Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 30.08.2020 o 17:32, freetaxi napisał:

Plan nawozowy wystarczy zrobić w okresie docelowym.

Co fachowiec to inaczej mówi...  A rośliny wysokobiałkowe (minimum 1ha) zasiewane co roku to też tylko w roku docelowym? Dokumentów potwierdzających realizacje nie wymagają bo sami napisali ze sprawdzają z płatnościami obszarowymi czy zostało zasiane.

Plan nawozowy robi mi ODR.

Opublikowano

Mi też robi doradca ale mojej w tym roboty 90%. Plan robię od dwóch lat czyli teraz 3ci raz tak na wszelki wypadek by nie było wtopy. Hektar z kawałkiem lucerny sieje od samego początku. Chciał nie chciał będzie trzeba się niedługo rozliczać stąd moje pytanie: Przy składaniu wniosku dałem ceny na tamten czas ale jak przyszło do zakupu w niewielkich widełkach się różnią. Jak to jest przy rozliczeniu? 70% trwałych z naddatkiem spełniam. Z tym że np mam punkty za ekologię za wymianę eternitu na blachę za którą zapłaciłem 2700 a we wniosku planowane 2000. Jak to rozliczyć bo punkty są tylko za te 2000 zł?

Opublikowano

Czy jeśli np. mój wujek otrzymał MR ponad 5 lat temu i chce zrezygnować z produkcji rolnej to ja przejmując to gospodarstwo również mogę się starać o MR? Miał ktoś podobny przypadek? Może freetaxi wiesz? 

Opublikowano
Dnia 10.01.2019 o 15:51, masa24 napisał:

Może jeszcze inaczej bo pokręciłem trochę i może nie każdy rozumie. 

Mam 1 hektar, we wniosku wpisuje ze przejmuje 12 hektarów . Czy mogę kulić 12 hektarów za własne pieniądze w ciągu 9 miesięcy od decyzji , a potem premie zatrzymać dla siebie.? 

I jak kolego? Udało ci się to w ten sposób zrobić? Jest to możliwe?

Opublikowano

@masa24

Bo to bardzo ciekawa propozycja dla ludzi którym brakuje ziemi żeby w tym programie wystartować. Czyli np w lubelskim wystarczy mieć 2ha od rodziców + kupić na kredyt lub za kasę kolejne 4ha za 150k i dobrać 2ha dzierżawy. Wtedy spełniamy wymagania i składamy wniosek o kasę i spłacamy kredyt. Co o tym sądzisz?

Opublikowano

Na dzien zlozenia wniosku musisz miec 1 ha. 

We wniosku okreslasz ile ha bedzie mialo to gospodarstwo i jakie dzialki. Skladasz wniosek boerzesz kredyt kupujesz dzialki, skladasz wniosek o wyplate 1 raty

Opublikowano

Witam, 

mam pytanie dotyczące terminu kiedy najwcześniej można złożyć wniosek o płatność 2 raty w MR:

1 ratę dostałem w lipcu 2020, w tym miesiącu (wrzesień) mogę zrealizować cały biznesplan (zakupić ziemię za premię + podpisać dodatkową dzierżawę na 3ha).

Ale...dostałem info że i tak będę mógł złożyć wniosek o 2 ratę dopiero po 15 maja 2021 ponieważ zakupiona ziemia będzie "w dopłatach bezpośrednich" się uwzględniać dopiero po 15 maja 2021... i nic nie da że już teraz (we wrześniu 2020) wejdę w jej posiadanie/dzierżawę. 

Prośba o wasze zdanie na ten temat. Zależy mi żeby zrobić to jak najszybciej. 

Pozdrawiam

DP

Opublikowano
1 godzinę temu, beekeper napisał:

Witam, 

mam pytanie dotyczące terminu kiedy najwcześniej można złożyć wniosek o płatność 2 raty w MR

myślę że pieniędzy tak szybko nie dostaniesz. Złożyłem wniosek o 2 rate to po 3 miesiącach dostałem pismo o nie załatwieniu sprawy w terminie z nowym terminem o kolejne 6 miesięcy. 

Opublikowano (edytowane)

Czy plan nawożenia oparty na analizie gleby mogę robić w każdym dniu w roku? Czy są jakieś wytyczne do kiedy go muszę zrobić w danym roku? 

Edytowane przez Marcinnnnn
Opublikowano

teoretycznie możesz robić  kiedy chcesz ale z logicznego punktu widzenia najlepiej  po żniwach kiedy rośliny schodzą z pola zabierając składniki a zanim wejdą rośliny następcze , pod które możesz zaniżyć lub podnieść zakładaną dawkę npk na podstawie analizy

Opublikowano

A czy muszę dawać wszystko do odr czy mogę go samemu zrobić z pomocą innych? 

Opublikowano

Nabór 2019

Decyzja 1 styczeń 2020, we wrześniu chce składać wniosek o pierwszą ratę. 

Czy w takiej sytuacji mogę podjąć pracę na umowę zlecenie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v