Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wniosek wyslelm około7 lipca. Około 9 października dzwoniłem to dopiero zajęli się moim wnioskiem. Wszystko jest ok ale przedazali mój wniosek do weryfikacji czy będę miał kontrolę czy nie. W tym tyg mam zadzwonić może się dowiem coś więcej. 

Opublikowano
Dnia 18.10.2020 o 11:27, Czajnik12345 napisał:

Wniosek wyslelm około7 lipca. Około 9 października dzwoniłem to dopiero zajęli się moim wnioskiem. Wszystko jest ok ale przedazali mój wniosek do weryfikacji czy będę miał kontrolę czy nie. W tym tyg mam zadzwonić może się dowiem coś więcej. 

Też tak mialem. Po trzech tygodniach i wielu telefonach, polecenie przelewu wysłali w poniedziałek do Warszawy. 

Panowie mam dwa pytania:

Czy będąc na Vacie muszę jeszcze prowadzić jakis dodatkowy rejestr przychodów i rozchodow. 

Drugie. Zadeklarowalem plan azotowy. Mam go mieć robionego przez 5lat czy tylko w roku docelowym? 

Opublikowano

16 paz list z ARiMR o uzupełnienie dokumentów dotyczących kosztorysu inwestorskiego budowy wiaty i  prośba o przesłanie oryginałów aktów notarialnych.Nabór z sierpnia 2020.Więc coś się zaczyna dziać.Dodatkowo sprawa przeniesiona do prowadzenia z biura regionalnego do powiatowego, także bliżej i szybciej będzie można działać .

Opublikowano

Witam zlozylem wnisek o druga rate 15 lipca pieniazkow brak do dzisiaj spodziewac sie kontroli czy to normalne bo maja chyba 90 dni na kase???

Jakies wyjasnienie poszlo koncem sierpnia takze wniosek w obrocie.

Opublikowano
Dnia 18.10.2020 o 11:27, Czajnik12345 napisał:

Też tak mialem. Po trzech tygodniach i wielu telefonach, polecenie przelewu wysłali w poniedziałek do Warszawy. 

Panowie mam dwa pytania:

Czy będąc na Vacie muszę jeszcze prowadzić jakis dodatkowy rejestr przychodów i rozchodow. 

Drugie. Zadeklarowalem plan azotowy. Mam go mieć robionego przez 5lat czy tylko w roku docelowym? 

Wczoraj przelew. Od wniosku o pierwsza ratę minęło 8 miesiecy

Opublikowano

Czytać co otrzymaliście w papierach za 150 tysięcy.

Jak masz ewidencję VAT to nie musisz innej ewidencji prowadzić.

Plan nawozowy musisz mieć w momencie składania wniosku o 2 ratę i prowadzić uprawę wg niego do końca programu.

Opublikowano

Mam taki problem. Jakiś czas temu przeprowadzono weryfikacje granic działek w naszym regionie(Polsce?) i mocno się u mnie pozmieniało w wypisach ewidencji gruntów. Czy muszę robić zmianę do wniosku na nowo opisując działki? A tak w ogóle to jaka instytucja robiła tą weryfikację bo napisałbym zapytanie do arimru ale nie wiem jak sformułować pytania.

Doszła mi też dzierżawa z KOWRU na 3 lata. Czy mogę ją wliczyć do wzrostu esu? Czy to za krótki termin mimo że kończy się później niż 5letnie zobowiązania z Młodego Rolnika.

Opublikowano
Dnia 21.10.2020 o 01:18, mtz55 napisał:

Witam zlozylem wnisek o druga rate 15 lipca pieniazkow brak do dzisiaj spodziewac sie kontroli czy to normalne bo maja chyba 90 dni na kase???

Jakies wyjasnienie poszlo koncem sierpnia takze wniosek w obrocie.

nie licz na szybką kasę, mi 22 września minął równy ROK od złożenia wniosku o drugą ratę, na końcu września się odezwali że potrzebują tabliczek znamionowych maszyn i wystrczy jak e mail wyślę aby było szybciej tak radzili xd. Dodam że co mniej więcej 2 miesiące osoba prowadząca wniosek dzwoniła do ARIMR na jakim są etapie. Więc tak jak pisze praktycznie bez poprawek tylko tabliczki do weryfikacji maszyn

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.10.2020 o 13:40, Bolek96 napisał:

nie licz na szybką kasę, mi 22 września minął równy ROK od złożenia wniosku o drugą ratę, na końcu września się odezwali że potrzebują tabliczek znamionowych maszyn i wystrczy jak e mail wyślę aby było szybciej tak radzili xd. Dodam że co mniej więcej 2 miesiące osoba prowadząca wniosek dzwoniła do ARIMR na jakim są etapie. Więc tak jak pisze praktycznie bez poprawek tylko tabliczki do weryfikacji maszyn

TYLKO ZE MI MINELO 3 LATKA od przelewu pierwszej premii 16 LIPCA WIEC CZEKAMY ... 

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

I jak z teraz z wypłatami pierwszej raty? U mnie mija 90 dni od złożenia wniosku o wypłatę i cisza, dzwoniłem do agencji i podobno nadal w weryfikacji jest wniosek i nie jest wysłany do przelewu. Ile czekaliście na wypłatę pieniędzy? Województwo lubelskie 

Opublikowano

Czy jeśli w biznesplanie uwzglednilem ze w roku docelowym będę miał 19szt krów mlecznych, a obecnie mam 17 szt ze względu posypania sie stada , czy mam możliwość złożenia wniosku o 2 ratę i otrzymania jej ?

Opublikowano
12 godzin temu, MarekDFagrofarm410 napisał:

I jak z teraz z wypłatami pierwszej raty? U mnie mija 90 dni od złożenia wniosku o wypłatę i cisza, dzwoniłem do agencji i podobno nadal w weryfikacji jest wniosek i nie jest wysłany do przelewu. Ile czekaliście na wypłatę pieniędzy? Województwo lubelskie 

Dzwoniłem do ARiMR w piątek i pani mi powiedziała że mój wniosek jest w weryfikacji w centrali. Mają tam jakieś problemy czy coś i do 6 listopada wszystkie mają zablokowane. Od złożenia wniosku minęło 4 miesiące. 

Opublikowano

Mam takie pytanko: w 2015r dostałem premie na młodego, w 2018r za premie zakupiłem maszyny i czy teraz po upływie 5lat od wypłaty pomocy mogę sprzedać te maszyny? Bo są dwie wersje że 5 lat od dnia wypłaty pomocy i 5lat od daty zakupu, chciałem sprzedać część maszyn gdyż poprstu są dla mnie za małe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v