że sie nie da lub nie wolno. Czasami sami nie wiedzą albo to dla nich dodatkowy kłopot. 

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Czy grunty dzierżawione na podstawie ustnej umowy dzierżawy i wpisywane do dopłat są wliczane przy ustalaniu powierzchni użytków rolnych i wielkości ekonomicznej gospodarstwa w roku bazowym i docelowym?

Opublikowano

może być tylko to musisz uwzględnić w biznesplanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v