Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sumek666 w zakładce planowane zakupy.
@freetaxi to teraz mnie dobiłeś xD to mi nie pozwolą złożyć w BP i infolinia w wawie też mówi że mam to spełnić. jaja. 
Ja bym składał ale mam jeszcze problem że w roku wyjściowym miałem 14 tyś esu a w roku 2017 miałem 21 tyś esu i teraz jak bym złozył sprawozdanie to nie wiem czy w 2018 mógł bym mieć np 19 tyś esu ? Bo mysłałem złożyć po 15 maja wszystko ze zmiana do BP na 19 tyś esu sprawozdanie też na tyle i już bym ciągnął 19 tyś do 5 lat

Opublikowano

musisz mieć +10% więc jak miałem bazowo 14 tyś to musisz mieć 15,4 tyś

ale jestem g.... wystarczyło rolką w gorę przejechać. dzięki @Paramonov za pomoc.

jak mam 70 930 zł na środki trwałe a 35 tyś na środki obrotowe to będzie spoko? czy ze środków obrotowych muszę się jakoś rozliczać czy wystarczy jak będą w ewidencji VAT?

Opublikowano (edytowane)

Do wniosku o drugą rate musisz zanieść wszystkie faktury na środki obrotowe na te 35 tyś i na środki trwałe też. ;/ czyli miałeś napisane że wydasz 5 tyś na paliwo to przedstawiasz te faktury jak wydałeś więcej to ok jak mniej to albo musisz czekać i wydać tyle albo robić zmianę.

Wiem że o 10 % tylko nie wiem jak złoże to sprawozdanie i wpisze esu z 2016 a w maju złoże dopłaty i będe miał mniej esu.

Waldii1 obrotowe wydaje mi się że co do grosza to bez sensu przecież to jest planowane więc wystarczy żeby było więcej.

Edytowane przez Paramonov
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, waldii1 napisał:

Mi mówili że ma się zgadzać do grosza biznesplan z fakturami i musiałem robić zmiany.

mi babka w arimr powiedziała, że jeżeli chodzi o środki trwałem to o 2-3 tyś nie będzie się czepiać. a jakby się kontroler uparł to mam oświadczenie odręcznie mu pisać.

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Ale to w czystym siewie nie moze isc na zielonke?? Sprecyzuj dokładnie

Opublikowano

Coś ktoś wie o zmianach poza terminem z 18 na 24 miesiące? Jak widzę np na YT ,że na 20 ha ktoś kupuje opryskiwacz na 60tys.żeby złapać punkty to coś tu nie tak działa.

Znajomy też chce czekać na przyszły rok-w tym czasie ogarnia wykształcenie i liczy po cichu na lepsze warunki.

Opublikowano

mi doradca powiedział że w momencie składania o 2 rate trzeba uprawiać lucerne. żebym składał o 2 rate w tym roku to pewnie musiałbym siać w czystym, ale składam w 2019 więc (chyba) mogę w mieszanym

Opublikowano

Pewnie takie pytanie było ale zapytam mimo to na szybko. 

Przy prow agencja zwraca pieniążki za maszyny itd z kwoty netto a VAT pokrywamy samemu chyba że jesteśmy na VAT i nas zwrócą.

A jak jest z młodym? Te 100 tys to mogę np kupić maszynę za 100 brutto czyli okolo 80 netto czy za 100 netto i wtedy 23 tys vatu place z swoich? 

Dealerzy podają kwoty netto i nie wiem czy z tych kwot netto mam uzbierać 100 tys czy do netto dodać VAT i wtedy zbierać do 100.

Opublikowano

czy ktos sie orientuje zeby kupic opryskiwacz za premie mlody rolnik wielkosc 20ha ornych to jakiej pojemnosci mozna wziasc ? za co sa dodatkowe punkty przy zakupie opryskiwacza i jego wyposarzenia?

Opublikowano
Dnia 5.01.2018 o 17:19, freetaxi napisał:

Będą prawdopodobnie zmiany w Premiach dla młodych rolników. Wydłużony zostanie okres posiadania gospodarstwa z 18 do 24 miesięcy. Dodatkowo zostanie umożliwione złożenie wniosku tym osobom, które dostały gospodarstwo wcześniej ale nie prowadziły faktycznie działalności rolniczej. Tak więc jeśli ktoś dostał ponad 1 ha użytków rolnych trochę wcześniej ale nie składał wniosku o dopłaty, nie rejestrował zwierząt gospodarskich, nie korzystał z innej pomocy krajowej lub unijnej oraz nie prowadzi działów specjalnych produkcji rolnej, będzie mógł złożyć wniosek o przyznanie pomocy. O ile oczywiście spełnia pozostałe warunki.

