Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, pablozuczek napisał:

płatność o 1 ratę to dostanę informacje pocztą że już mam przelane na koncie czy codziennie mam sprawdzać konto bankowe ? :P 

Do kiedy mają czas na przelew?

U mnie 27 dni i kasy brak 

Opublikowano
6 godzin temu, dabrowskit napisał:

chłopaki da radę ogarnąć od zera do poniedziałku wszystko ogarnąć na młodego?

Wszystko da sie zrobic. Zaswiadczenia z Udzedu mozesz pozniej wysłać

Opublikowano
Dnia 26.06.2019 o 15:40, maxi12 napisał:

A właśnie w agencji mi powiedział, że w rozporządzeniu nigdzie tego nie ma, to już sam głupieję, bo nie wiem co tu robić. 

ja 2 maszyny kupilem wykonując przelew ze swojego konta a 3 mam na kredyt i bank przelewał kasę. i ci co prowadza wniosek moiwą ze nie ma z tym zadnego problemu

Opublikowano

Ponawiam pytanie, czy do złożenia wniosku na MR wystarczy dzierżawa na 1ha fizyczny (bez innych dokumentów swiadczacych o prowadzeniu działalności rolniczej ?

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

4 minuty temu, dabrowskit napisał:

chłopaki da radę ogarnąć od zera do poniedziałku wszystko ogarnąć na młodego?

Wątpię, gdyby nie urzad skarbowy to może by sie udało ale tak to średnio widze. 

A na co ty byś chciał czekać w skarbowce? Jesli chodzi o zaświadczenie o nie prowadzeniu działów specjalnych to można dostać je od ręki, ja np dostałem. Wypisy z rejestru gruntów, z gotowa umowa do notariusza, generalnie jakby się spiąć to w jeden dzień z kimś ogarnięty spokojnie do zrobienia.

Opublikowano

Puść wniosek na pusto. Pouzupełniasz wszystko spokojnie w przyszłym tygodniu i złożysz jako aktualizację. Najważniejsze aby w dniu złożenia wniosku był tytuł prawny do minimum 1 ha.

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, tumiwisizm napisał:

A na co ty byś chciał czekać w skarbowce? Jesli chodzi o zaświadczenie o nie prowadzeniu działów specjalnych to można dostać je od ręki, ja np dostałem. Wypisy z rejestru gruntów, z gotowa umowa do notariusza, generalnie jakby się spiąć to w jeden dzień z kimś ogarnięty spokojnie do zrobienia.

No ja musiałem czekać około tygodnia. Kolega z sąsiedniego powiatu też, także różnie to bywa. 

Opublikowano
10 godzin temu, Mohyl napisał:

A mi w Poznaniu mówiła że wyślą pismo że akceptują wypłatę i że już planują przedłużenie terminu a te 90 dni to teoria 

Kurde a ja czekam za kasą już dwa miesiące, myślałem że do tych 90 dojdzie

Opublikowano
freetaxi napisał:

Puść wniosek na pusto. Pouzupełniasz wszystko spokojnie w przyszłym tygodniu i złożysz jako aktualizację. Najważniejsze aby w dniu złożenia wniosku był tytuł prawny do minimum 1 ha.

dzierżawa notarialna wystarczy?

Opublikowano

przecież nabór na młodego nie ogłaszają z dnia na dzień przecież był miesiąc na ogarniecie dokumentów a kto si tym bardziej interesował to mógł pozałatwiać sobie niektóre dokumenty wcześniej 

Opublikowano

po co w BP cele typu szkolenia, usługi doradcze czy innowacje skoro nie są one punktowane ?

czy na ich podstawie jest jakoś oceniany biznesplan ? bo nie widzę sensu deklaracji czegoś za co nie ma żadnego punktu ani korzyści

• Confused 1
Opublikowano

Kolejne pytani:

jeśli działka która będzie przekazana młodemu rolnikowi jest współwłasnością rodziców to czy we wniosku o przyznanie pomocy trzeba wypełniać dane drugiego współwłaściciela czy wystarczy jednego (tego który składa o dopłaty czyli np ojca) ?

Opublikowano
sony87 napisał:

Czy punkty za różnice wieku są przyznawane tylko gdy jest przekazywane gospodarstwo w całości czy jeśli będzie przekazane częściowo to też liczą się punkty ?

W rozporządzeniu nie ma ani słowa że punkty za różnice wieku są zależne od tego czy gospodarstwo jest przekazane w całości więc tak, też się liczą

Opublikowano

Dziękuję Panowie za odpowiedź, nadal jednak mam problem z takim faktem:

czy w przypadku, gdy oboje rodzice są współwłaścicielami działki która będzie przekazana to w tabeli 4 w BP w ostatniej kolumnie tzn Nazwisko właściciela w roku składania wniosku trzeba wpisać oboje rodziców (w jednej komórce),  czy jednego jednego z nich  czy  może wpisać dwa razy tą samą działkę i podzielić jej powierzchnię na 2 wpisując raz jednego właściciela a potem drugiego (jeśli to małżeństwo i maja 50:50) ?

to samo dotyczy wniosku - wpisując dane drugiego przekazującego gospodarstwo czy trzeba dzielić powierzchnię użytków na pół i wykazywać część od "taty" i część od "mamy" ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v