Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miodzio1671 napisał:

Może głupie pytanie ja mam wydatkowane 70600 na maszyny
A na resztą kwotę nie mam dodam że jestem z naboru 2015 i mija mi za 2 m-c 3 lata i muszę się rozliczyć

Przez 3 lata nie uzbierałeś faktur na 30 tys?(10tys rocznie, 830 miesięcznie)

Opublikowano

Czy dzierżawa liczyłaby się do ogólnego areału ?. Utwardzał ktoś może plac na MR? . Jak to w końcu jest dobór maszyn obowiązuje także MR ?, mam dość mało pola a chciałbym maszyny sporo większe jak w rozporządzeniu , czy uzasadnienia raczej przechodzą ?. I czy koniecznie trzeba przechodzić na Vat ?.

Opublikowano
33 minuty temu, ThePerkins napisał:

Czy dzierżawa liczyłaby się do ogólnego areału ?. Utwardzał ktoś może plac na MR? . Jak to w końcu jest dobór maszyn obowiązuje także MR ?, mam dość mało pola a chciałbym maszyny sporo większe jak w rozporządzeniu , czy uzasadnienia raczej przechodzą ?. I czy koniecznie trzeba przechodzić na Vat ?.

Nie trzeba przechodzić na vat :) a maszyny  w mr w miare przechodzą ja mam 15ha a wg rozporządzenia przysługują mi na na 25ha min. i bez uzasadnienia przeszło 

Opublikowano

W momencie składania wniosku o płatność musisz mieć spełnione zalożenia biznesplanu. Więc jeśli masz takie zobowiązanie to musisz przystąpić do grupy. Rozporządzenie nie reguluje jednak dokładnie kiedy. 

Opublikowano

Czy ktoś z was składał wniosek z np. 10 ha? Jakiej wielkości maszyny można kupić przy takim areale? 

Opublikowano

Na własność byłoby tylko 9.2 ha a dalej jedynie mógłbym coś wydzierżawić.

Opublikowano

A kiedy można spodziewać się większych szczegółów, bo może w końcu się za łapie. Wykształcenie jest, ha też. Tylko, że właśnie 2 ha spadkowe już od 3 lat. O dopłaty i inne się nie ubiegalem więc jakby było tak jak piszesz @freetaxi to by było dobrze. Tyle aby czasowo się że wszystkim wyrobić.

Opublikowano

Czyli nie moge mieć więcej jak 1ha? A jeśli dom z przechowalnia stoją na działce budowlanej bez użytków rolnych to też muszą mi rodzice przepisać go aby liczyły się pkt za przejęcie całego gospodarstwa? Czy wystarczą wszystkie pola?

Opublikowano

a wogole dostał ktoś już decyzję w Wielkopolsce ? chce przejść na VAT bo te maszyny to trochę boli jak tyle kasy miałoby się iść j...ć i tu pytanie czy ktoś z Was też przechodzi z ryczałtu na VAT 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v