Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, kamil0qwe napisał:

Do wielkości gospodarstwa bierze się powierzchnie z ewidencji, grunty sklasyfikowane jako rolnicze a do wielkości ekonomicznej z doplat

Mi 2015 kazali zrobić tak by nie mieć więcej uprawy jak w ewidencji gruntów

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Kolego, musi powstac gospodarstwo o wielkosci sredniej krajowej w twoim przypadku a srednia ta obecnia wynosi 11,04. Z tego 70 % musisz mieć na własność czyli 7,72 musi byc twoja wlasnoscia. Pod uwage bierzemy powierzchnie z doplat, nie z ewidencji.

Punktow za przekazanie w calosci nie dostaniesz . Dostaniesz je tylko i wylacznie gdy przejmiesz cale gospodarstwo na wlasnosci.  ( paragraj 16 ujednoliconego rozporzadzenia)

Teraz masz do wyboru, albo pomyslec i zlozyc w naborze marcowym i masz duze szanse dostac ta premie tylko odpowiednio trzeba wszystko zaplanowac.  

Jak przejmiesz na jesieni bez zlozenia mr, bedziesz zyl w strachu kiedy oglosza nowy nabor zeby nie przekroczyc 2 lat odkad jestes w posiadaniu gospodarstwa

Zostaje tylko na ten moment jesień niestety a nabór myśle że będzie coś wiadomo w okolicy listopada jak będę temat ogarniał tej dzierżawy i przepisu , czyli pkt za całość nei dostane ? a tam nie jest że jak przejmę x % od rodziców to mam za całość ?  ale dostanę za różnicę wieku jesli byl by ten przepis na jesien i takie wymogi jak aktualnie ? 

Opublikowano
49 minut temu, masa24 napisał:

Za różnice wieku dostaniesz za przejęcie w całości nie

Weź od rodziców całość i składaj teraz albo nie bierz nic na jesieni 

dobra a teraz tak jak wezme umowe dzierzawy na siebie na 10 lat na jesień tej ziemi od sasiada to nie musze nr gosp ni nic miec na sb a o bezposrednie bd skladal ojciec na te dzialke to i tak będę już od tego momentu jak posiadacz gospodarstwa miał 2 lata ? 

Opublikowano
40 minut temu, Palmiszon napisał:

dobra a teraz tak jak wezme umowe dzierzawy na siebie na 10 lat na jesień tej ziemi od sasiada to nie musze nr gosp ni nic miec na sb a o bezposrednie bd skladal ojciec na te dzialke to i tak będę już od tego momentu jak posiadacz gospodarstwa miał 2 lata ? 

Coś za dużo kombinujesz

Opublikowano

Mam dla was zagwozdke. Może ktoś wie bo ja nie wiem . Mamy osobę z wykształceniem podstawowym. 2 lata w krus jako domownik na dzień złożenia wniosku. Po złożeniu wniosku zrobiła kurs r3. I teraz jak będzie miała pełne 3 lata krus , ostatni rok krus zdobędzie po dniu złożenia wniosku, to czy taka osoba ma wykształcenie rolnicze czy nie  ? Jest napisane ze stażu pracy po złożeniu wniosku nie można uzupełniać wiec co w takim przypadku ?

Opublikowano

Jak to jest z drugą ratą młodego rolnika. W sensie wydają decyzje przed wypłatą tej raty, czy robią przelew? Jestem już po kontroli i wszystko było ok, a od wniosku o drugą ratę minęło siedem miesięcy i cisza.

Opublikowano

Pewnie o tobie zapomnieli... Po takim czasie warto zadzwonić do osoby prowadzącej ostatnią sprawę, przedstawić fakty ile to czasu minęło i zapytać ile jeszcze musisz czekać. Zrobiłem tak przy wniosku o aneks do MGR. Czekałem 6miesiecy aż w końcu zadzwoniłem. Jeszcze w tym samym dniu ruszyli z pismem do mnie.

Mnie na II rate MR wyszło jakieś 160stron załącznika - aby wszystko jasno i klarownie udokumentować

Opublikowano

a czy kontrola w MR jest u każdego beneficjenta ?  bo jestem z naboru 2017 i 2 rata wpłynęła w październiku ub. roku i się zastanawiam czy jeszcze mogą wpaść do końca programu czy jak to jest

Opublikowano
Dnia 20.01.2021 o 19:27, axe300 napisał:

Pewnie o tobie zapomnieli... Po takim czasie warto zadzwonić do osoby prowadzącej ostatnią sprawę, przedstawić fakty ile to czasu minęło i zapytać ile jeszcze musisz czekać. Zrobiłem tak przy wniosku o aneks do MGR. Czekałem 6miesiecy aż w końcu zadzwoniłem. Jeszcze w tym samym dniu ruszyli z pismem do mnie.

Mnie na II rate MR wyszło jakieś 160stron załącznika - aby wszystko jasno i klarownie udokumentować

czemu aż tak dużo stron? Cała prowadzoną dokumentacje trzeba kopiować?

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Troker1979 napisał:

czemu aż tak dużo stron? Cała prowadzoną dokumentacje trzeba kopiować?

