Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
panowie czy razem z wnioskiem o 1 rate moge zlozyc zmiany w biznesplanie po ktorych zmniejszy sie liczba punktow? chodzi mi o rezygnacje z niektorych zobowiazan oczywiscie po zmianie nadal bedzie powyzej 12 pkt
Opublikowano

Młody rolnik, który zadeklarował przygotowanie i stosowanie planu nawozowego, musi posiadać i stosować plan nawozowy co najmniej od okresu docelowego realizacji biznesplanu do upływu 5 lat od wypłaty pierwszej raty pomocy. Zalecane jest, aby plan nawozowy był opracowany i  stosowany od pierwszego sezonu wegetacyjnego objętego realizacją biznesplanu. Kopia planu nawozowego oraz kopia wyników chemicznej analizy gleby musi stanowić załącznik do wniosku o płatność drugiej raty pomocy. Plan nawozowy powinien być sporządzony przez doradcę. Aby udokumentować stosowanie planu nawozowego beneficjent powinien prowadzić wykaz działań agrotechnicznych (prace wykonywane na poszczególnych działkach rolnych), w zakresie nawożenia podając nazwę oraz ilość zastosowanego nawozu pod poszczególne uprawy. Odwołanie w przepisie § 16 ust. 2 pkt 5 lit. a tiret drugie rozporządzenia do planu nawozowego, o którym mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia dot. "Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego" objętego PROW na lata 2014-2020 (Dz. U. z 2015 r. poz. 415 z późn. zm. ) należy traktować, jako wymóg corocznego opracowania dla gruntów ornych (a więc nie sadowniczych) i stosowania planu nawozowego, opartego na bilansie azotu oraz chemicznej analizie gleby, określającego dawki N, P, K, Mg i potrzeby wapnowania. Wyniki chemicznej analizy gleby najczęściej ważne są 4 lata.

Opublikowano

Czy gdybym chciał wpisać w inwestycje dojarke przewodową (ze względu na dodatkowe punkty - 8pkt), musze mieć przepisane na siebie krowy, czy mogą one zostać na ojca - mi przepisze tylko grunty?  

Opublikowano

Mam przyznana premie. Aktualnie jestem na etapie sporzadzania aktu darowizny ziemi od rodzicow. Czy darowizna ta musi byc sporzadzona wylacznie na mnie. Czy moge w ramach wspolnoty majatkowej wlaczyc do niej zone?

Opublikowano

A jeśli gospodarstwo miało nie być przekazane w całości a teraz jednak się okazało ze będzie w całości to będą dodatkowe punkty czy juz nie bo można tylko ująć sobie punktów nie robiąc czegoś lub rezygnując np z planu nawozowego ale dodać juz nie dodadzą nic?

Opublikowano
1 godzinę temu, memek93r napisał:

srodki trwałe na 70 tys netto mają być jak jest się na vacie tak powiedzieli w agencji 

Nie daj się robić w bambuko. Musisz rozliczyć w środkach trwałych 70tys brutto

Opublikowano
41 minut temu, kuba24051 napisał:

ale po co ci wiecej pkt jak sie zalapales to nie potrzebujesz

zapewne koledze chodzi o coś takiego że za przejęcie gospodarstwa dostanie punkty a w zamian zrezygnuje np. ze szkoleń czy białkowych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v