A jak to dokładnie wygląda z tym wymogiem posiadania co najmniej 1 ha ?-> młody rolnik 2017. Tzn. jeden z wymogów: "Wsparcie przeznaczone jest dla osób, które rozpoczęły urządzanie gospodarstwa rolnego, tzn. stały się właścicielem lub objęły w posiadanie (np. wydzierżawiły) gospodarstwo rolne o powierzchni co najmniej 1 ha nie wcześniej niż w okresie 18 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy"

Wnioskowałem o dotację i wykazywałem we wniosku, że posiadam min. 1 ha pola na podstawie postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (śmierć ojca niestety ;/) Opis ten rozumiem w ten sposób, że tak naprawdę nie trzeba posiadać tego min. tego 1 ha do składnia wniosku, ale po tym jak jak wniosek przejdzie to ma się 9 miesięcy na dopięcie wszelkich formalności i przejęcie wykazanych w biznesplanie gruntów ?

Będę właśnie składał do sądu wniosek o dział spadku celem zniesienia współwłasności (obecnie 6 współwłaścicieli: mama + rodzeństwo) i nie wiem, czy mam się zrzec wszystkiego na mamę (reszta rodzeństwa również będzie się zrzekać), która później przekaże mi pole w formie darowizny, czy jednak muszę sobie zachować jakiś kawałek o powierzchni min. 1 ha ?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Opublikowano
50 minut temu, radek5314 napisał:

czy ktos sie orientuje zeby kupic opryskiwacz za premie mlody rolnik wielkosc 20ha ornych to jakiej pojemnosci mozna wziasc ? za co sa dodatkowe punkty przy zakupie opryskiwacza i jego wyposarzenia?

Tak szczególnie jak masz komputer sterujący. Mi na 12.45 ha razem z łąkami przyznali krukowiaka phx 1000l belka 15m komputer bravo 180s

Opublikowano (edytowane)

jak skladalem wniosek o premie to wpisalem rozsiewacz do nawozu z komputerem i wysiew graniczny za 25tys brutto i on mi dał tylko 0,6pkt w wszytkich punktow mam 13,4 czy moge teraz zrezygnowac z tego rozsiewacza i kupic maszyne co nie jest punktowana i tak sie zastanawiam nad opryskiwaczem i za co sa punkty w opyskiwaczu? jak zrezygnuje to bede miał 12,8pkt czy tak moze pozostac?

Edytowane przez radek5314
Opublikowano

Mam tak problem 

Kiedy trzeba byc ubezpieczonym w Krusie w dniu decycji czy w dniu wplaty pieniedzy na konto i minimum 12 miesiecy trzeba byc od wyplaty

Opublikowano
43 minuty temu, radek5314 napisał:

jak skladalem wniosek o premie to wpisalem rozsiewacz do nawozu z komputerem i wysiew graniczny za 25tys brutto i on mi dał tylko 0,6pkt w wszytkich punktow mam 13,4 czy moge teraz zrezygnowac z tego rozsiewacza i kupic maszyne co nie jest punktowana i tak sie zastanawiam nad opryskiwaczem i za co sa punkty w opyskiwaczu? jak zrezygnuje to bede miał 12,8pkt czy tak moze pozostac?

Raczej tak tylko musisz wyslac zmiane biznesplanu do agencji

49 minut temu, situ14 napisał:

Tak szczególnie jak masz komputer sterujący. Mi na 12.45 ha razem z łąkami przyznali krukowiaka phx 1000l belka 15m komputer bravo 180s

Słuchaj mógłbyś napisac cene opryskiwacza? I czy masz skladana belke hydraulicznie?

Opublikowano

ja myslałem o jakims biardzkim czy promar, moze to byc uzasadnienie ze 8ha ziemi ma w sasiedniej gminie oddalone 8-10km od domuz ta pojemnoscia opryskiwacza ale o wyposarzeniu tez nie myslalem tak sie zastanawiam 1200-1500 i 15m belka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v