W naborze 2015 wymagane było 15 punktów. Np za wysokobiałkowe to sami sprawdzają wg JPO. A tak to wszystko wg instrukcji wymagało udokumentowania np Punkty za plan nawożenia (co roku!) to ekstra badania gleb + cała ewidencja zabiegów agrotechnicznych. Itd jak FV za środki trwałe, obrotowe; dzierżawy...

Standardowa koperta C4 tego nie ogarnęła  🤣

Edytowane przez axe300
Opublikowano
6 godzin temu, Troker1979 napisał:

Plan nawozowy na rok docelowy trzeba chyba tylko mieć? MR2015 poprawcie mnie jak się mylę?

Wg mojej wiedzy w MR2015 plan nawozowy (... o którym mowa w załączniku nr2 do rozporządzenia MRiRW z dnia 18marca 2015) na wszystkie 5 lat 2015-2020

Ciekawiej jest z ankietą monitorującą. Pozwolę zacytować odpowiedz bo rok docelowy w biznesplanie mamy 2020 a nie 2021!

Cytat

Przedmiotowe zagadnienie reguluje § 25 Rozporządzenia. Beneficjent wsparcia otrzymanego w następstwie ubiegania się o przyznanie pomocy w 2015 r., zobowiązany jest, aby w terminie 90 dni przed dniem, w którym upływa 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, przedłożyć dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji informację o realizowaniu, co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, następujących warunków:

- prowadzenia jako kierujący działalności rolniczej w gospodarstwie, którego rozwoju dotyczył biznesplan,

- spełniania warunku dotyczącego zakazu współwłasności lub współposiadania w odniesieniu do wskazanych w biznesplanie, wchodzących w skład gospodarstwa w okresie wyjściowym budynków, budowli oraz użytków rolnych (nie dotyczy małżeńskiej wspólności majątkowej, wspólnot gruntowych oraz z wyłączeniem budynków, budowli i użytków rolnych będących przedmiotem współwłasności, objętych realizowaną przez osoby wspólnie wnioskujące operacją typu "Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych" objętego Programem),

- utrzymania osiągniętego w wyniku realizacji biznesplanu wzrostu wielkości ekonomicznej gospodarstwa,

- prowadzenia ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie lub księgi przychodów i rozchodów, lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów na podstawie odrębnych przepisów,

- prowadzenia działań, z tytułu których przyznano punkty.

Także:

Cytat

Niniejszym potwierdzamy, że w związku z treścią § 8 ust. 5 pkt 2 Rozporządzenia, w przypadku, gdy okresem docelowym realizacji biznesplanu jest dla beneficjenta rok 2020 (zakończenie realizacji biznesplanu pomiędzy 16 maja 2020 r. a 15 maja 2021 r.), do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa należy uwzględniać produkcję w gospodarstwie w roku kalendarzowym 2020.

Jeżeli dzień upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy mija we wrześniu 2021 r., w odniesieniu do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa na potrzeby informacji, o której mowa w § 25 Rozporządzenia (zwanej przez Pana ankietą monitorującą), zastosowanie będzie miał przepis § 8 ust. 6 pkt 2 Rozporządzenia, zgodnie z którym należy określić potencjał ekonomiczny gospodarstwa w oparciu o produkcję prowadzoną w roku kalendarzowym 2021.

Pilnujcie tej biurokracji 😍 

7 godzin temu, kuba3211 napisał:

Nabór 2020.

Jakaś decyzja? Ktoś coś? 

U mnie poprawki były miesiąc temu i teraz cisza

od zakończenia naboru MR2020 minęło prawie 6 miesięcy, Na decyzje z  MR2015 czekałem 8 miesięcy. 

Opublikowano

Nie mnie to oceniać czy dobrze czy źle. Jak chcesz być czysty jak łza to zalecam 5 lat. A te utracone lata to zagadaj dobrze z doradcą to dasz rade nadrobić zaległości. Warunek to badania gleb. Jest wymóg archiwizacji dokumentów 5 lat nawet z uproszczonej księgowości - faktury.

Opublikowano

bokiem mi wyjdzie ten młody rolnik jak trza będzie oddać 80 tys z odsetkami

uff

10. Plan nawozowyMłody rolnik, który zadeklaruje przygotowanie planu nawozowego, musi posiadać i stosować plan nawozowy co najmniej od okresu docelowego realizacji biznesplanu do upływu 5 lat od wy-płaty pierwszej raty pomocy. Zalecane jest, aby plan nawozowy był opracowany i stosowany od pierwszego sezonu wegetacyjnego objętego realizacją biznesplanu. Kopia planu nawozowego oraz kopia wyników chemicznej analizy gleby musi stanowić załącznik do wniosku o płatność drugiej raty pomocy. Plan nawozowy powinien być sporządzony przez uprawnionego doradcę

axe w jakim programie masz plan nawozowy?

Opublikowano

A ja mam pytanie o plan nawozowy.

Czy ma być on do każdej działki ewidencyjnej czy rolnej. 

Bo mam pola które składają się np z 2 działek ewidencyjnych ale mają ok 2ha. O czy muszę pobierać dwie próby i w plane też mają być te działki osobno? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v