Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak zdobyć 1 punkt za przygotowywanie do sprzedaży (nie posiadając warzyw i owoców)
Przejdzie np: suszenie kukurydzy lub foliowanie bel :) ?
Jeśli przejdzie to, czy muszę tę kukurydzę utrzymywać w magazynie lub mieć kwity za sprzedaż jak to wygląda ?

I drugie pytanie co jest uznawana za przetwórstwo własnych produktów można tu podciągnąć np: wykonywaniem i sprzedaż bel siana :) ewentualnie jakieś inne pomysły :) ? czy poprzez przetwórstwo należy rozumieć wyłącznie wykonywanie wyrobów mięsnych, mleczarskich, soków itp ?

Opublikowano
18 minut temu, masa24 napisał:

Przygotowanie czyszczenie suszenie .

przerwarzanie to robienie sianokiszonki. Ale należy mieć sprzęt do tego 

Dziękuję za odpowiedź

Czyli mogę podać czyszczenie suszenie kukurydzy i powinno przejść czy kukurydza się nie wlicza ?

Mógłby Pan rozwinąć kwestię tego sprzętu i sianokiszonki podchodzi to pod przetwórstwo ? 

Opublikowano

Czemu ma się nie wliczać ? Z sianokiszonką tak naprawdę zależy kto będzie sprawdzał bo różnie interpretują . 
musisz wykazać w sprzęcie w Bp ze posiadasz suszarnie lub sprzęt do suszarek lub zaplanować do kupna. Inaczej nie zalicza

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Czemu ma się nie wliczać ? Z sianokiszonką tak naprawdę zależy kto będzie sprawdzał bo różnie interpretują . 
musisz wykazać w sprzęcie w Bp ze posiadasz suszarnie lub sprzęt do suszarek lub zaplanować do kupna. Inaczej nie zalicza

Czy w przypadku sianokiszonki potrzebny sprzęt może być użyczany czy jeśli chcę mieć punkt za przetwórstwo to wtedy wymagają aby posiadać sprzęt na własność ?

A samo czyszczenie tej kukurydzy by nie przeszło jakie wtedy są wymagania ?

sory za zawracanie gitary ale rozpaczliwie szukam najprostszego sposobu na dodatkowe punkty :)

Opublikowano

Witam. Będę składał wniosek o płatność drogiej raty jako młody rolnik, w środkach obrotowych mam zaplanowane koszty na energię elektryczną 500zl oraz na wodę 1000zł. Jak to udokumentować jeżeli rachunki są tylko na rodziców ?  Pozdrawiam 

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie odnosnie mlodego rolnika  a mianowicie decyzje dostalem w lutym 2020 roku a wyplata 1 raty listopad 2020r i teraz pytanie czy w tym roku czyli 2021 musze miec ekonomicznisc 13 000  czy moze byc 11 700? Na dzien skladania wniosku mialem ponad 13 000 i wiem ze musze podniesc ale dopiero w pozniej czyli 4 5 rok prowadzenia biznesplanu ale nurtuje mnie pytanie czy w 2 i 3 roku moze byc ponizej 13 000 bo moj doradca twierdzi ze nie powinno spasc.

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

Najpóźniej 3 rok od wypłaty  lub rok złożenia wniosku o wypłatę 2 ratt

czyli jak teraz dopiero zaczynam realizowac biznesplan w roku 2021 moge miec 11 700 so?

Opublikowano

Najlepiej zadzwoń do prowadzącego wniosek i Ci wszystko dokładnie wytłumaczy :) Wszystkim radzę z takimi problemami dzwonić do prowadzących żeby sobie kuku nie zrobić.

Opublikowano

Mam wykształcenie zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze, czy kwalifikacyjny kurs zawodowy + zdany egzamin zawodowy przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną wystarczy do uzupełnienia wykształcenia?

Opublikowano

Witam, złożyłem wniosek na Młodego rolnika w lipcu 2020 roku. Byłem wtedy kawalerem, nie posiadałem i nadal nie posiadam na siebie ani 1 ara ziemi. Teraz wniosek jest rozpatrywany i został odrzucony z powodu, że moja żona ( ślub był we wrześniu) posiada na siebie 4ha od 4 lat. Czy jest jakaś szansa, żeby obejść tą sytuację? Pomocy!

Opublikowano

To coś nie tak przyjmuje się stan na dzień złożenia wniosku a po drugie żona miała przed ślubem właściwości jeżeli nie dopisała ciebie to nie stałeś się z automatu współwłaścicielem a nawet jeśli tak to od momentu ślubu prawo nie działa wstecz 

Opublikowano

Tłumaczą się tym, że jeżeli małżonka ma ziemie wiecej niż 2 lata to już po ptakach. W Polsce prawo jest nienormalne! Okazuje się, że nie będąc jeszcze małżeństwem, w sumie to planując ślub stałem się już posiadaczem ziemi

Opublikowano
Dnia 22.01.2021 o 12:52, Bolek96 napisał:

a czy kontrola w MR jest u każdego beneficjenta ?  bo jestem z naboru 2017 i 2 rata wpłynęła w październiku ub. roku i się zastanawiam czy jeszcze mogą wpaść do końca programu czy jak to jest

Miałeś kontrolę przed wypłatą drugiej raty?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v